Разбиране на ювенилен остеохондрит

Ювенилният остеохондрит е състояние, засягащо предимно деца на възраст 10-15 години, които са физически активни. Причинява симптоми като болка, подуване и намалена подвижност. Повечето деца се възстановяват добре след период на почивка и ограничаване на дейностите.

семейно приготвяне на закуска
Ние сме/Гети изображения

Ювенилният остеохондрит е състояние, засягащо ставите и основните му симптоми включват болка и липса на подвижност на ставите. Коленете са най-често засегнатите стави, но ювенилният остеохондрит може да засегне и лактите и глезените.

Състоянието е по-често при възрастни, отколкото при деца. Когато засяга деца, се нарича ювенилен остеохондрит и обикновено засяга деца на възраст между 10 и 15 години. Лечението обикновено включва ограничаване на активността за определен период от време и физиотерапия, но по-рядко лечението може да включва операция.

Ако детето ви е диагностицирано с ювенилен остеохондрит, вероятно имате много въпроси и притеснения. Прочетете какво трябва да знаят родителите за ювенилен остеохондрит, включително симптоми, причини, лечение и какви са перспективите за деца, диагностицирани с това състояние.

Какво е ювенилен остеохондрит?

Ювенилният остеохондрит е състояние, при което малка част от костта се отделя от останалата кост в ставите. Повечето случаи на ювенилен остеохондрит включва коляното, но глезена, лакътя, рамото и бедрото също могат да бъдат засегнати. Ювенилният остеохондрит е най-вероятно да засегне децата поради техните плочки за растеж все още не са затворени.

Не е напълно ясно колко деца са засегнати от това състояние, но е изчислено, че 15-29 деца на всеки 100 000 имат това състояние. По-вероятно е да засегне деца, които са физически активни, като например в организирани спортове.

Какви са симптомите на ювенилен остеохондрит?

Симптомите варират от едно дете на друго и при някои деца може да няма симптоми изобщо. Симптомите често се влошават, докато детето прави упражнения или е активно. Някои от често срещаните симптоми на ювенилен остеохондрит включват:

 • болка и подуване на ставата
 • нежност при допир
 • липса на подвижност на ставите
 • “заключване” на ставата
 • пукащ звук по време на движение

Какво причинява ювенилен остеохондрит?

Точната причина за ювенилен остеохондрит е не се знае. Но изследователите са предложили няколко възможни причини, включително:

 • повтаряща се травма на ставата
 • възпаление
 • генетична предразположеност или фамилна анамнеза
 • намален приток на кръв към ставата
 • необичайна костна осификация (формиране на кост)

Кой е изложен на риск от ювенилен остеохондрит?

Децата, които спортуват, особено силно състезателни спортове, са изложени на най-голям риск от развитие на ювенилен остеохондрит. Спортове, които включват носене на тежести, повтарящи се хвърляния или гимнастика, също повишават риска. Мъжки деца са по-склонни да получат ювенилен остеохондрит, отколкото децата от женски пол.

Какви са усложненията на ювенилния остеохондрит?

Освен непосредствените усложнения като болка, подуване, липса на подвижност и необходимостта да се въздържат от физическа активност за определен период от време, децата, чийто ювенилен остеохондрит не е лекуван правилно, може да са по-склонни да получат остеоартрит с ранно начало.

Какво е лечението на ювенилен остеохондрит?

Лечението на ювенилен остеохондрит варира в зависимост от възрастта на детето и колко тежко е неговото състояние. Златният стандарт за лечение на ювенилен остеохондрит е „консервативно лечение“. Това включва:

 • ограничаване на дейностите, включително всякакви спортове или дейности с тежести
 • използване на скоба на ставата
 • физиотерапия
 • Почивка

Според Академията по американска педиатрия (AAP), около две трети от юношите с ювенилен остеохондрит се справят добре с консервативно лечение и се лекуват добре. Останалите може да се нуждаят от допълнителна намеса, включително операция. Хирургията е успешна в около 90% от времето и включва по-кратко време за възстановяване, според AAP.

Какви са перспективите за деца с ювенилен остеохондрит?

По-голямата част от децата с ювенилен остеохондрит се справят добре. Това важи особено за по-малките деца, които все още растат. По-големите деца и възрастните обикновено имат по-големи проблеми със самолечението и може да се нуждаят от интервенции като операция.

Обикновено на децата се дава курс на консервативно лечение, като ограничена активност, почивка и използване на скоби за около 3 месеца. Може да се наложи операция, ако състоянието на детето не се подобри.

Как се диагностицира ювенилен остеохондрит?

Повечето деца посещават своя педиатър с оплаквания от болки в ставите, подуване и ограничена подвижност. За да диагностицира ювенилен остеохондрит, педиатърът вероятно ще прегледа засегнатата става или стави и ще оцени областите на нежност, заедно с обхвата на движение на ставата.

Ако вашият педиатър подозира ювенилен остеохондрит, той ще трябва да го потвърди, като използва диагностични изображения, за да визуализира вътрешността на ставата. Следните образни техники се използват за диагностициране на ювенилен остеохондрит:

 • Рентгенов
 • ядрено-магнитен резонанс (MRI)
 • артроскопия (хирургична техника, използвана за визуализиране на вътрешността на ставата)

Често задавани въпроси

Как ювенилният остеохондрит засяга момичетата спрямо момчетата?

Когато момчетата получат ювенилен остеохондрит, е по-вероятно да се случи в коленете или лактите, докато при момичетата е по-вероятно да го изпитат в глезените.

Малките деца получават ли ювенилен остеохондрит?

Рядко се случва дете под 10-годишна възраст да получи ювенилен остеохондрит. По същия начин остеохондритът рядко засяга възрастни над 50-годишна възраст.

Ювенилният остеохондрит засяга ли повече от една става?

Ювенилният остеохондрит обикновено засяга една става, но засяга повече от една става около 25% от времето.

За вкъщи

Ювенилният остеохондрит е заболяване на ставите, което засяга предимно младежи и тийнейджъри на възраст между 10 и 15 години. Въпреки че може да причини болка, дискомфорт и да ограничи дейностите, не е животозастрашаващо. Повечето деца се възстановяват с прости лечения като почивка, използване на скоба и ограничаване на дейностите, докато настъпи излекуване.

Ако имате допълнителни въпроси или притеснения относно ювенилен остеохондрит, моля, свържете се с педиатъра или медицинския специалист на вашето дете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss