Подробности за дозировката на Rybelsus

Rybelsus (семаглутид) е лекарство с рецепта, което се използва за управление на нивата на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2. Rybelsus се предлага като таблетка, която ще поглъщате с малко вода всяка сутрин.

Rybelsus се използва при възрастни с диабет тип 2 за контролиране на високите нива на кръвната захар. Той принадлежи към група лекарства, наречени глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) рецепторни агонисти.

Активната съставка* в Rybelsus е семаглутид.

Тази статия описва дозите на Rybelsus, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Rybelsus, вижте тази задълбочена статия.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Каква е дозировката на Rybelsus?

Rybelsus е таблетка, която ще поглъщате всяка сутрин преди закуска. Предлага се в няколко силни страни.

Забележка: Тази диаграма подчертава основите на дозировката на Rybelsus. Дозите са посочени в милиграми (mg).

Начална доза (първите 30 дни) Поддържаща доза Максимална дозировка
3 mg веднъж дневно 7 mg веднъж дневно 14 mg веднъж дневно

Каква е формата на Рибелс?

Rybelsus идва като таблетка, която поглъщате.

Какви са силните страни на Rybelsus?

Rybelsus се предлага в три концентрации:

 • 3 мг
 • 7 мг
 • 14 мг

Какви са обичайните дози на Rybelsus?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при диабет тип 2

Когато за първи път Ви предпишат Rybelsus, ще приемете начална доза от 3 mg. Ще приемате това всяка сутрин през първите 30 дни. Тази по-ниска доза позволява на тялото ви да свикне с лекарството.

След 30 дни Вашият лекар ще увеличи дозата Ви до 7 mg, приемани веднъж дневно. Това е обичайната поддържаща доза.

Докато приемате Rybelsus, ще следите внимателно нивото на кръвната си захар. В зависимост от това как нивото на кръвната Ви захар реагира на лекарството, Вашият лекар може да запази дозата Ви от 7 mg на ден или да я увеличи до 14 mg на ден. Увеличения на дозата се правят само след като сте приели текущата си доза поне 30 дни. Вашият лекар в крайна сметка ще предпише най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Максималната доза Rybelsus е 14 mg на ден.

Rybelsus използва ли се дългосрочно?

Да, Rybelsus обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Rybelsus.

Има ли дневна доза от 3 mg Rybelsus?

Да, дневната доза от 3 mg Rybelsus се използва като начална доза. Ще приемате дозата от 3 mg всяка сутрин през първите 30 дни от лечението. Началните дози дават време на тялото ви да свикне с лекарството и могат да намалят риска от странични ефекти. Но дозата от 3 mg не е достатъчна, за да управлява нивото на кръвната Ви захар. След като приемате 3 mg всяка сутрин в продължение на 30 дни, Вашият лекар ще увеличи дозата Ви.

Може ли Rybelsus да се използва за отслабване? Ако е така, каква е дозировката?

Не, Rybelsus не трябва да се използва за отслабване. Въпреки че е агонист на глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), той се използва специално за управление на нивата на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2.

Тъй като Rybelsus не се препоръчва за отслабване, производителят на лекарството не предоставя препоръчителни дози за тази употреба.

От друга страна, Wegovy (семаглутид) е GLP-1 агонист, който е специално създаден за отслабване. Ако искате да научите повече за Wegovy за отслабване, говорете с Вашия лекар.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Може да се наложи да промените дозата на лекарствата за диабет, включително Rybelsus, ако имате:

 • наддаване или загуба на тегло
 • промени в диетата
 • промени в нивото на физическа активност или упражнения
 • повишен психически стрес
 • заболяване, инфекция или треска
 • физическо нараняване, травма или операция
 • промени в други лекарства, които приемате

Ако някое от тези се отнася за Вас, говорете с Вашия лекар. Те може да Ви помолят да проверявате нивото на кръвната си захар по-често и може да решат да коригират дозата на Rybelsus.

Как се приема Rybelsus?

Rybelsus е таблетка, която се приема веднъж дневно. Приема се самостоятелно, без други лекарства, сутрин на гладно (преди консумация на храна или напитки).

Преди да ядете, важно е да изчакате поне 30 минути след приема на Rybelsus. Ако изчакате по-малко от 30 минути, тялото ви може да не абсорбира достатъчно от лекарството. Това може да направи Rybelsus по-малко ефективен.

Rybelsus не трябва да се дъвче, смачква или нацепва. Вземете Rybelsus с не повече от 4 унции (1/2 чаша) вода. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, говорете с Вашия лекар за начини да улесните приема на Rybelsus.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Rybelsus вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Rybelsus в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Rybelsus, трябва да пропуснете дозата. След това вземете следващата си доза на следващата сутрин в обичайното време. Не трябва да приемате две дози наведнъж, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако се нуждаете от помощ, за да запомните да приемете дозата си Rybelsus навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Rybelsus, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да причини вредни ефекти.

Какво да направите, в случай че сте приели твърде много Rybelsus

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Rybelsus. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарството. Ако вашият лекар ви препоръча Rybelsus, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Rybelsus без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Rybelsus точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Как ще разбера дали текущата ми доза Rybelsus действа?
 • Ако тренирам повече, ще бъде ли намалена дозата ми Rybelsus?
 • Трябва ли да очаквам увеличаване на нежеланите реакции, когато започна поддържащата доза Rybelsus?

За да научите повече за Rybelsus, вижте тези статии:

 • Всичко за Рибелсус
 • Странични ефекти на Rybelsus: Какво трябва да знаете
 • Rybelsus и Cost: Какво трябва да знаете
 • Rybelsus срещу Jardiance: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss