Пап-намазка (Папа тест): Какво да очаквате

Преглед

Намазка за Пап, наричана още Пап тест, е скринингова процедура за рак на маточната шийка. Той тества за наличие на предракови или ракови клетки на шийката на матката. Маточната шийка е отворът на матката.

По време на рутинната процедура клетките от шийката на матката се изстъргват внимателно и се изследват за необичаен растеж. Процедурата се извършва в кабинета на Вашия лекар. Може да е леко неудобно, но обикновено не причинява дългосрочна болка.

Продължете да четете, за да научите повече за това кой се нуждае от цитонамазка, какво да очаквате по време на процедурата, колко често трябва да си правите цитонамазка и др.

Кой има нужда от цитонамазка?

Американското раково дружество Препоръчвам че скринингът трябва да започне на 25-годишна възраст. Някои жени може да са изложени на повишен риск от рак или инфекция. Може да се нуждаете от по-чести тестове, ако:

 • ти си ХИВ-положителен
 • имате отслабена имунна система от химиотерапия или трансплантация на органи

Ако сте над 25 години и не сте имали необичайни тестове за Пап, попитайте Вашия лекар за провеждане на един на всеки пет години, ако тестът се комбинира със скрининг за човешки папиломен вирус (HPV). Текущ насоки препоръчват хората на възраст между 25 и 65 години да си правят HPV тест на всеки пет години.

HPV е вирус, който причинява брадавици и увеличава вероятността от рак на маточната шийка. HPV типове 16 и 18 са основните причини за рак на маточната шийка. Ако имате HPV, може да сте изложени на повишен риск от развитие на рак на маточната шийка.

Жени на възраст над 65 години с анамнеза за нормални резултати от цитонамазка може да спрат да правят теста в бъдеще.

Все пак трябва да получавате редовни цитонамазки в зависимост от възрастта си, независимо от статуса на сексуалната ви активност. Това е така, защото HPV вирусът може да бъде в латентно състояние с години и след това изведнъж да стане активен.

Колко често се нуждаете от цитонамазка?

Колко често имате нужда от цитонамазка се определя от различни фактори, включително възрастта и риска.

Възраст Честота на цитонамазка
няма нужда
21-29 на всеки 3 години
30-65 на всеки 3 години или HPV тест на всеки 5 години или Pap тест и HPV тест заедно на всеки 5 години
65 и повече години може повече да не се нуждаете от цитонамазки; говорете с Вашия лекар, за да определите вашите нужди

Тези препоръки се отнасят само за жени с шийка на матката. Жени, които са имали хистеректомия с отстраняване на шийката на матката и нямат анамнеза за рак на маточната шийка, не се нуждаят от скрининг.

Препоръките варират и трябва да бъдат индивидуализирани за жени с компрометирана имунна система или анамнеза за предракови или ракови лезии.

Как да се подготвим за цитонамазка

Можете да насрочите цитонамазка с годишния си гинекологичен преглед или да поискате отделна среща с вашия гинеколог. Папа-намазките се покриват от повечето застрахователни планове, въпреки че може да се наложи да плащате доплащане.

Ако ще имате менструация в деня на цитонамазката, Вашият лекар може да поиска да пренасрочи теста, тъй като резултатите могат да бъдат по-малко точни.

Опитайте се да избягвате полов акт, душене или използване на спермицидни продукти в деня преди теста, защото те могат да повлияят на резултатите.

В повечето случаи е безопасно да се направи цитонамазка през първите 24 седмици от бременността. След това тестът може да бъде по-болезнен. Трябва също да изчакате до 12 седмици след раждането, за да увеличите точността на резултатите си.

Тъй като цитонамазката минава по-гладко, ако тялото ви е отпуснато, важно е да останете спокойни и да поемете дълбоки вдишвания по време на процедурата.

Какво се случва по време на цитонамазка?

Намазките могат да бъдат малко неудобни, но тестът е много бърз.

По време на процедурата ще лежите по гръб на маса за преглед с разперени крака и стъпала, опряни в опори, наречени стремена.

Вашият лекар бавно ще постави устройство, наречено спекулум, във вагината ви. Това устройство поддържа вагиналните стени отворени и осигурява достъп до шийката на матката.

Вашият лекар ще изстърже малка проба от клетки от шийката на матката. Има няколко начина, по които Вашият лекар може да вземе тази проба:

 • Някои използват инструмент, наречен шпатула.
 • Някои използват шпатула и четка.
 • Други използват устройство, наречено циточетка, което е комбинация от шпатула и четка.

Повечето жени усещат лек тласък и дразнене по време на краткото изстъргване.

Пробата от клетки от шийката на матката ще бъде запазена и изпратена в лаборатория, за да бъде тествана за наличие на анормални клетки.

След теста може да почувствате лек дискомфорт от остъргването или леки спазми. Може също да изпитате много леко вагинално кървене непосредствено след теста. Уведомете Вашия лекар, ако дискомфортът или кървенето продължават след деня на изследването.

Какво означават резултатите от цитонамазката?

Има два възможни резултата от цитонамазка: нормален или ненормален.

Нормална цитонамазка

Ако резултатите ви са нормални, това означава, че не са идентифицирани анормални клетки. Нормалните резултати понякога се наричат ​​​​отрицателни. Ако резултатите ви са нормални, вероятно няма да имате нужда от цитонамазка още три години.

Ненормална цитонамазка

Ако резултатите от теста са ненормални, това не означава, че имате рак. Това просто означава, че има анормални клетки на шийката на матката, някои от които могат да бъдат предракови. Има няколко нива на анормални клетки:

 • атипия
 • лека
 • умерено
 • тежка дисплазия
 • карцином in situ

По-леките анормални клетки са по-чести от тежките аномалии.

В зависимост от това какво показват резултатите от теста, Вашият лекар може да препоръча:

 • увеличаване на честотата на вашите цитонамазки
 • · да разгледате по-отблизо цервикалната си тъкан с процедура, наречена колпоскопия

По време на преглед с колпоскопия Вашият лекар ще използва светлина и увеличение, за да види по-ясно вагиналните и цервикалните тъкани. В някои случаи те могат също да вземат проба от цервикалната ви тъкан при процедура, наречена биопсия.

Колко точни са резултатите?

Пап тестовете са много точни. Редовните профилактични прегледи намаляват честотата на рак на маточната шийка и смъртността чрез поне 80 процента. Може да е неудобно, но краткият дискомфорт може да ви помогне да защитите здравето си.

Прави ли се цитонамазка за HPV?

Основната цел на цитонамазката е да идентифицира клетъчните промени в шийката на матката, които могат да бъдат причинени от HPV.

Чрез ранно откриване на ракови клетки на маточната шийка с цитонамазка, лечението може да започне, преди да се разпространи и да стане по-голям проблем. Също така е възможно да се тества за HPV от цитонамазката.

Можете да се заразите с HPV от секс с мъже или жени. За да намалите риска от заразяване с вируса, практикувайте секс с презерватив или друг бариерен метод. Всички сексуално активни жени са изложени на риск от заразяване с HPV и трябва да си правят цитонамазка поне на всеки три години.

Тестът не открива други полово предавани инфекции (ППИ). Понякога може да открие клетъчен растеж, който показва други видове рак, но не трябва да се разчита на него за тази цел.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss