Може ли хистероскопията да диагностицира рак на матката?

Хистероскопията е процедура, която може да помогне за диагностицирането на рак на матката. Той използва тънка, гъвкава тръба с камера и светлина в края, за да помогне на лекаря да види вътрешността на матката ви. По време на тази процедура могат да се вземат проби за биопсия, ако е необходимо.

Хистероскопията е тест, който се използва за събиране на изображения на вътрешността на матката. Може да помогне за диагностицирането на причината за определени симптоми, като необичайно маточно кървене.

Често срещано здравословно състояние като фиброиди или полипи често може да причини необичайно маточно кървене. Но може да бъде и симптом на рак на матката, най-честият рак, засягащ женските репродуктивни органи.

Тук ще проучим повече за хистероскопията и как се използва за диагностициране на рак на матката.

Какво се случва при хистероскопия?

Хистероскопията използва хистероскоп, тънка, гъвкава тръба със светлина и камера на края. Хистероскопът се вкарва във вагината и внимателно преминава през шийката на матката и в матката.

След това през хистероскопа се вкарва физиологичен разтвор или газ, за ​​да помогне за разширяване на матката. Това помага на лекаря да види по-добре вътрешността на матката ви.

Камерата в края на хистероскопа събира изображения от вътрешността на матката ви, които лекарят може да види на екрана. Ако се открие подозрителна област, може да се направи биопсия с инструменти, прекарани през хистероскопа.

Много пъти хистероскопията се прави, докато сте будни, като се използва локална упойка. Може да почувствате известен натиск или лек дискомфорт, но не трябва да е болезнено. В някои ситуации може да се използва и регионална или обща анестезия.

Въпреки че хистероскопията е много безопасна процедура, има някои рискове, които трябва да знаете. Те включват:

 • Вашата шийка или матка са пробити по време на процедурата
 • твърде много течност се използва по време на процедурата
 • развитие на инфекция след това

Как се използва хистероскопия при рак на матката?

Хистероскопията може да бъде част от диагностичния процес на рак на матката. Може да се използва, ако имате симптоми на рак на матката като необичайно маточно кървене. Абнормното кървене от матката включва кървене, което:

 • възниква след менопаузата
 • случва между периоди
 • се свързва с периоди, които са по-дълги, по-тежки или по-нередовни, отколкото е типично за вас

Приблизително 80% от раковите заболявания на матката са рак на ендометриума, който започва във вътрешната лигавица на матката. Тъй като хистероскопията позволява на лекаря да види тази вътрешна обвивка, както и да събере проби за биопсия, тя е ценен инструмент при диагностицирането на този вид рак.

А 2020 преглед отбелязва, че фактът, че хистероскопията позволява директна визуализация и вземане на проби от лезии в лигавицата на матката, й дава предимство пред други процедури за диагностика на рак на матката, като дилатация и кюретаж (D и C).

D и C включва разширяване на шийката на матката и използване на специален инструмент за отстраняване на проба от лигавицата на матката. Но D и C често са техника за сляпо вземане на проби, което означава, че се отстранява произволна проба от тъкан.

Тъй като хистероскопията позволява да се вземе насочена биопсия, обикновено се счита за такава по-точно за диагностициране на рак.

Може ли хистероскопията да се използва за лечение на рак на матката?

Стандартното лечение на рак на матката обикновено включва операция за отстраняване на матката (хистеректомия), както и на фалопиевите тръби и яйчниците (двустранна салпингооофоректомия).

В някои ситуации може да се използва хистероскопия за отстраняване на рак от матката при индивиди, които имат рак само в матката (етап 1) и който е по-малко агресивен (ниска степен).

Това може да се направи при хора, които искат запазват плодородието си или в тези, които не можете или избирате да не се подложите на операция и често включва използването на хормонална терапия.

Беше ли Ви полезно?

Как иначе се диагностицира рак на матката?

Хистероскопията не е единственият диагностичен инструмент за рак на матката. За да помогне при диагностицирането на рак на матката, лекарят първо ще получи задълбочена лична и семейна медицинска история от вас. Те също така ще направят физически преглед, който включва преглед на таза.

Ултразвукът също се прави като по-малко инвазивен начин за събиране на изображения на вашата матка. Ултразвукът може да бъде трансвагинален или тазов.

Необходим е анализ на проба от биопсия, за да се потвърди диагнозата рак на матката. Лекарят може да вземе тази проба, като използва няколко метода:

 • ендометриална биопсия, която използва тънка тръба за изсмукване на тъканна проба от вътрешната обвивка на матката

 • хистероскопия
 • D и C

Тъканната проба се тества в лаборатория за търсене на рак. Ако се открие рак, върху него могат да се направят повече тестове, за да се определят други характеристики на рака, като неговия тип, степен и дали са налице определени генетични промени.

След диагностициране на рак на матката могат да се направят образни тестове, за да се види докъде се е разпространил ракът, за да се определи неговият стадий. Тези тестове могат да включват:

 • компютърна томография
 • MRI сканиране
 • PET сканиране
 • рентгенография на гръдния кош

Лекарят може да назначи хистероскопия, ако имате симптоми на рак на матката, като необичайно маточно кървене. По време на хистероскопия лекарят може да види вътрешността на матката ви и да вземе проби за биопсия, ако е необходимо.

Хистероскопията е само част от диагностичния процес за рак на матката. Обикновено ще имате поне физически преглед и ултразвук преди хистероскопията.

Абнормното маточно кървене може да бъде причинено от често срещани доброкачествени състояния като фиброиди или полипи. Но тъй като това също е симптом на рак на матката, важно е всяко необичайно маточно кървене да бъде прегледано от лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss