Подобна ли е болестта на Still на ревматоидния артрит?

Болестта на Still е състояние, свързано с имунитета, което, подобно на ревматоидния артрит (RA), причинява болки в ставите. Но болестта на Still обикновено се проявява като единичен епизод или поредица от епизоди, докато RA е хронично състояние през целия живот.

Мама и дъщеря във фитнеса.
Getty Images

Болестта на Still и ревматоидният артрит (RA) са два различни вида артрит. Въпреки че и двете са свързани с възпаление и могат да споделят някои прилики, болестта на Still и RA не сасъщите условия.

Прочетете, за да научите основните разлики между болестта на Still и RA, включително симптоми, причини, лечение и др.

Каква е разликата между болестта на Still и RA?

Болестта на Still е необичайна. Има тенденция да се развива при хора на възраст между 16 и 35 години. RA е по-често срещано състояние, което може да се появи на всяка възраст, но често се развива при хора на възраст между 30 и 50 години.

Въпреки че и двете състояния може да са свързани с нетипичното функциониране на имунната система, една ключова разлика между тях е, че RA е хронично автоимунно състояние, а болестта на Still не е. Болестта на Still често се проявява в единичен епизод или серия от повтарящи се епизоди. Тези епизоди обикновено включват остри симптоми, като висока температура, които са необичайни при RA.

RA е възпалително състояние, което причинява възпаление на ставите и тъканите. RA също е автоимунно заболяване. Това се случва, когато имунната ви система погрешка атакува здрави клетки в тялото ви, най-често в лигавицата на ставите. Полученото възпаление причинява болки в ставите и подуване, а понякога и по-системни усложнения.

Болестта на Стил също е възпалителна форма на артрит, но експертите я смятат за по-скоро идиопатична, което означава, че точната причина е неизвестна. Някои експерти смятат, че ан инфекция може да отключи болест на Still при определени хора. По-нови изследвания подкрепят теорията, че болестта на Still в зряла възраст е автовъзпалително състояние, което се случва, когато имунната система реагира нетипично.

Как са свързани ювенилната болест на Стил и ЮИА?

Болестта на Still и RA са склонни да се развиват в зряла възраст, възможно е тези състояния да се развият и при деца под 16 години. Експертите наричат ​​това ювенилна болест на Still и ювенилен идиопатичен артрит (JIA).

Изследователите смятат, че болестта на Still всъщност може да бъде форма на системен ювенилен идиопатичен артрит (SJIA) при възрастни, рядка форма на ревматоиден артрит при деца, която засяга ставите и други органи. Двете състояния следват много сходни модели и споделят много от същите първични симптоми.

ЮИА се наричаше ювенилен ревматоиден артрит. Експертите приеха термина „ЮИА“ като общ термин, за да включат други форми на възпалителен артрит, засягащи деца – включително болестта на Still.

Симптоми на болест на Still и RA

Както болестта на Still, така и RA причиняват болка в една или повече стави. Всеки може да засегне само няколко стави, преди да стане по-широко разпространен. Съществуват обаче ключови разлики в появата на симптомите.

Болестта на Стил

При болестта на Стил може да не изпитвате болка в ставите в началото. Началото на това състояние обикновено започва с:

 • висока температура от 102,2°F (39°C), която се появява периодично и може да достигне връх два пъти на ден
 • кожни обриви с цвят на сьомга, които засягат предимно ръцете, краката и торса
 • възпалено гърло
 • подути лимфни възли

След няколко седмици може да изпитате болки в ставите и мускулите, които продължават 2 седмици или повече. Хората с болестта на Стил често изпитват болки в ставите на коленете и китките. Болката в ставите може да се увеличи или да засегне повече стави с течение на времето.

Прогресията на болестта на Still може да варира. Симптомите на даден епизод може да продължат няколко седмици или месеци и след това да изчезнат. Симптомите може никога да не се върнат или могат да се появят месеци или години по-късно. Хроничната болест на Still означава, че имате дългосрочни симптоми.

Ревматоиден артрит

RA включва предимно болки в ставите, скованост и подуване. Те също са склонни да се развиват по симетричен модел, което означава, че засяга ставите от двете страни на тялото ви (например коленете или ръцете).

Допълнителни симптоми на RA могат да включват:

 • случайни ниски температури
 • умора
 • ограничена подвижност
 • загуба на апетит
 • анемия
 • възпалени сърдечни и белодробни тъкани и кръвоносни съдове

Диагностициране на болестта на Still и RA

Няма нито един тест, който лекарите могат да използват за диагностициране на болестта на Still или RA. Вместо това лекарят ще разчита на вашата история на симптомите, заедно с комбинация от следните тестове:

Физически преглед

По време на физически преглед лекарят ще търси признаци на възпаление на ставите и обриви или треска. Те ще ви попитат за вашите симптоми и от колко време ги изпитвате.

Лекарят също ще прегледа вашата медицинска история. За ЮИА лекарят може да изключи състояния с подобни симптоми, като лупус, лаймска болест или костни нарушения.

Кръвни изследвания

Въпреки че нито един кръвен тест не може да потвърди ревматоиден артрит или болест на Still, лекарят може да обмисли назначаването на други кръвни изследвания, за да оцени цялостното ви здраве и да изключи други състояния.

Един пример е изследване на пълна кръвна картина. Ако имате болест на Still, този кръвен тест може да покаже висок брой бели кръвни клетки и нисък брой червени кръвни клетки. RA и болестта на Still може също да покажат високи нива на С-реактивен протеин, които са маркер за възпаление.

Медицински специалист може също да тества кръвта ви за ревматоиден фактор (RF). Докато възрастните с RA може да имат положителен резултат от теста, вие можете да тествате RF-отрицателен, ако имате болест на Still или JIA.

Образни тестове

Ако лекар подозира ревматоиден артрит или болест на Стил, той може да назначи образни тестове за търсене на възпаление и увреждане на ставите. Примерите включват рентгенова снимка, ултразвук и ЯМР.

Лечение на болестта на Still и RA

Тъй като и двете са възпалителни състояния, леченията за болестта на Still и RA са сходни. Те могат да включват:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): Хората могат да приемат лекарства без рецепта като ибупрофен (Advil) или напроксен (Aleve), за да намалят възпалението и болката в ставите.
 • Кортикостероиди: Хората могат да приемат тези лекарства през устата или чрез инжекция(и). Тези лекарства могат да лекуват по-тежко възпаление, което не реагира на НСПВС.
 • Кортикостероидни капки за очи: Тези капки могат да лекуват увеит (възпаление на очите), който се развива при ЮИА или РА.
 • Лекарства, модифициращи заболяването: Примерите включват биологични лекарства и може да са необходими за лечение на тежък ревматоиден артрит или болест на Still, която става хронична.
 • Терапии: Физическата и трудова терапия може да помогне за подобряване на обхвата на движение и цялостната мобилност.
 • Хирургия: Въпреки че е запазена за по-тежки случаи, операцията за възстановяване на ставата или смяната на става може да помогне, ако вашият артрит е в по-напреднал стадий и значително засяга качеството ви на живот.

Може да е необходима поддържаща терапия или ниски дози лекарства за справяне с възпалението при болестта на Still. При RA може да се нуждаете от определени лекарства в дългосрочен план, за да предотвратите увреждане на ставите.

Болестта на Still и RA са два вида артрит, които могат да причинят възпалени, болезнени стави и споделят прилики в диагностиката и лечението.

Експертите смятат болестта на Still за рядка и може да се развие в детството и в зряла възраст. RA, от друга страна, е често срещано автоимунно заболяване, което се развива предимно в зряла възраст.

За точното разграничаване между болестта на Still и RA е важно да говорите с лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss