Разбиране как алкохолът влияе върху епилепсията

Прекомерната консумация на алкохол може да предизвика гърчове при тези, които вече са изложени на риск, но мнозина с епилепсия могат да изпият едно или две питиета без неблагоприятни ефекти.

Епилепсията е мозъчно заболяване, което причинява гърчове. относно 3 милиона възрастни в САЩ имате епилепсия.

На хората с епилепсия може да им е казано да избягват употребата на алкохол, но това не винаги е необходимо във всеки случай.

Алкохолът може да повлияе на работата на мозъка, а при хора с епилепсия може да увеличи шансовете за припадък. Отказът от алкохола също може да причини гърчове.

Много хора с епилепсия наистина консумират умерени количества алкохол, без да провокират припадък, но това е нещо, което трябва да се обсъди с техния лекар. Ето защо трябва да знаете какви са потенциалните рискове от пиенето на алкохол, за да могат да вземат информирано решение.

Прочетете, за да научите за ефекта от пиенето на алкохол за хората с епилепсия и къде да потърсите помощ, ако имате нужда от нея.

Алкохолът влошава ли епилепсията?

Алкохолът наистина може да предизвика припадък. Алкохолът влияе върху работата на мозъка и всичко, което засяга мозъка, може да доведе до гърчове.

Малко вероятно е обаче една чаша вино на вечеря или едно старомодно в щастливия час да има някакво въздействие. Но има някои поведения, свързани с алкохола, които могат. Те включват:

 • Пиене на много наведнъж: Прекомерното пиене увеличава риска от припадък. един 2018 проучване установяват, че 18% от хората с епилепсия, които са имали алкохол през последните 12 месеца, както и припадък, са консумирали големи количества алкохол преди припадъка. За това проучване най-малко седем напитки се считат за голямо количество.
 • Забравяне на лекарствата: Пиенето на алкохол може да повлияе на вземането на решения и паметта ви. Например, може да забравите да вземете лекарства против гърчове. Това може да увеличи риска от припадък.
 • Алкохолна зависимост: Хората с алкохолна зависимост имат по-висок риск от гърчове, отколкото хората, които пият от време на време. Зависимостта е резултат от привикването на тялото ви към алкохола. Когато не стане, преминавате към оттегляне. Тази промяна може да предизвика припадък.
 • Махмурлук: Когато сте махмурлук, тялото ви, включително мозъкът ви, може да се дехидратира, а дехидратацията може да доведе до електролитен дисбаланс, който може да причини гърчове.
 • Прекъсване на съня: Пиенето на алкохол може да прекъсне цикъла ви на сън. Прекъсванията на съня могат да нарушат дейността на мозъка и да доведат до припадък.

Отказът от алкохол или консумацията на голям брой алкохолни напитки също може да доведе до състояние, наречено епилептичен статус. Това животозастрашаващо състояние е резултат от тежък гърч, който продължава повече от 5 минути. Може да възникне и когато човек има повече от един припадък в рамките на 5 минути.

Алкохолът взаимодейства ли с лекарствата за епилепсия?

Да, алкохолът може да взаимодейства с лекарствата за епилепсия. Лекарствата за припадъци могат да намалят толерантността на човек към алкохол или да ускорят ефекта на алкохола. Това може да увеличи чувството на опиянение.

Алкохолът също може да направи лекарствата за епилепсия или против припадъци по-малко ефективни. Ако гърчовете се контролират с лекарства, това прекъсване може да увеличи риска от гърч.

Също така е възможно алкохолът да увеличаване на страничните ефекти на антиепилептични лекарства.

Не забравяйте да говорите с Вашия лекар, за да определите дали някое от настоящите Ви лекарства взаимодейства с алкохола.

Предупредителни признаци на гърч, предизвикан от алкохол

Невинаги е възможно да разберете кога ще се случи припадък, но някои хора с епилепсия разпознават няколко издайнически признака.

Най-големият предупредителен знак за припадък е аурата. Аурата може да бъде различна за всеки човек. Това може да бъде нарушение на зрението, повишени емоционални чувства, мирис или вкус или някакво друго необичайно усещане.

Ако имате епилепсия и имате аура, трябва да предупредите някого, с когото сте, какво може да се случи. Те могат да ви помогнат да стигнете до безопасно място, където няма риск да паднете и да си ударите главата или да се нараните.

Други симптоми на припадък включват твърди, сковани мускули. Треперене или конвулсии също са често срещани.

По-рядко срещаните признаци на гърчове включват:

 • необясними пропуски във времето или променено ниво на съзнание
 • празен поглед
 • автоматизми

Помощ на някого при припадък

Ако сте около някой, който е на път да получи припадък, не забравяйте да слушате внимателно неговите указания. Те може да са в състояние да кажат дали гърчът, който ще се случи, е животозастрашаващ или не. В много случаи те могат да поискат да ги подкрепите, без да викат линейка.

Ти трябва повикайте линейка или друга спешна помощ, ако едно от следните е вярно:

 • Това е първият им пристъп.
 • Припадъкът продължава повече от 5 минути или е многократен подред.
 • Те са бременни.
 • Те са наранени по време на припадъка или имат проблеми с дишането след това.

Когато се случи припадък, много хора често не реагират напълно и може да имат разкъсана памет, докато се възстановяват.

Научете повече за първа помощ при припадък тук.

Живот с епилепсия

Хората с епилепсия могат да се включат в общност от групи за подкрепа, здравни специалисти и други ресурси за подкрепа. Тези лица или групи могат да бъдат полезни, когато вие и вашето семейство научите за рисковете от пиенето на алкохол.

Ако имате алкохолна зависимост, тези групи също могат да ви помогнат да ви свържат с ресурси, които могат да ви помогнат да спрете да пиете.

 • Фондация за епилепсия: Тази национална организация има десетки глави в цялата страна и може да ви помогне да намерите местни ресурси. Те също имат денонощна линия за поддръжка, която се обслужва от специалисти, които могат да отговорят на въпроси вместо вас. Обадете им се на 1-800-332-1000 или 1-866-748-8088 за испански.
 • Гореща линия на SAMHSA: Обадете се на 1-800-662-HELP(4357) или ги посетете онлайн, ако имате нужда от помощ за намиране на подкрепа за промяна на връзката ви с алкохола.
 • FindTreatment.gov: Тази национална база данни може да помогне на хората да се свържат поверително с възможностите за лечение на злоупотреба с вещества.

Изпиването на чаша вино или бира на парти може да не увеличи риска от гърчове, ако имате епилепсия. Малко количество алкохол вероятно също няма да попречи на лекарствата. Но това не е така за всеки човек.

Въпреки че няма официални насоки относно консумацията на алкохол за хора с епилепсия, трябва да работите със здравен специалист, за да разберете вашия индивидуален риск. Говорете с Вашия лекар за лекарствата, които приемате, и всеки личен опит с алкохол и гърчове в миналото.

Не забравяйте да уведомите вашите приятели и членове на семейството как най-добре могат да ви подкрепят в случай на припадък.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss