Психоделичната терапия има момент – ето какво трябва да знаете

мъж, лежащ на дивана в кабинета за психотерапия
Алексей Сироткин/Стокси Юнайтед

Психоделичната терапия (понякога наричана психоделична психотерапия или PAP) е вид психиатрична практика, която включва поглъщане на психеделично вещество като част от психотерапевтичен процес.

При психеделичната терапия употребата на психеделици обикновено се комбинира с терапия с разговори.

В момента се използват или изследват редица психеделични лекарства, променящи съзнанието, за терапевтични цели както в клинични, така и в неклинични условия.

Някои са получени от растения, като псилоцибин (магически гъби), DMT, пейот, аяхуаска и ибогаин. Други – включително кетамин, MDMA и LSD – са химически съединения.

Докато местните общности са използвали психеделици в терапевтични и религиозни среди от векове, психоделичната терапия е сравнително нова в западните клинични среди.

Той става все по-популярен с повишената легализация на някои психеделични вещества, нарастването на психичните заболявания и затишие в психофармакологичните изследвания.

За какво се използва

Между 1950-те и 1970-те години – преди бившият президент Ричард Никсън да ги забрани със Закона за контролираните вещества – учените създадоха множество доказателства, както потвърждаващи, така и насочващи към терапевтичния потенциал на психеделичната терапия за лечение:

  • пристрастяване
  • състояния на психичното здраве като депресия и тревожност
  • посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

През последните години подновения интерес и инвестиции подхранват допълнителни изследвания, голяма част от които продължават.

Ето един поглед към потенциалните употреби на различни психеделици.

кетамин

Кетаминът е най-изучаваното психеделично лекарство за терапия на психичното здраве.

В ниски дози е доказано, че е полезен в многобройни проучвания, изследващи потенциала му за лечение на депресия, но ефектите му са краткотрайни.

За хора с тежка депресия, напр. изследвания показва значително подобрение след лечението и резултатите продължават средно около 6 до 8 седмици.

Тези открития доведоха до разработването на лекарство, наречено Spravato. Това е назален спрей, който доставя активната съставка кетамин. Въпреки това, интравенозното приложение на кетамин се счита за по-ефективно и по-евтино.

MDMA

Многократни фаза 2 клинични изпитвания — които се правят, за да се установи дали дадено лечение работи — предполагат, че MDMA може да лекува симптомите на ПТСР до 4 години.

Изследователите също са завършили a фаза 3 опит, което определя дали дадено лечение работи по-добре от наличното в момента, включващо MDMA-асистирана терапия за PTSD. Това беше първото изпитване от фаза 3 на всяка психоделична терапия.

Сред 90 участници с тежко ПТСР, 67% вече не отговарят на изискванията за диагноза ПТСР след три лечения, а 88% са имали намалени симптоми на ПТСР.

Спонсорът на изпитването, Мултидисциплинарната асоциация за психоделични изследвания, казва, че резултатите могат да направят път за одобрение на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) до 2023 г.

псилоцибин

Псилоцибинът, основното съединение в магическите гъби, показа положителни резултати при лечение на депресия и тревожност при хора, живеещи с терминални заболявания.

Експертите смятат може да помогне и при обсесивно-компулсивно разстройство, пристрастяване и устойчива на лечение депресия, но са необходими повече изследвания.

LSD

LSD, дълготраен, мощен психеделик, който се счита за прототип на терапевтичните психеделици, е доказано, че помага и при двете нарушение на употребата на алкохол и тревожност при хора, живеещи с терминални заболявания.

Как се прави

На този етап клиницистите все още оценяват ефективността на своите лечения, така че точното дозиране, броят на необходимите лечения и подходът към психеделичната терапия ще варират в зависимост от това кой ви ръководи.

Въпреки това повечето психеделични терапии в клинични условия се провеждат на три етапа:

Консултация

Първата стъпка обикновено е подготвителна консултация, за да се уверите, че нямате противопоказания за лечението. Това също е добра възможност да обсъдите личния си опит и всички цели или притеснения, които имате около психоделичната терапия.

Поглъщане

Втората фаза включва поглъщане, орално или чрез инжектиране, на психеделичното вещество под наблюдението на обучен терапевт.

Обикновено има няколко сесии, в зависимост от вида на психеделика и плана за лечение. Например:

  • MDMA-асистираната терапия обикновено включва най-малко три сесии.
  • Кетамин-асистираната терапия включва между една и 12 сесии.
  • Терапията, подпомагана от псилоцибин и LSD, обикновено включва поне две сесии.

Интеграция

Последната фаза е процесът на интеграция, когато терапевтът и клиентът работят заедно, за да интегрират смисъла от психеделичните преживявания.

Има ли рискове?

Някои експерти изразиха загриженост относно нарастването на самолечението, особено след като Глобалното проучване на наркотиците от 2020 г. показа увеличение на броя на хората, които казват, че се самолекуват с психеделици при различни проблеми с психичното здраве.

Много от тези опасения произтичат от потенциалното замърсяване на вещества, които не идват за лабораторно тестван източник, заедно с липсата на медицински надзор.

Иначе психеделичните вещества са общо взето разглеждани нисък риск, особено когато се използва в клинични условия.

MDMA понякога може да причини краткотрайно високо кръвно налягане, повишен сърдечен ритъм и повишена телесна температура, но тези ефекти обикновено изчезват след употреба.

По подобен начин псилоцибинът може да повиши временно кръвното налягане или да причини леко главоболие.

Това каза, психоделици са били свързани до повишен риск от психоза при хора с психотични разстройства или предразположение към тях.

Съществува и рискът, особено при употребата на LSD, от халюциногенно персистиращо разстройство на възприятието (HPPD). Това е рядко състояние, включващо интензивни ретроспекции и халюцинации. Въпреки това, отбелязват експертите че това изглежда е по-често при използване на вещества без лекарско наблюдение.

Има няколко опасения относно ибогаина, включително a възможна връзка до потенциално фатални сърдечни аритмии. В резултат на това досега е било ограничено до наблюдателни проучвания с фокус върху лечението на опиоидна зависимост.

Намиране на професионалист

Има много вълнение около потенциала на психеделичните терапии. В резултат на това се отварят много нови терапевти, гурута, международни ретрити и клиники.

Ако се интересувате от участие в лечение с психоделична помощ в клинична среда, поддържана от експерт, добро място за начало е базата данни с акредитирани терапевти, поддържана от Мултидисциплинарната асоциация за психоделични изследвания.

Асоциацията също така приветства въпроси или притеснения относно психоделичната терапия и може да направи препоръки, които да ви помогнат.

Независимо дали става дума за клинична обстановка или за отстъпление, важно е да разберете, че поглъщането на психеделични вещества променя съзнанието и може да ви направи уязвими към внушения.

В резултат на това някои участници в проучвания или лечения са твърдели за неетично и понякога дори престъпно поведение. Прочетете рецензии, оценете акредитацията и помислете как бихте могли да осигурите отчетност, ако нещо се обърка по време или след лечението.

Долния ред

Има още много да се научи за потенциала на психеделичната терапия, но съществуващите изследвания са обещаващи, особено за тези с тежък посттравматичен стрес.

Поради това защитниците и лобистите работят за декриминализиране на някои психеделични вещества, за да подобрят достъпа и възможностите за изследване. Останете на линия, защото тези възможности за лечение се развиват всяка седмица.


Кейт Робъртсън е базирана в Торонто редактор и писателка, която се фокусира върху наркотиците, предимно канабиса, от 2017 г. Публикувана е в The Guardian, списание Maclean’s, Globe and Mail, Leafly и др. Намерете я в @katierowboat.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss