Преглед на отворената съдова реконструкция

Може да се наложи операция за отворена съдова реконструкция, ако имате повреден или запушен кръвоносен съд. Може да се извърши като планова или спешна операция.

Отворената съдова реконструкция включва използване на присадка за възстановяване на кръвния поток през един от вашите кръвоносни съдове.

„Отворено“ означава, че процедурата се извършва през голям разрез. Ендоваскуларните процедури се извършват с тънка тръба, вкарана в кръвния поток.

Прочетете, за да научите повече за отворената съдова реконструкция, включително как и защо се извършва.

Отворената съдова реконструкция голяма операция ли е?

Да, отворената съдова реконструкция е сериозна операция. Обикновено се прави с обща анестезия, така че ще спите по време на процедурата. Може да се извърши като спешна операция или като планова операция, за да се избегнат сериозни усложнения в бъдеще.

Целта на отворената съдова реконструкция

Целта на отворената съдова реконструкция е да се възстанови кръвоносен съд, който е:

 • повредени
 • изпъкнал и слаб (аневризма)
 • блокиран

Най-честата причина за запушен кръвоносен съд е атеросклерозата или натрупването на плака във вашите кръвоносни съдове. Това е основната причина за смъртта на около половината на хора в западните страни.

Други причини за блокажи включват:

 • кръвни съсиреци
 • травматично увреждане
 • тумори

Съдова реконструкция може също да се наложи като част от по-сложна операция. Например, това е използвани заедно с панкреатодуоденектомия за лечение на някои хора с рак на панкреаса.

Рискове и усложнения при отворена съдова реконструкция

Отворената съдова реконструкция може да доведе до сериозни усложнения или смърт по време или след процедурата. Шансовете за развитие на усложнения зависят от много фактори, като например коя част от тялото ви се лекува и цялостното ви здраве.

Потенциалните усложнения включват:

 • инфекции на гръдния кош, особено при хора, които пушат

 • кръвни съсиреци
 • сериозно кървене
 • инфекция на раната
 • инфекция на присадката
 • изтичане на течност от раната ви
 • еректилни проблеми
 • загуба на кръвоснабдяване на вашите крайници или органи
 • руптура на аневризма
 • инфаркт или други сърдечни усложнения
 • бъбречна недостатъчност
 • смърт поради лекуваното състояние или други усложнения

Колко ефективна е отворената съдова реконструкция?

Отворената съдова реконструкция може да бъде животоспасяваща като спешна операция.

Като процедура по избор, тя може да предотврати бъдещи големи сърдечно-съдови събития, като:

 • разкъсване на аневризма
 • удар
 • сърдечен удар

Успехът на съдовата реконструкция е висок. Например, около 96% от хората се възстановяват напълно след реконструкция на коремната аорта за аневризма.

Отворена съдова хирургия срещу ендоваскуларна хирургия

Ендоваскуларните процедури обикновено се предпочитат пред отворената реконструкция, тъй като са свързани с по-ниски нива на усложнения.

В проучване от 2019 г. изследователите сравняват дългосрочните резултати на 881 души, които са получили ендоваскуларен ремонт или отворен ремонт на аневризма на коремната аорта.

Изследователите установиха, че:

 • Около 68% от хората в групата с ендоваскуларен ремонт и 70% от групата с отворена хирургия са починали по време на 14-годишния период на изследване.
 • Общата преживяемост изглеждаше по-добра през първите 4 години с ендоваскуларно възстановяване.
 • Преживяемостта е била по-висока в групата с отворен ремонт между 4 и 8 години.
 • Преживяемостта отново е по-висока в групата за ендоваскуларен ремонт след 8-ма година.
 • Разликата в степента на преживяемост във всеки от тези периоди не достига статистическа значимост.

Изследователите заключават, че докато хората, които са били подложени на тези процедури, обикновено са били в напреднала възраст и са имали други заболявания, които са допринесли за високата смъртност, тези, които са били подложени на ендоваскуларна хирургия, са имали по-добри резултати през първите няколко години след операцията.

Процедура за отворена съдова реконструкция

Ето поглед върху това, което можете да очаквате преди, по време и след процедурата.

Преди процедурата

Няма да можете да ядете или пиете нищо друго освен вода поне 6 часа преди процедурата.

Преди операцията здравните специалисти прилагат анестезия през вената. Те могат също така да ви поставят епидурална упойка в гърба, за да облекчат болката. Здравните специалисти също поставят катетър в пикочния ви мехур и поставят тръба в стомаха ви през носа.

По време на процедурата

Ето пример за това какво да очаквате при операция за възстановяване на аневризма на коремната аорта:

 1. Вашият хирург прави голям разрез през корема ви и евентуално още един или два в слабините ви.
 2. Те имат достъп до отслабената част от аортата, която има аневризма.
 3. Повредената част от вашата аорта се заменя с присадка, направена от синтетичен материал или, рядко, от някой от другите ви кръвоносни съдове.
 4. Вашият хирург затваря раните ви с шевове или метални скоби.

След процедурата

След процедурата ще бъдете отведени в стая за възстановяване. Вероятно ще бъдете на дихателна машина след операцията, но ще бъдете свалени възможно най-скоро.

Здравните специалисти ще ви дават течности чрез интравенозно, докато червата ви започнат да функционират отново. Може да получите болкоуспокояващи чрез епидуралната упойка. Вероятно ще трябва да останете в болницата поне 7 дни.

Подготовка за отворена съдова реконструкция

Ако операцията ви е планова, вие и вашият хирургичен екип ще имате среща за предварителна оценка, за да проверите цялостното си здраве. Вашият медицински екип вероятно ще нареди компютърна томография и други тестове, за да определи къде се намира вашето запушване или аневризма.

Обикновено се препоръчва да спрете да пушите преди процедурата, за да намалите риска от развитие на гръдна инфекция и да подобрите възстановяването си. Отказването може да бъде трудно, така че се препоръчва да работите с вашия екип за грижи. Те могат да съставят план за спиране, който работи за вас.

Възстановяване от отворена съдова реконструкция

Може да се чувствате уморени или слаби в продължение на много седмици след процедурата. Като цяло е добра идея да избягвате вдигането на тежки предмети за около 6 седмици. Можете да започнете да шофирате, когато можете да спрете аварийно без болка, обикновено след около 3-4 седмици.

Може да успеете да се върнете на работа след около 6–12 седмици в зависимост от вашата работа.

Колко струва отворената съдова реконструкция?

Цената на вашата процедура зависи от много фактори, като обхвата на вашата процедура и вашето географско местоположение.

Например организацията с нестопанска цел FAIR Health изчислява, че 80% от процедурите в Бостън за възстановяване на аорта с присадка са под 9 060 долара, като цената на анестезията може да достигне още 3 141 долара.

Организацията с нестопанска цел изчислява, че 80% от процедурите в град Монтана, Монтана, струват по-малко от $5699, като анестезията добавя още $2742.

Много доставчици на застраховки, включително Medicare, покриват поне по-голямата част от разходите, ако се нуждаете от спешна операция или ако това се счита за необходимо от медицинска гледна точка. Ако вашата здравна застраховка покрива спешна помощ, не можете да бъдете таксувани повече от тарифата в мрежата.

Научете повече за това какво покрива Medicare при спешни ситуации.

За вкъщи

Отворената съдова реконструкция е операция за лечение на запушен или повреден кръвоносен съд. Обикновено включва използването на синтетичен материал за възстановяване на болния или повреден съд.

Отворената съдова реконструкция е основна процедура. Вашият хирургически екип може да ви даде най-добрата представа как да се подготвите за вашата процедура и как можете да сведете до минимум риска от големи усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss