Панкреатитът води ли до наддаване на тегло?

Затлъстяването може да увеличи риска от развитие на панкреатит. След като имате панкреатит обаче, загубата на тегло е по-големият проблем.

Панкреасът е орган, който играе ключова роля в метаболизма ви, като произвежда различни хормони и храносмилателни течности. Наднорменото тегло може да ви изложи на риск от развитие на проблеми с този орган, по-специално възпаление на панкреаса, наречено панкреатит.

Докато затлъстяването и други проблеми могат да доведат до панкреатит, загубата на тегло всъщност е по-големият проблем, след като го имате. Научете как теглото играе роля при панкреатит и какво можете да направите, за да предотвратите или управлявате това състояние.

Панкреатитът причинява ли затлъстяване?

Загубата на тегло е по-честа при хора с панкреатит.

Затлъстяването може да се появи преди състоянието, тъй като високите нива на мазнини, високият холестерол и диабетът са някои от причините, допринасящи за това състояние.

Но след като развиете панкреатит, симптоми като гадене, повръщане и загуба на тегло са чести.

Възможно ли е да имате наднормено тегло с панкреатит?

Може да сте с наднормено тегло, когато развиете панкреатит, главно защото високите нива на мазнини в кръвта, тежката употреба на алкохол и други навици, които могат да допринесат за увеличаване на теглото, също са рискови фактори за остър панкреатит.

Според един доклад около една четвърт от всички хора с панкреатит изпитват загуба на тегло със състоянието, като загубата на тегло от 10% или повече в течение на годината е често срещана.

Ще напълнеете ли, когато приемате лекарства за рак на панкреаса?

Повечето хора с рак на панкреаса изпитват загуба на тегло, а не наддаване.

Причината за тази загуба на тегло е комбинация от болестния процес и стратегиите за лечение.

Ракът консумира голяма част от енергията на тялото и може да доведе до загуба на тегло. Освен това ракът като заболяване и леченията, използвани за борба с него, могат да причинят загуба на апетит, гадене, повръщане и други симптоми, които водят до загуба на тегло.

Загубата на тегло също е особено често срещана при хора с рак на панкреаса, тъй като тялото ви губи способността си да произвежда храносмилателни течности и хормони и тялото ви не абсорбира хранителните вещества, които приемате чрез храната.

Ако губите тегло в резултат на рак на панкреаса или лечението, което използвате, за да се борите с него, вашият медицински специалист може да ви предпише лекарства за подпомагане на производството или допълване на храносмилателни ензими, хранителни добавки и други терапии.

Колко време отнема наддаване на тегло след панкреатит?

Подобно на рака на панкреаса, панкреатитът може да попречи на способността на тялото ви да смила храната и да усвоява правилно хранителните вещества. В резултат на това загубата на тегло е често срещана при хора с панкреатит.

Може да отнеме известно време, за да разрешите панкреатита си и да възстановите теглото, което сте загубили. В много случаи високопротеинови, висококалорични и други богати на хранителни вещества диети или добавки се използват за възстановяване на здравословно тегло след заболяване или заболяване на панкреаса.

Лечение за предотвратяване на наддаване на тегло от панкреатит

Панкреатитът е по-често свързан със загуба на тегло, отколкото с увеличаване на теглото. Възпалението на панкреаса може да попречи на способността на тялото ви да смила храни и да абсорбира хранителни вещества.

Високите нива на холестерол или мазнини и затлъстяването могат да допринесат за развитието на панкреатит, но в острите стадии това състояние е по-вероятно да доведе до загуба на тегло, отколкото до наддаване.

Панкреатитът може да се развие при хора с наднормено тегло или високи концентрации на мазнини или холестерол в тялото. Но след като възпалението на панкреаса се задържи, гаденето, повръщането и малабсорбцията могат да доведат повече до загуба на тегло, отколкото до наддаване на тегло.

Ако имате панкреатит, рак на панкреаса или други форми на заболяване на панкреаса, може да отнеме известно време след лечението, за да започнете да възвръщате теглото, което сте загубили. Лекарства, които подпомагат храносмилането ви или допълват калориите и хранителните вещества, които приемате, могат да помогнат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss