Подробности за дозировката за Sotyktu

Sotyktu (деукравацитиниб) е лекарство, отпускано с рецепта, което се използва за лечение на плаков псориазис. Лекарството се предлага като перорална таблетка. Обикновено се приема веднъж на ден.

Sotyktu се предписва за лечение на умерен до тежък плакатен псориазис при възрастни, които се обмислят за фототерапия (светлинна терапия) или системно лечение (за цялото тяло).

Активната съставка в Sotyktu е деукравацитиниб. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Sotyktu принадлежи към група лекарства, наречени имуносупресори. Тази статия описва дозировката на Sotyktu, както и неговата сила и как да го приемате. За да научите повече за Sotyktu, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Sotyktu?

Този раздел описва обичайната дозировка на Sotyktu. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Sotyktu?

Sotyktu се предлага като перорална таблетка.

С каква сила идва Sotyktu?

Sotyktu се предлага в концентрация от 6 милиграма (mg).

Какви са обичайните дози на Sotyktu?

Информацията по-долу описва дозировката, която обикновено се използва или препоръчва. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за плакатен псориазис

Типичната доза Sotyktu за лечение на умерен до тежък плакатен псориазис е 6 mg веднъж дневно.

Sotyktu използва ли се дългосрочно?

Да, Sotyktu обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Как се приема Sotyktu?

Sotyktu идва като перорална таблетка, която ще поглъщате цяла. Не трябва да трошите, режете или дъвчете таблетките Sotyktu. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

Можете да приемате Сотикту със или без храна.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Sotyktu, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Можете също да видите раздела „Изтичане“ на тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

  • имат голям шрифт
  • използвайте брайл
  • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Sotyktu в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Sotyktu, приемете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Sotyktu навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Sotyktu, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, ако приемете твърде много Sotyktu

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Sotyktu. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Sotyktu.

Дозировката на Sotyktu подобна ли е на дозите на Otezla?

Формите и колко често приемате всяко лекарство са подобни. Sotyktu (deucravacitinib) и Otezla (aprelimast) са перорални таблетки. Ще приемате Sotyktu веднъж на ден, но Otezla обикновено се приема два пъти на ден. На хора с тежко бъбречно заболяване може да бъде предписана доза Otezla веднъж дневно.

Дозата в милиграми за всяко лекарство е различна. Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Sotyktu да започне да работи?

Sotyktu започва да действа след първата Ви доза. Но може да отнеме 16-24 седмици, докато лекарството има максимален ефект и за да изпитате облекчение на симптомите на плакатен псориазис.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението си със Sotyktu, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя. Ако вашият лекар ви препоръча Sotyktu, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозировката си на Sotyktu без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Sotyktu точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

  • Трябва ли да коригирам дозата си на Sotyktu, ако имам проблеми с черния дроб или бъбреците?
  • Трябва ли да се намали дозата ми за Sotyku, ако е планирано да получа ваксина?
  • Ако получа инфекция, докато приемам Sotyktu, трябва ли да се коригира дозата ми?

За да научите повече за Sotyktu, вижте тези статии:

  • Всичко за Sotyktu
  • Странични ефекти на Sotyktu: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss