Най -добрите алкохолни напитки за хора с ГЕРБ

Общ преглед

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е хронично заболяване, причинено от неспособността на долната част на хранопровода да функционира правилно. В резултат на това киселината и съдържанието от стомаха ви се възстановяват, многократно дразнейки по -деликатната тъкан на хранопровода. Това води до усещане за парене в гърдите (често наричано киселини) и дразнене на хранопровода.

Според Американския колеж по гастроентерология, повече от 60 милиона американци имат симптоми на киселини и киселинен рефлукс поне веднъж месечно. Но когато симптомите на киселинен рефлукс се появяват повече от два пъти седмично, това може да доведе до ГЕРБ.

Когато ГЕРБ не се лекува, това може да причини продължаващи състояния. Те включват коремна болка, болка в гърдите, затруднено преглъщане, увреждане на хранопровода и повишен риск от рак на хранопровода.

Лекарите са идентифицирали няколко рискови фактора за развитие на ГЕРБ. Те включват:

 • диета
 • хиатална херния
 • някои лекарства
 • затлъстяване
 • бременност
 • пушене

За някои хора алкохолът също е един от допринасящите фактори. Въпреки че алкохолът не причинява киселинен рефлукс, който води до ГЕРБ при всички, възможно е пиенето да влоши симптомите на ГЕРБ при някои хора.

Изследване на алкохола и ГЕРБ

Изследователите са провели няколко проучвания, за да определят кои видове алкохол влошават симптомите повече от други. Резултатите са неубедителни. Все още не е ясно кои алкохолни напитки могат да бъдат по -добри от други за хора с ГЕРБ. Изглежда, че алкохолът взаимодейства със стомаха и хранопровода на различни нива. Това може да доведе до киселинен рефлукс и дразнене на симптомите на ГЕРБ при определени хора.

Изследвания върху виното

Изследвания, публикувани в гастроентерологията, установяват, че пиенето на вино може да намали риска от рефлуксен езофагит или дразнене на лигавицата на хранопровода. Друг преглед обаче установи, че и червеното, и бялото вино увеличават количеството киселина, произвеждана в стомаха ви. Това ви излага на риск от влошаване на рефлукса.

Изследване на бирата

Друго проучване изследва ефектите на бирата и виното върху киселинния рефлукс. Това проучване помоли 25 души с ГЕРБ да изпият порция бяло вино, бира или вода и след това измери дали всяка напитка повишава рефлукса. Изследователите установяват, че както бирата, така и виното предизвикват рефлукс при мъжете и жените в сравнение само с питейната вода.

Препоръки за пиене на алкохол с ГЕРБ

Въпреки че алкохолът е известен фактор, допринасящ за киселинния рефлукс, той засяга хората по различен начин. Това означава, че може да се насладите на алкохолни напитки умерено с ГЕРБ. Някой друг с ГЕРБ може да изпита влошаване на симптомите на киселини след пиене на малко количество алкохол.

Има някои общи съвети, които всеки с ГЕРБ може да следва, за да намали шансовете си да почувства някакви симптоми на рефлукс, свързани с алкохола. Те включват следното:

 • Ограничете се само до едно питие. Една порция напитка е еквивалентен до обикновена бира от 12 унции, 8-9 унции малцова течност, чаша вино от 5 унции или една дестилирана течност от 1,5 унции.
 • Избягвайте да пиете алкохол 2-3 часа преди лягане. Лежането веднага след пиене може да увеличи риска от киселинен рефлукс през нощта. Това е така, защото алкохолът може да отпусне долната част на хранопровода, което улеснява възстановяването на стомашната киселина.
 • Водете дневник за диетата на всички храни и напитки, които консумирате, като отбелязвате, когато почувствате по -тежки симптоми на ГЕРБ. Ако забележите модел между пиенето на определена алкохолна напитка и симптомите ви, може да успеете да намалите тази напитка, за да сведете до минимум симптомите на ГЕРБ.

Можете също така да помислите какво смесвате с алкохолните си напитки. Някои хора могат да използват портокалов сок или газирани напитки като смесители за ликьорните си напитки. Известно е също, че тези безалкохолни напитки влошават киселинния рефлукс. Преминаването към плодов сок с ниска киселинност като сок от ябълки или моркови или смесване на напитка с вода може да помогне за намаляване на симптомите на ГЕРБ. Ето някои примери за други варианти на напитки, ако имате киселинен рефлукс.

Някои хора също пушат цигари, докато пият. Употребата на тютюн е свързана с киселинен рефлукс и развитието на ГЕРБ. Това е така, защото тютюнът може да стимулира стомашната киселина и да отпусне мускулите между хранопровода и стомаха. Тютюнът също може директно да увреди клетките на хранопровода и стомаха. Когато се комбинира с алкохол, е по-лесно веществата, причиняващи рак от пушенето, да проникнат в тези клетки. Тази комбинация, заедно с нелекуваната ГЕРБ, допълнително увеличава риска от рак на хранопровода.

Как вашата диета влияе на ГЕРБ?

Някои храни и напитки, включително алкохол, са свързани с повишен киселинен рефлукс и развитието на ГЕРБ. Те включват:

 • напитки с кофеин
 • шоколад
 • кафе
 • мазни или храни с високо съдържание на мазнини
 • мента
 • продукти на доматена основа
 • пикантни храни

Въпреки че има известни храни и напитки, които предизвикват киселинен рефлукс, симптомите Ви може да са уникални. Може да успеете да изядете купа спагети без проблеми, но чаша вино ви кара да изпитвате силен дискомфорт. Знанието какво предизвиква киселинния ви рефлукс е важна част от това да ви помогне да намерите облекчение от симптомите си. Опитайте тези храни, които могат да помогнат за киселинния ви рефлукс.

Определете вашите тригери

ГЕРБ е хронично състояние, което причинява неприятни и дори болезнени симптоми. Тя може да се влоши от определени храни и напитки във вашата диета. Един известен фактор е алкохолът, но не засяга всички по един и същи начин. Някои изследвания показват, че алкохолът намалява симптомите на киселинен рефлукс, докато други изследвания са установили, че ги засилва. Като идентифицирате вашите индивидуални задействания за киселинен рефлукс, можете да изберете дали предпочитате да избягвате вино, бира или алкохол като начин да намалите симптомите на киселинен рефлукс и да намалите вероятността от ГЕРБ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss