Подробности за дозировката за Vosevi

Vosevi (софосбувир/велпатасвир/воксилапревир) е перорална таблетка с рецепта, използвана за лечение на хроничен (дълготраен) хепатит С при някои възрастни. Обикновено се приема веднъж на ден. Vosevi принадлежи към група лекарства, наречени директно действащи антивирусни средства.

Каква е дозировката на Vosevi?

Този раздел описва обичайната дозировка на Vosevi. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Восеви?

Vosevi се предлага като перорална таблетка.

С каква сила идват Восеви?

Vosevi съдържа три активни съставки в една таблетка. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Всяка таблетка Vosevi съдържа:

  • 400 милиграма (mg) софосбувир
  • 100 mg велпатасвир
  • 100 mg воксилапревир

Какви са обичайните дози на Vosevi?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при хроничен хепатит С

Типичната доза Vosevi за възрастни с хроничен хепатит С е една таблетка, приемана веднъж дневно в продължение на 12 седмици.

Вашият лекар ще назначи кръвни изследвания и ще Ви наблюдава, докато приемате Vosevi, за да види как тялото Ви реагира на лечението. Ако имате въпроси относно дозировката, говорете с Вашия лекар или фармацевт, за да научите повече.

Vosevi използва ли се дългосрочно?

Не, Vosevi не се използва като дългосрочно лечение. Обикновено лекарството се приема в продължение на 12 седмици за лечение на хроничен хепатит С.

Ако имате въпроси относно това колко дълго ще приемате Vosevi, говорете с Вашия лекар.

Как се приема Восеви?

Vosevi се предлага като перорална таблетка. Ще приемате една таблетка на ден с храна. Опитайте се да приемате Vosevi по едно и също време всеки ден. Това е за поддържане на постоянни нива на лекарството в тялото ви, което му помага ефективно да лекува вашето състояние.

Не е известно дали е безопасно да се троши, нарязва или дъвче Vosevi, така че е най-добре таблетката да се поглъща цяла. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

Ако трябва да вземете антиацид, който съдържа алуминий или магнезий, трябва да го вземете поне 4 часа преди или 4 часа след Vosevi.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Vosevi, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

  • имат голям шрифт
  • използвайте брайл
  • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Vosevi в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Vosevi, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Не трябва да приемате две дози Vosevi наведнъж, за да компенсирате пропуснатата доза. Това може да увеличи риска от странични ефекти.

Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Важно е да приемате Vosevi всеки ден. Пропуснатите дози могат да направят лекарството по-малко ефективно при лечението на вашия хепатит С. Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Vosevi навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарството. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Vosevi, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите в случай, че приемете твърде много Vosevi

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Vosevi. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно дозировката на Vosevi.

Дозировката на Vosevi подобна ли е на дозировката на Epclusa?

Формите и колко често приемате всяко лекарство са сходни, но има и някои разлики. Vosevi и sofosbuvir/velpatasvir (Epclusa) са одобрени за лечение на хроничен хепатит C при възрастни. Epclusa също е одобрен за употреба при някои деца.

И двете лекарства идват като перорални таблетки, които се приемат веднъж на ден. Epclusa се предлага и като перорални пелети. Лекарствата се предлагат в различни концентрации.

Epclusa и Epclusa съдържат две едни и същи активни съставки, софосбувир и велпатасвир. Но Vosevi също съдържа воксилапревир.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема на Vosevi да започне работа?

Vosevi започва да действа след първата доза. Но може да отнеме до 12 седмици, за да се подобри състоянието Ви. Vosevi е антивирусно лекарство, което действа, като спира вируса на хепатит С да се копира и разпространява, за да увреди чернодробните клетки. След като вирусът спре да расте и да се разпространява, той в крайна сметка умира.

Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството действа за лечение на Вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Vosevi, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на Vosevi. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозировката си на Vosevi без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Vosevi точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

  • Ако имам странични ефекти от Vosevi, може ли дозата ми да бъде намалена?
  • Трябва ли да приемам Vosevi повече от 12 седмици?
  • Ще трябва ли да подновя лечението си с Vosevi, ако спра да го приемам преди да навърша 12 седмици?

За да научите повече за Vosevi, вижте тази статия.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss