Подробности за дозировката за Banzel

Banzel (руфинамид) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на гърчове от синдрома на Lennox-Gastaut. Лекарството се предлага под формата на таблетки или течна суспензия. Вие поглъщате всяка форма два пъти дневно.

Banzel се използва при някои хора за лечение на гърчове, свързани със синдрома на Lennox-Gastaut. Одобрен е за възрастни и деца на възраст над 1 година.

Активната съставка на Banzel е руфинамид. (Активната съставка е това, което кара лекарството да работи.) Banzel принадлежи към група лекарства, наречени лекарства за припадъци.

Тази статия описва дозите на Banzel, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Banzel, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Banzel?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Banzel. Някои дози са в милиграми (mg). Други са в mg на килограм (mg/kg). За справка, 1 кг е около 2,2 паунда (lb).

Възраст Начална доза Увеличаване на дозата Максимална дозировка
1 година до по-малко от 17 години 10 mg/kg дневно, разделени на два приема 10 mg/kg на всеки 2 дни 45 mg/kg дневно, разделени на две дози (да не надвишава 3200 mg дневно)
17 и повече години 400-800 mg дневно, разделени на два приема 400-800 mg на всеки 2 дни 3200 mg дневно, разделени на два приема

Продължете да четете за повече подробности относно дозировката на Banzel.

Какви са формите на Банзел?

Banzel се предлага в две форми: перорална таблетка и перорална суспензия. Суспензията е вид течна смес.

Какви са силните страни на Banzel?

Banzel се предлага със следните силни страни:

 • перорална таблетка: 200 mg и 400 mg
 • перорална суспензия: 40 mg на милилитър (mg/mL)

Какви са обичайните дози Banzel при възрастни?

Banzel е одобрен за употреба при възрастни на възраст 17 и повече години за лечение на гърчове, свързани със синдрома на Lennox-Gastaut.

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при гърчове

Типичната начална доза Banzel е 400-800 mg дневно, която се разделя на две дози. Лекарите могат да увеличат дозата с 400-800 mg на всеки 2 дни. Максималната доза Banzel при възрастни е 3200 mg дневно, която се разделя на два приема.

Каква е дозировката на Banzel за деца?

Banzel е одобрен за употреба при деца на възраст от 1 година до по-малко от 17 години за лечение на гърчове, свързани със синдрома на Lennox-Gastaut. Дозировката се базира на теглото в mg/kg. За справка, 1 кг е около 2,2 фунта.

Дозировката за деца е 10 mg/kg дневно, която се разделя на два приема. Лекарите могат да увеличат дозата с 10 mg/kg на всеки 2 дни.

Максималната доза Banzel при деца е 45 mg/kg дневно, която се разделя на два приема. Веднъж изчислена въз основа на теглото, максималната доза не трябва да надвишава 3200 mg дневно.

Като пример за дозировка, приемете, че едно дете тежи 30 kg, което е около 66 lb. Началната доза за детето ще бъде 300 mg, която ще бъде разделена на две дози.

За повече информация относно дозировката на Banzel за деца, говорете с лекаря или фармацевта на вашето дете.

Banzel приема ли се дългосрочно?

Да, Banzel обикновено се приема като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Може да се наложи Вашият лекар да коригира дозата Ви, ако сте на диализа или имате проблеми с черния дроб. Също така някои лекарства за припадъци могат да повлияят на Banzel и да изискват корекции на дозата. Примерите включват валпроат или подобни лекарства, включително дивалпроекс натрий (Depakote, Depakote ER) и валпроева киселина.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Banzel може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, което лекарството лекува
 • твоята възраст
 • други състояния, които може да имате, лечение, което може да получите (като диализа), или някои лекарства за припадъци, които може да приемате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)

Как се приема Banzel?

Banzel се предлага като перорална таблетка и перорална суспензия. (Суспензията е вид течна смес.) Вие поглъщате едно от двете, както Ви е предписал Вашият лекар. Трябва да приемате всяка форма на Banzel с храна.

Ако имате затруднения с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарството.

Преди да приемете Banzel перорална суспензия или да я дадете на дете, разклатете добре бутилката. След това измерете лекарството с помощта на предоставената дозираща спринцовка.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Banzel, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате затруднения при отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Banzel в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Banzel, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза. След това вземете следващата си доза в обичайното време.

Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да си спомните да вземете дозата си Banzel навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Banzel от предписаното от Вашия лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, ако приемете твърде много Banzel

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Banzel. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Банзел и оттегляне и зависимост

Физическа зависимост и симптоми на абстиненция не са докладвани в проучванията на Banzel. Физическата зависимост възниква, когато тялото ви разчита на лекарство, за да функционира както обикновено. Симптомите на отнемане са странични ефекти, които могат да възникнат, когато спрете приема на лекарство, от което тялото ви е станало зависимо.

Въпреки това, може да получите гърчове на отнемане, ако внезапно спрете приема на Banzel. Симптомите на пристъпите на отнемане включват:

 • повишена честота на гърчове
 • влошаване на гърчове
 • епилептичен статус, който изисква незабавна медицинска помощ

Преди да прекратите лечението с Banzel, Вашият лекар може бавно да намали дозата Ви с течение на времето. Те също така ще заменят Banzel с друго лекарство срещу припадъци. Това може да помогне за намаляване на риска от гърчове на отнемане след спиране на лечението.

Ако имате гърчове на отнемане, след като сте спрели приема на Banzel, говорете с Вашия лекар. Те могат да препоръчат начини за облекчаване на тези симптоми.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно дозировката на Banzel.

Подобна ли е дозировката на Banzel на дозировката на Topamax?

Формите и колко често приемате Банзел и Топамакс са сходни. Banzel се предлага в перорални таблетки и перорална суспензия. Топамакс (топирамат) се предлага под формата на перорални таблетки и капсули за поръсване.*

Дозата в милиграми за всяко лекарство е различна. Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас.

За да научите повече за сравнението между тези лекарства, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

* Тези капсули се поглъщат цели. Или съдържанието им се поръсва върху чаена лъжичка мека храна и след това се приема.

Колко време отнема Banzel да започне да действа?

Banzel започва да действа след първата доза. Поради начина, по който действа лекарството, вероятно няма да усетите действието на лекарството в тялото ви. Но Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството действа за Вашето състояние. След около месец може да забележите, че гърчовете ви са по-малко и по-леки.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Banzel, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства на Banzel. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Banzel без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Banzel точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Мога ли да приемам доза, по-висока от 3200 милиграма (mg) дневно?
 • Мога ли да нарежа или натроша таблетките Banzel?
 • Ако приемам други лекарства за припадъци, каква е максималната доза Banzel, която мога да приема?

За да научите повече за Banzel, вижте тази статия „Banzel (rufinamide)“.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss