Остеопороза, костно здраве и менопауза

Какво е остеопороза?

Остеопорозата е заболяване, при което костната тъкан се изтънява и става по -малко плътна. Това води до отслабване на костите, които са по -податливи на фрактури.

Остеопорозата показва много малко симптоми и може да премине в напреднал стадий, без да създава никакви проблеми. Така че често не се открива, докато отслабените ви кости не се счупят или счупят. След като имате фрактура в резултат на остеопороза, вие сте по -податливи на друга.

Тези почивки могат да бъдат изтощителни. Най -често отслабените ви кости се откриват чак след катастрофално падане, което води до счупване на бедрото или гърба. Тези наранявания могат да ви оставят с ограничена или никаква подвижност за няколко седмици или месеци. Може да се наложи и операция за лечение.

Как се развива остеопорозата?

Точната причина за остеопорозата не е известна. Ние обаче знаем как се развива болестта и какво причинява на костите ви.

Мислете за костите си като за живи, растящи и непрекъснато променящи се същества на тялото ви. Представете си външната част на костта си като калъф. Вътре в кутията има по -деликатна кост с малки дупки в нея, подобна на гъба.

Ако развиете остеопороза и костите ви започнат да отслабват, дупките във вътрешната част на костта ви стават по -големи и по -многобройни. Това води до отслабване на вътрешната структура на костта и нейното аномализиране.

Ако паднете, когато костите ви са в това състояние, те може да не са достатъчно здрави, за да издържат падането, и ще се счупят. Ако остеопорозата е тежка, фрактури могат да възникнат дори без падане или друга травма.

Остеопороза и менопауза

Менопаузата бележи постоянния край на месечните периоди и плодовитостта. Според Национален институт по стареене, повечето жени започват да изпитват промените в менопаузата на възраст между 45 и 55 години.

С навлизането на жените в менопаузата нивата на естроген и прогестерон започват да намаляват. Естрогенът действа като естествен защитник и защитник на здравината на костите. Липсата на естроген допринася за развитието на остеопороза.

Намалените нива на естроген не са единствената причина за остеопороза.

Други фактори могат да бъдат отговорни за отслабените кости. Когато тези фактори се комбинират с понижени нива на естроген по време на менопаузата, остеопорозата може да започне или да се развие по -бързо, ако вече се проявява в костите ви.

Разбиране на рисковете

По -долу са посочени допълнителни рискови фактори за остеопороза:

Възраст

До около 30 -годишна възраст тялото ви създава повече кости, отколкото губите. След това влошаването на костите се случва по -бързо от създаването на костите. Нетният ефект е постепенна загуба на костна маса.

Пушене

Доказано е, че пушенето увеличава риска от остеопороза. Изглежда също така причинява по -ранно начало на менопаузата, което означава, че има по -малко време костите ви да бъдат защитени от естроген.

Хората, които пушат, също имат по -трудно излекуване след фрактура в сравнение с непушачите.

Състав на тялото

Жените, които са дребни или слаби, имат по -голям риск от развитие на остеопороза в сравнение с жените, които са по -тежки или имат по -голяма фигура. Това е така, защото по -слабите жени имат по -малко костна маса като цяло в сравнение с по -големите жени. Същото важи и за мъжете.

Съществуваща костна плътност

Когато настъпи менопаузата, колкото по -голяма е костната ви плътност, толкова по -малък е шансът ви да развиете остеопороза.

Мислете за тялото си като за банка. Прекарвате младия си живот в изграждане или „спестяване“ на костна маса. Колкото повече костна маса имате в началото на менопаузата, толкова по -бързо ще „изчерпите“.

Ето защо трябва да насърчавате децата си активно да изграждат костна плътност в по -младите си години.

Семейна история

Ако вашите родители или баби и дядовци са имали остеопороза или счупване на бедро в резултат на леко падане, може да сте изложени на по -голям риск от развитие на остеопороза.

Пол

Жените са до четири пъти по -склонни да развият остеопороза от мъжете. Това е така, защото жените са по -малки и обикновено тежат по -малко от мъжете. Жените на възраст над 50 години имат най -голям риск от развитие на костно заболяване.

Раса и етническа принадлежност

В световен мащаб северните европейци и кавказците имат най -голям риск от фрактури поради остеопороза. Остеопорозата също намалява при тази популация.

както и да е Наблюдателно проучване на Инициативата за здраве на жените показват, че има повече фрактури, дължащи се на остеопороза при афро -американски, индиански, азиатски и испански жени, отколкото има случаи на инвазивен рак на гърдата, инсулт и смърт от инфаркт, комбинирани при същата популация.

Възможности за лечение

Различни лечения могат да помогнат за спиране на развитието на остеопороза. Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите влошаване на костите:

Приемайте добавки с калций и витамин D.

Калцият може да помогне за изграждането на здрави кости и да ги поддържа здрави с напредване на възрастта. The Национални здравни институти (NIH) препоръчва хората на възраст от 19 до 50 години да получават по 1000 милиграма (mg) калций всеки ден.

Жените над 50 години и всички възрастни над 70 години трябва да получават поне 1200 mg калций всеки ден.

Ако не можете да си набавите достатъчно калций чрез хранителни източници като млечни продукти, зеле и броколи, говорете с Вашия лекар за добавки. И калциевият карбонат, и калциевият цитрат доставят добри форми на калций към тялото ви.

Витамин D е важен за здравите кости, тъй като тялото ви не може да абсорбира правилно калция без него. Мастните риби като сьомга или скумрия са добри източници на витамин D от храната, заедно с храни като мляко и зърнени храни, в които се добавя витамин D.

Излагането на слънце е естественият начин, по който тялото произвежда витамин D. Но времето, необходимо на слънцето за производство на витамин D, варира в зависимост от времето на деня, средата, в която живеете, и естествения пигмент на кожата ви.

За хора, засегнати от рак на кожата, или за тези, които искат да си набавят витамин D по други начини, се предлагат добавки.

Според NIH, хората на възраст от 19 до 70 трябва да получават поне 600 международни единици (IU) витамин D всеки ден. Хората над 70 години трябва да увеличат дневния си витамин D до 800 IU.

Попитайте Вашия лекар за лекарства с рецепта и инжекционни средства за изграждане на кости

Група лекарства, наречени бисфосфонати, помага за предотвратяване на загуба на костна маса. С течение на времето е доказано, че тези лекарства забавят загубата на костна маса, увеличават костната плътност и намаляват риска от костни фрактури.

А Проучване от 2017 г. показа, че бисфосфонатите могат да намалят честотата на фрактурите, дължащи се на остеопороза до 60 %.

Моноклоналните антитела също могат да се използват за предотвратяване на загуба на костна маса. Тези лекарства включват деносумаб и ромозозумаб (Evenity).

Селективните модулатори на естрогенните рецептори или SERMs са група лекарства, които имат естроген-подобни свойства. Понякога се използват за профилактика и лечение на остеопороза.

А Проучване от 2016 г. показа, че най -голяма полза при SERMS често е намаляването на риска от фрактури в гръбначния стълб до 42 %.

Направете упражненията с тежести част от вашата фитнес рутина

Упражненията често правят толкова много за изграждането и поддържането на здрави кости, колкото и лекарствата. Той прави костите по -силни, помага за предотвратяване на загуба на костна маса, а също така ускорява възстановяването в случай на костна фрактура.

Ходенето, джогингът, танците и аеробиката са добри форми на упражнения с тегло. Изследване от 2017 г. показва, че плуването и упражненията на водна основа също осигуряват известна полза за здравината на костите, но не чак толкова в сравнение с упражненията с тегло.

Говорете с Вашия лекар за хормонозаместителна терапия

Хормонозаместителната терапия (ХЗТ) може да помогне за предотвратяване на костна загуба, причинена от намалените нива на естроген, които се появяват по време на перименопаузата и менопаузата. Понастоящем обаче експертите препоръчват ХЗТ да се използва само след като се обмислят други възможности за здравето на костите.

ХЗТ може да има роля при лечението на други симптоми на менопаузата, включително горещи вълни, нощно изпотяване и промени в настроението. Тази терапия обаче не е за всеки. Може да не е правилната опция за лечение, ако имате лична история или сте изложени на повишен риск от:

  • сърдечен удар
  • удар
  • кръвни съсиреци
  • рак на гърдата

Има и други медицински състояния, при които ХЗТ не е най -добрият избор. Говорете с Вашия лекар за повече информация относно тази опция за лечение.

Взимането

Жените, преминаващи през менопаузата, имат по -висок риск от развитие на остеопороза, но има много начини да я забавите и да укрепите тялото си срещу нея.

Прочетете тази статия на испански.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss