Мъжки модел на плешивост

Какво представлява плешивостта при мъжете?

Плешивостта при мъжете, наричана още андрогенна алопеция, е най-честият вид косопад при мъжете. Според Националната медицинска библиотека на САЩ (NLM), повече от 50 процента от всички мъже на възраст над 50 години ще бъдат засегнати от оплешивяване при мъжете до известна степен.

Какво причинява плешивост при мъжете?

Една от причините за оплешивяване при мъжете е генетиката или фамилната анамнеза за плешивост. Изследванията установяват, че оплешивяването при мъжете е свързано с мъжките полови хормони, наречени андрогени. Андрогените имат много функции, включително регулиране на растежа на косата.

Всяка коса на главата ви има цикъл на растеж. При мъжки тип плешивост този цикъл на растеж започва да отслабва и косменият фоликул се свива, произвеждайки по-къси и фини кичури коса. В крайна сметка цикълът на растеж за всяка коса приключва и на нейно място не расте нова коса.

Наследствената мъжка плешивост обикновено няма странични ефекти. Въпреки това, понякога плешивостта има по-сериозни причини, като някои видове рак, лекарства, заболявания на щитовидната жлеза и анаболни стероиди. Посетете Вашия лекар, ако косопадът настъпи след прием на нови лекарства или когато е придружен от други здравословни оплаквания.

Лекарите използват модела на загуба на коса, за да диагностицират оплешивяването при мъжете. Те могат да извършат медицинска история и преглед, за да изключат определени здравословни състояния като причина, като гъбични състояния на скалпа или хранителни нарушения.

Здравословните състояния могат да бъдат причина за оплешивяване, когато обрив, зачервяване, болка, лющене на скалпа, накъсване на косата, косопад на петна или необичаен модел на косопад придружава косопада. Може да са необходими и кожна биопсия и кръвни изследвания, за да се диагностицират нарушения, отговорни за загубата на коса.

Кой е изложен на риск?

Плешивостта при мъжете може да започне в тийнейджърските ви години, но по-често се среща при възрастни мъже, като вероятността се увеличава с възрастта. Генетиката играе голяма роля. Мъжете, които имат близки роднини с мъжка плешивост, са изложени на по-висок риск. Това е особено вярно, когато техните роднини са по майчина страна на семейството.

губя ли си косата?

Ако косопадът ви започне от слепоочията или темето на главата, може да имате мъжка плешивост. Някои мъже ще получат едно-единствено плешиво петно. Други усещат, че линиите на косата им се отдръпват, за да образуват “М” форма. При някои мъже линията на косата ще продължи да се отдръпва, докато цялата или по-голямата част от косата изчезне.

Техники за справяне с косопада

Медицинското лечение не е необходимо, ако други здравословни състояния не са причина. Въпреки това се предлагат лечения за мъже, които не са доволни от начина, по който изглеждат и биха искали появата на по-пълна коса.

Прически

Мъжете с ограничен косопад понякога могат да скрият загубата на коса с правилната прическа или прическа. Помолете своя фризьор за креативна подстрижка, която ще направи изтънената коса да изглежда по-пълна.

Перуки или прически

Перуките могат да покрият изтънялата коса, отдалечаването на космите и пълната плешивост. Те се предлагат в различни стилове, цветове и текстури. За естествен външен вид изберете цветове, стилове и текстури на перуки, които изглеждат подобни на оригиналната ви коса. Професионалните стилисти на перуки могат да помогнат за стилизирането и прилепването на перуки за още по-естествен вид.

Тъка

Плетките за коса са перуки, които са пришити в естествената ви коса. Трябва да имате достатъчно коса, за да зашиете тъканта. Предимството на тъканите е, че винаги остават, дори по време на дейности като плуване, душ и сън. Недостатъците са, че трябва да се шият отново, когато се появи нова коса, а процесът на шиене може да увреди естествената ви коса.

миноксидил (рогейн)

Миноксидил (Rogaine) е локално лекарство, прилагано върху скалпа. Миноксидилът забавя косопада при някои мъже и стимулира космените фоликули да растат нова коса. Миноксидил отнема от четири месеца до една година, за да даде видими резултати. Загубата на коса често се случва отново, когато спрете приема на лекарството.

Възможните странични ефекти, свързани с миноксидил, включват сухота, дразнене, парене и лющене на скалпа. Трябва незабавно да посетите лекар, ако имате някоя от тези сериозни нежелани реакции:

 • качване на тегло
 • подуване на лицето, ръцете, глезените или корема
 • затруднено дишане в легнало положение
 • ускорен сърдечен ритъм
 • болка в гърдите
 • затруднено дишане

Финастерид (Propecia, Proscar)

Финастерид (Propecia, Proscar) е перорално лекарство, което забавя загубата на коса при някои мъже. Действа като блокира производството на мъжкия хормон, отговорен за косопада. Финастеридът има по-висок процент на успех от миноксидил. Когато спрете да приемате финастерид, косопадът ви се връща.

Трябва да приемате финастерид в продължение на три месеца до една година, преди да видите резултати. Ако не настъпи растеж на косата след една година, Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча да спрете приема на лекарството. Страничните ефекти на финастерид включват:

 • депресия
 • сърбеж
 • обрив
 • копривна треска
 • чувствителност на гърдите
 • растеж на гърдите
 • подуване на лицето или устните
 • болезнена еякулация
 • болка в тестисите
 • затруднения с получаването на ерекция

Въпреки че е рядко, финастерид може да причини рак на гърдата. Трябва незабавно да имате болка в гърдите или бучки, оценени от лекар.

Финастерид може да повлияе на тестовете за простатно-специфичен антиген (PSA), използвани за скрининг на рак на простатата. Лекарството понижава нивата на PSA, което води до по-ниски от нормалните показания. Всяко повишаване на нивата на PSA при прием на финастерид трябва да бъде оценено за рак на простатата.

Трансплантации на коса

Трансплантацията на коса е най-инвазивното и скъпо лечение за косопад. Трансплантацията на коса работи чрез премахване на косата от области на скалпа, които имат активен растеж на косата, и ги трансплантират в изтъняващи или оплешивяващи области на скалпа.

Често са необходими множество лечения и процедурата крие риск от белези и инфекция. Предимствата на трансплантацията на коса са, че изглежда по-естествено и е постоянна.

Консултиране

Оплешивяването може да бъде голяма промяна. Може да имате проблеми с приемането на външния си вид. Трябва да потърсите консултация, ако изпитвате тревожност, ниско самочувствие, депресия или други емоционални проблеми поради оплешивяване по мъжки тип.

Може ли да се предотврати загубата на коса?

Няма известен начин за предотвратяване на оплешивяването при мъжете. Теорията е, че стресът може да причини загуба на коса чрез увеличаване на нивата на производство на полови хормони в тялото. Можете да намалите стреса, като участвате в релаксиращи дейности, като разходка, слушане на успокояваща музика и наслаждаване на по-тихо време.

Източници на статии

 • Злоупотреба с анаболни стероиди: Какви са здравните последици от злоупотребата със стероиди? (2006). https://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/anabolic-steroid-abuse/what-are-health-consequences-steroid-abuse
 • Андрогенна алопеция. (2017 г.). https://ghr.nlm.nih.gov/condition/androgenetic-alopecia
 • Загуба на коса: плешивост при мъжете. (nd). http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/multimedia/male-pattern-baldness/img-20005838
 • Персонал на клиниката Майо. (2016). Загуба на коса: Причини. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/basics/causes/con-20027666
 • Миноксидил локално. (2010). http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a689003.html
 • Информация за пациента: PROPECIA. (2013). http://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/p/propecia/propecia_ppi.pdf
 • Rathnayake D, et al. (2010). Мъжка андрогенна алопеция. DOI: 10.1517/14656561003752730

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss