Разбиране на избягването при посттравматично стресово разстройство: как да го разпознаем и лекуваме

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да ви накара да избягвате определени мисли, хора, места и др. С лечението обаче можете да се научите да се справяте с тези задействания.

ПТСР е състояние на психичното здраве, което може да се развие след стресиращо или травматично събитие.

Според Американската психиатрична асоциация 1 от 11 души в Съединените щати ще развие посттравматично стресово разстройство през живота си.

Здравните експерти обикновено групират симптомите на ПТСР в четири категории:

 • избягване
 • проникване
 • когнитивни промени и промени в настроението
 • промени в възбудата и реактивността

Избягването е един от най-често срещаните симптоми на ПТСР. Може значително да повлияе на качеството ви на живот.

Напред ще проучим какво трябва да знаете за избягващите симптоми на посттравматично стресово разстройство, включително как този симптом може да засегне хората със заболяването и как да получите лечение.

Какъв е цикълът на избягване на ПТСР?

Избягването е един от многото защитни механизми, които имаме като хора, за да ни помогне да избегнем опасности и заплахи.

Но колкото и полезно да е избягването, за да ни предпази, то може също да се превърне в неадаптивно поведение – поведение, което работи срещу нас.

Избягването може да изглежда като полезно поведение за хората, живеещи с посттравматично стресово разстройство, защото им позволява да избягват неудобни или тревожни емоции или усещания.

Но цикълът на тревожно избягване всъщност може да влоши нещата:

 1. Когато изпитаме нещо, което ни кара да се тревожим, това предизвиква каскада от умствени и физически симптоми, като препускащи мисли и ускорен пулс.
 2. Не харесваме начина, по който се чувстваме тези тревожни симптоми, така че естествено се опитваме да ги избегнем.
 3. Ние успешно избягваме неприятните симптоми на тревожност, като избягваме нашите тригери и това ни носи краткотрайно облекчение.
 4. В процеса ние учим мозъка си, че тези тригери и усещанията, които причиняват, са опасни и че не можем да толерираме емоциите си.

В крайна сметка, колкото повече избягвате безпокойството си и нещата, които ви карат да се тревожите, толкова по-лошо стават вашето безпокойство и избягване.

Избягването често срещан симптом на посттравматично стресово разстройство ли е?

да Избягването е една от четирите категории симптоми на ПТСР и един от определящите критерии за разстройството съгласно Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5-то издание, редакция на текста (DSM-5-TR).

Според DSM-5-TR избягването при посттравматично стресово разстройство може да включва едно от следните поведения:

 • избягване или опит за избягване на тревожни мисли, чувства или спомени, свързани с травматичното събитие
 • избягване или опит за избягване на хора, места, ситуации или други свързани неща, свързани с травматичното събитие

Въпреки че избягването е често срещана характеристика на ПТСР, то присъства и при много други тревожни разстройства, включително паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), фобии и др.

Беше ли Ви полезно?

Как избягването на ПТСР може да повлияе на живота и взаимоотношенията ви?

Избягването може да облекчи неудобните и тревожни симптоми в краткосрочен план, но това облекчение има цена. Избягването не само влошава симптомите на тревожност, но цикълът на избягване може също да повлияе на начина, по който се чувстваме за себе си.

В един Проучване от 2022 гизследователите изследват връзката между избягването, срама, свързан с травма, и симптомите на ПТСР при 60 жени с междуличностна травма.

Изследователите откриха, че избягването е свързано с по-голям срам, свързан с травма, и по-тежки симптоми на ПТСР.

Честото избягване на нещата, които смятаме за заплашителни, също може да накара мозъка ни да започне да разглежда незаплахите като опасни.

В друг Проучване от 2022 гизследователите анализираха ефектите от избягването върху четенето на социални сигнали в ситуации, които не са свързани с травма.

Участниците в проучването с посттравматично стресово разстройство са по-склонни да избягват да гледат хора с „тъжни“ изражения, въпреки че те не означават непременно заплаха.

С течение на времето постоянните опити за избягване на изтощителни мисли, емоции и ситуации могат да затруднят да правите нещата, които трябва да правите – или да се наслаждавате на нещата, които обичате да правите.

Възможности за лечение за избягване на ПТСР

Съществуват няколко възможности за лечение на ПТСР, включително лекарства и терапевтични подходи.

Една от най-ефективните терапевтични възможности за избягване на посттравматично стресово разстройство е терапията с продължителна експозиция (PE).

PE е техника на излагане, при която постепенно се излагате на свързани с травма мисли, чувства, спомени или ситуации в безопасна среда. Тъй като тези знаци стават по-малко тревожни и неудобни, тревожността ви намалява и мозъкът ви научава, че не е необходимо да ги избягвате.

В допълнение към терапията, някои лекарства също могат да помогнат за намаляване на симптомите на ПТСР. Някои от тези лекарства включват селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) и някои инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин (SNRIs).

ресурси за ПТСР

Симптомите на посттравматично стресово разстройство като избягване могат да затруднят да функционирате по най-добрия начин всеки ден. Въпреки това, лечението може да ви помогне да научите как по-добре да се справяте с вашите тригери и да управлявате симптомите си в дългосрочен план.

Ако се интересувате да научите повече за посттравматичното стресово разстройство, разгледайте тези ресурси:

 • Асоциация за тревожност и депресия на Америка
 • Национален център за ПТСР
 • Национален институт по психично здраве
 • Национален алианс за психични заболявания
 • Администрация на службите за злоупотреба с вещества и психично здраве
Беше ли Ви полезно?

Избягването е една от най-честите характеристики на ПТСР. Това може значително да повлияе на качеството ви на живот със състоянието.

Въпреки че избягването на вашите тригери може да изглежда като че ли ви предпазва, то вероятно влошава тревожността и симптомите на посттравматично стресово разстройство.

Ако сте изпитвали избягване поради вашето ПТСР, свържете се с лекар или специалист по психично здраве с вашите притеснения. С правилното лечение можете да се научите да се справяте по-добре с всичките си емоции – дори с неудобните.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss