Посттравматично главоболие след автомобилна катастрофа

Автомобилна катастрофа може да причини главоболие веднага или след месеци. Епизодите също могат да изчезнат след няколко седмици или да продължат месеци. Лечението може да зависи от вида на главоболието, така че е важно лекарят да прегледа симптомите ви.

Посттравматичното главоболие е вид главоболие, което може да се появи в рамките на 7 дни след травматично мозъчно увреждане (TBI) или след възстановяване на съзнанието. Това може да се случи след инцидент с моторно превозно средство, спортна травма или падане.

Този тип главоболие се среща при 30% до 90% на TBIs. Хората могат да имат симптоми, подобни на мигрена или напрежение, включително пулсираща болка, чувствителност към светлина или гадене.

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчислява, че катастрофите с моторни превозни средства са причина за 2 милиона наранявания годишно в Съединените щати.

В тази статия ще обсъдим видовете посттравматични главоболия, които обикновено се появяват след катастрофи с моторни превозни средства и какви планове за лечение могат да препоръчат лекарите.

Видове главоболие след автомобилна катастрофа

Най-често срещаните видове главоболие след автомобилна катастрофа включват:

Камшично главоболие

Камшично главоболие, наричано още цервикогенно главоболие, може да възникне след нараняване на врата, което е резултат от пътнотранспортно произшествие или подхлъзване.

Изследователите зад a Проучване от 2022 г отбеляза, че хората могат да объркат този тип главоболие с мигренозен епизод или тензионно главоболие. В повечето случаи болката се развива от едната страна на главата. Произхожда от шията и може да се излъчва към задната част на главата.

Други симптоми на камшично главоболие могат да включват:

 • скованост на врата
 • болка около очите
 • болка от едната страна на лицето ви
 • проблеми със зрението

Главоболие от сътресение

Според Американското дружество по главоболие 95% от хората със сътресение имат повишен шанс да развият главоболие. Две трети от тези хора могат да получат мигреноподобни симптоми.

Сътресението е мозъчно нараняване, което кара мозъка да подскочи или да се изкриви. The Национален институт по неврологични заболявания и инсулт (NINDS) казва, че мозъчното сътресение причинява краткотрайни проблеми с комуникацията и движението, чието подобрение може да отнеме месеци.

Някои хора също могат да развият симптоми след сътресение като замаяност и мозъчна мъгла.

Главоболие от фрактура

Когато има силен удар, черепът ви може да се счупи, причинявайки изместване на костта или разцепване на костта. Това изисква незабавна медицинска помощ.

Фрактура на черепа може да причини главоболие, загуба на равновесие и синини. Главоболието може да бъде постоянно и болката обикновено се появява в задната част на врата или главата.

А Проучване от 2021 г предполагат, че хората с фрактури на скулите имат повишен риск от развитие на посттравматично главоболие 3 месеца след нараняването.

Мускулно напрежение и спазъм (напрежение) главоболие

Главоболието от напрежение се случва, когато мускулите на врата и скалпа се свият и се напрегнат.

Те могат да причинят болка от двете страни на главата и задната част на врата и може да се почувствате сякаш имате лента, увита около главата ви.

Тилна невралгия

Окципиталната невралгия е неврологично състояние, което възниква, когато има увреждане или възпаление на тилните нерви, които преминават през скалпа.

Причинява пареща, пулсираща и пронизваща болка.

Болката може да наподобява болка, подобна на мигрена, според NINDS. Обикновено започва от врата и след това се разпространява нагоре и може да засегне задната част на главата, скалпа и челото.

Скалпът може също да се почувства чувствителен на допир, тъй като докосването може да причини силна болка.

Може ли главоболието да започне месеци след автомобилна катастрофа?

Посттравматичните главоболия обикновено се появяват вътре 7 дни след нараняване на главата. Въпреки това, някои хора могат също да развият главоболие до 1 година след автомобилна катастрофа.

Беше ли Ви полезно?

Какво трябва да направя, ако имам главоболие след автомобилна катастрофа?

Ако сте претърпели автомобилна катастрофа, може би е най-добре да посетите лекар, за да може да оцени симптомите ви и да определи причината за главоболието ви.

Те могат да попитат за всякакви наранявания на главата, шията или лицето, които може да сте имали наскоро, и да извършат физически преглед.

Може да се наложи да се подложите на компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, така че здравните специалисти да проверят дали нямате мозъчен кръвоизлив или исхемичен инсулт.

Какво е лечението на посттравматично главоболие?

Медикаментите, физиотерапията и домашните средства могат да помогнат при лечението на посттравматично главоболие.

лекарства

Медицинските специалисти могат да предписват лекарства в зависимост от вида на главоболието, което може да имате.

Те могат да препоръчат приема на лекарства за мигрена като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или триптани.

Ако болката продължава, може да се наложи да вземете превантивни лекарства. Те включват:

 • антидепресанти
 • лекарства за припадъци
 • лекарства за кръвно налягане
 • Ботокс инжекции

Физиотерапия

Физическата терапия може да бъде от полза, ако имате главоболие от камшичен удар. Един преглед на изследването предполага, че следните видове физическа терапия могат да помогнат за облекчаване на вашите симптоми:

 • стречинг упражнения
 • миофасциално освобождаване
 • гръбначна манипулация
 • гръбначна мобилизация

Домашни средства

Някои домашни средства могат да помогнат за предотвратяване на главоболие, като например:

 • поддържане на редовен режим на сън
 • приемане на лекарства според указанията на Вашия лекар
 • избягване на пиенето на кофеинови напитки
 • ангажиране с аеробни упражнения, като ходене и разтягане

Колко време трябва да продължи главоболието след автомобилна катастрофа?

Колко дълго изпитвате главоболие след автомобилна катастрофа зависи от вида на главоболието. В повечето случаи посттравматичните главоболия преминават в a няколко седмицино понякога симптомите може да отнемат много повече време, за да се подобрят.

Ако имате синдром след сътресение, симптомите Ви може да продължат до 14 дни в 9 от 10 случая. Но в тежки случаи те могат да продължат 3 месеца или повече.

Посттравматично главоболие може да възникне след катастрофа с моторно превозно средство. Има различни видове, като главоболие от камшичен удар, фрактура и тензионно главоболие.

Те могат да засегнат едната или двете страни на главата ви. Болка може да се появи и във врата.

Може да е добра идея да посетите лекар, ако имате главоболие и наскоро сте имали нараняване на главата. Те могат да извършат диагностични тестове и да препоръчат правилното лечение на вашите симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss