Намерете правилните диабетни чорапи

Общ преглед

Диабетът е хронично заболяване, което може да изисква лечение и грижи през целия живот. Могат да възникнат много усложнения, някои от които засягат краката. Ако имате диабет, сте изложени на риск от развитие на сериозни усложнения като инфекции на краката. Неполагането на грижи за диабетно стъпало внимателно и последователно може да доведе до ампутация на пръстите на краката, стъпалата или дори на целия крак под коляното. Практикуването на добра грижа за краката, като избор на подходящи чорапи, е от съществено значение за предотвратяване на възможни усложнения.

Диабет и краката ви

Хората с диабет са изложени на риск от усложнения, свързани с високи нива на кръвната захар. Едно такова усложнение е увреждането на нервите (невропатия). Най -често срещаният вид невропатия засяга нервите в краката.

Симптомите на диабетна невропатия включват:

 • изтръпване на стъпалата и пръстите на краката
 • остри болки в краката, които се влошават през нощта
 • усещане за изтръпване или парене в краката
 • мускулна слабост
 • деформации на краката и язви

Ако имате диабетна невропатия и сте загубили чувството си в краката, възможно е да се нараните и никога да не го почувствате. Един камък, заседнал в обувката ви, например, може да се търка в крака ви и да причини малка язва. Ако не проверите краката си за тези наранявания, те могат да се влошат и да се заразят. Добрата грижа за диабетно стъпало означава всеки ден да проверявате краката си за наранявания, мехури и инфекции. Това също означава носене на обувки, които помагат за предотвратяване на наранявания.

Какво представляват диабетните чорапи?

Има много различни видове чорапи за хора с диабет. Като цяло те са проектирани да сведат до минимум нараняванията на краката и да поддържат краката сухи и топли. Намирането на правилната двойка означава избор на чорапи, които най -добре отговарят на вашите нужди.

Ето някои характеристики на диабетните чорапи:

 • безпроблемно: Чорапите с шевове могат да се търкат в кожата ви и да причинят мехури или язви. Повечето чорапи с диабет се правят без тях
 • абсорбиращ влагата: Поддържането на краката сухи е важно за предотвратяване на кожни инфекции.
 • дишащ: Дишащите материи помагат за поддържане на краката сухи.
 • топло: Диабетът може да причини ограничаване на кръвоносните съдове, което намалява кръвообращението към краката. Тъканите, които поддържат краката ви топли, помагат за подобряване на кръвообращението.
 • кутия с квадратни пръсти: Твърде тесните чорапи могат да притискат пръстите на краката, причинявайки дискомфорт и позволявайки натрупване на влага между пръстите на краката.
 • монтиран: Много диабетни чорапи съответстват на стъпалото и крака. Това предотвратява разтриването на разхлабената тъкан по кожата и причиняване на наранявания.
 • подплатен: Подплатата в чорапа омекотява стъпалото и го предпазва от нараняване.

Какво трябва да имате предвид при избора на чорапи

Изборът на чорапи означава избор на чифт, който отговаря на вашите специфични нужди като човек с диабет. Ако не сте развили някакъв вид невропатия, просто носете чорапите, които се чувстват най -удобно. Ако имате нови или влошаващи се симптоми на невропатия, трябва незабавно да посетите Вашия лекар, за да обсъдите правилната грижа за краката.

Ако имате невропатия и търсите добър чифт чорапи, помислете за текущото си състояние. Някои хора с диабетна невропатия изпитват суха и напукана кожа на краката. Чорапите с мек материал може да са по -удобни.

Ако невропатията ви е напреднала до такава степен, че нямате усещане в краката си, важно е да носите чорапи, които пасват идеално, така че да не се набиват и да се търкат по кожата ви. Безшевните чорапи също са важни за предотвратяване на наранявания.

Изборът на правилните чорапи понякога също означава балансиране на добро прилягане с чифт, който няма да ограничи кръвообращението ви. Ако имате лошо кръвообращение поради диабета си, избягвайте прекалено стегнати чорапи или еластични в горната част, които могат да се забият в крака ви.

Предпазни мерки

Имате много възможности, когато става въпрос за чорапи с диабет. Ако разбирате състоянието си, трябва да можете да изберете двойка, която отговаря на вашите нужди. Бъдете особено внимателни относно годността, ако имате лоша циркулация. Ограниченият приток на кръв към краката ви може да влоши нараняванията на диабетното стъпало и да забави зарастването на рани. Поради тази причина компресионните чорапи трябва да се избягват.

Някои хора с диабет изпитват както лошо кръвообращение, така и оток или подуване на подбедриците и стъпалата. Проучване в Journal of Diabetes Science and Technology установи, че чорапите с лека компресия могат да подобрят отока, без да влошават лошото кръвообращение. Говорете с Вашия лекар, ако се притеснявате за кръвообращението и прилягането на чорапите.

Не забравяйте да вземете предвид и обувките си. Добрите чорапи няма да помогнат, ако обувките ви прищипват краката ви или причиняват наранявания и язви. Диабетната невропатия може да бъде сериозно състояние, но можете да избегнете много от възможните усложнения, ако се грижите за краката си и носите подходящи чорапи и обувки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss