Може ли свръхактивният пикочен мехур да бъде временен и да изчезне от само себе си?

Въпреки че е често срещано, експертите не смятат свръхактивния пикочен мехур (OAB) за естествена част от процеса на стареене или за типично явление при хора, които са определени като женски по рождение. Няма да изчезне от само себе си. Но леченията включват лекарства, преквалификация на пикочния мехур и др.

OAB описва уринарни симптоми, като инконтиненция и често уриниране. Известен също като императивна инконтиненция, OAB е изключително често срещано явление. В Съединените щати това засяга приблизително 40% от хората, които са определени като жени по рождение, и 30% от хората, които са определени като мъже по рождение.

Научете повече за симптомите на OAB и защо може да искате да помислите да говорите с лекар относно вашите възможности за лечение.

Защо свръхактивният пикочен мехур не изчезва без лечение?

Получаването на лечение за OAB може да облекчи симптомите ви и да подобри качеството ви на живот.

Без лечение OAB може да повлияе негативно на редовните ви дейности. Симптоми като внезапно желание за уриниране и често уриниране могат да нарушат ежедневието ви. За някои хора може да се окаже трудно да се занимават с дейности, далеч от банята, което води до възможна социална изолация.

Освен това OAB може да повлияе на способността ви да получите добър нощен сън. С течение на времето редовното лишаване от сън може да увеличи риска от:

 • сърдечно заболяване
 • диабет
 • високо кръвно налягане
 • удар
 • депресия

OAB е резултат от прекъсвания на нервния сигнал между мозъка и пикочния мехур. Лечението може да помогне за разрешаването на тези смущения. Обмислете да се свържете с лекар за диагноза, за да може да ви помогне да определите какво лечение може да помогне.

Какви са основните симптоми на свръхактивен пикочен мехур?

Основният симптом на OAB е внезапно желание за уриниране. Понякога други симптоми могат да придружават желанието, включително:

 • често уриниране или необходимост от уриниране няколко пъти през деня

 • ставане през нощта повече от веднъж на нощ за уриниране (никтурия)
 • изтичане на урина (неизбежна инконтиненция)

Тези симптоми са различни от тези, които хората изпитват при стресова инконтиненция, която може да причини изтичане на урина, когато физическо натоварване, кихане, кашляне или смях натоварват пикочния мехур.

Колко време продължава свръхактивният пикочен мехур?

OAB води до освобождаване на урина в неподходящ момент. Това обикновено не изчезва от само себе си и продължава, докато не получите лечение.

Лечението може да помогне за симптомите на OAB и да подобри качеството ви на живот. Въпреки че вие ​​и вашият лекар можете да коригирате плана си за лечение, когато симптомите ви се подобрят, OAB рядко отзвучава.

Може ли свръхактивният пикочен мехур да бъде излекуван?

Понастоящем няма лек за OAB и не винаги е предотвратим. Вместо това фокусът е да се лекуват симптомите с промени в начина на живот и медицински интервенции.

Например, ако лекар установи, че навиците в начина на живот са ключова причина, извършването на препоръчителните промени може да подобри симптомите ви. Медикаментите могат да лекуват и други причини за OAB, като хормонален дисбаланс или неврологични разстройства.

Как се лекува свръхактивен пикочен мехур?

Лекарят може да препоръча едно или повече от следните лечения на OAB:

 • Промени в начина на живот: Това лечение включва намаляване на приема на кофеин и алкохол и определени храни, които могат да влошат симптомите на OAB, като пикантни храни и цитрусови плодове. Спирането на пушенето, ако е приложимо, също може да помогне на OAB. Спирането често е трудно, но лекарят може да състави план за спиране, който може да работи за вас.
 • Водене на дневник на пикочния мехур: Това лечение включва отбелязване на това колко често уринирате и когато се появят позиви, вие и лекар можете да идентифицирате възможни задействания, като определени храни и напитки.
 • Преквалификация на пикочния мехур: Това лечение включва ходене до тоалетната на определено време, двойно уриниране (изчакване няколко минути, след като отидете, за да видите дали можете да отидете отново) при всяко пътуване, за да изпразните напълно пикочния си мехур или забавено уриниране.
 • Упражнения за мускулите на пикочния мехур: Това лечение включва лекар, който препоръчва опции за упражнения като упражнения на Кегел или обучение по биофийдбек.
 • Поведенческа терапия: Това лечение включва работа с лекари върху техники за поведенческо обучение, предназначени да променят навиците ви в банята и да повишат осведомеността ви за тях. Експертите намират тази терапия за особено полезна при по-млади възрастни.
 • Лекарства: Това лечение включва прием на определени лекарства, отпускани с рецепта, като бета-3 агонисти и антимускаринови средства, които могат да помогнат за отпускане на мускула на пикочния мехур и намаляване на симптомите.
 • Инжекции с ботокс: Това лечение включва лекар, който ви дава инжекции от мускулно-релаксиращ агент на всеки 6 месеца, което също може да помогне за подобряване на симптомите на OAB.
 • Невромодулационна терапия: Това лечение включва медицински техники с лекари, които могат да включват електрически токове и лекарства, предназначени да стимулират вашите нерви. Това може да коригира нервните сигнали между мозъка и пикочния мехур.

В редки случаи лекарят може да препоръча операция за OAB. Запазена за тежки случаи, които не отговарят на други лечения, операцията на OAB може да включва или реконструкция на пикочния мехур, или отклоняване на урината.

Може ли свръхактивният пикочен мехур да се появи отново след лечение?

Спирането на лечението вероятно ще доведе до повтарящи се симптоми на OAB.

След като започнете лечение за OAB, лекарят може да препоръча последващо посещение след това 2 до 3 месеца за да изследвате реакцията на тялото си към лекарства или други терапии.

Важно е да следвате плана си за лечение и да говорите с лекар, ако имате досадни странични ефекти от вашите лекарства, като запек и сухота в устата.

Често задавани въпроси за свръхактивен пикочен мехур

Ако се притеснявате, че може да имате OAB, помислете за обсъждане на следните въпроси с лекар:

Как да разбера дали пикочният ми мехур е свръхактивен?

Внезапните позиви за редовно уриниране са един класически симптом на OAB. Освен това някои лекари смятат уринирането повече от осем пъти на ден като възможен симптом на това състояние. Въпреки това, единственият начин да разберете със сигурност дали имате OAB е диагноза от лекар.

Какво причинява свръхактивен пикочен мехур?

OAB е резултат от дисфункция на нервния сигнал между мозъка и пикочния мехур. Това има различни възможни причини, включително неврологични разстройства, странични ефекти от лекарства и хормонални промени.

С какво може да се сбърка свръхактивният пикочен мехур?

Понякога хората могат да объркат OAB със стресова инконтиненция. Освен това лекарят може да изключи други възможни причини за позиви и честота на уриниране, като неврологични разстройства, инфекции на пикочните пътища или здравословни проблеми, свързани с тазовите мускули.

За вкъщи

OAB е често срещан тип уринарна инконтиненция, която причинява чести позиви за уриниране. Това не е временно безпокойство за здравето и симптомите ви вероятно ще продължат да прогресират без лечение.

Ако имате възможни симптоми на OAB, помислете за разговор с медицински специалист. Те могат да ви помогнат да определите най-добрия план за лечение, който може да помогне за подобряване на качеството ви на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss