Може ли акупунктурата да помогне при гноен хидраденит?

Акупунктурата може да помогне за облекчаване на симптомите на гноен хидраденит чрез ребалансиране на енергийните пътища на тялото и подпомагане на естественото изцеление, но доказателствата зад нея са до голяма степен анекдотични.

Hidradenitis suppurativa (HS), известен също като акне инверса, е персистиращо възпалително състояние на кожата, характеризиращо се с болезнени възли, абсцеси и дрениращи тунели. Те често се развиват в области, където триенето на кожата е често срещано, като подмишниците, слабините и под гърдите.

Тъй като конвенционалните лечения като антибиотиците имат своите ограничения и потенциални странични ефекти, някои хора с HS се обръщат към допълнителна и алтернативна медицина за потенциално облекчение.

Практиките на китайската медицина могат да осигурят уникална гледна точка върху ХС, като го разпознават като разстройство, което нарушава специфични енергийни пътища в тялото, засягайки особено меридианите на далака, черния дроб и бъбреците. Това прекъсване допринася за натрупването на топлина, влага и токсини.

Акупунктурата има за цел да се справи с тези дисбаланси, с крайната цел да увеличи кръвообращението и да намали възпалението, като същевременно улесни вродените лечебни механизми на тялото.

Може ли акупунктурата да лекува гноен хидраденит?

Въпреки че някои хора с гноен хидраденит са изследвали акупунктурата като алтернативна терапия, има ограничени научни доказателства в подкрепа на нейната ефективност при лечението на ХС.

Систематичен преглед на изследванията от 2023 г не са открили значително подобрение на болката при хора с HS, които са били подложени на акупунктура на бойното поле (BFA), вид акупунктура на ушите, първоначално използвана в здравните заведения на армията и администрацията на ветераните.

Други изследвания откри, че акупунктурата може да помогне подобрявам симптоми на акне и някои кожни заболявания. Но изследването не се фокусира върху ХС.

Предстоят още изследвания за специфична оценка на ефективността на BFA при хора с ХС.

Как действа акупунктурата при гноен хидраденит?

В традиционната китайска медицина (ТКМ) HS се разглежда като състояние, вкоренено в борбата на тялото за детоксикация и насърчаване на заздравяването на тъканите, често свързано с дефицит на „ян” енергия, отговорна за топлината и активността.

За да се справят с HS, практикуващите TCM могат да се обърнат към терапията „Wen-tong“ или „Heshi Santong“, която включва иглена акупунктура. Акупунктурните игли са стратегически поставени, за да създадат усещане и да генерират топлина в тялото.

Смята се, че това усещане и топлина стимулират жизнената енергия на тялото (Qi) и повишават устойчивостта му към външни фактори, допринасящи за състоянието.

Поставянето на иглата може да варира, но общите точки често включват тези по меридианите на далака, черния дроб и бъбреците, свързани с органите и телесните системи, свързани с ХС.

Например точките на меридианите на далака могат да помогнат при влага и елиминиране на токсините. Смята се, че това облекчава симптомите на HS чрез насърчаване на потока Qi и подобряване на кръвообращението в засегнатите области.

Възможни странични ефекти на акупунктурата за хидраденит супуратива

Страничните ефекти на акупунктурата могат да включват:

 • болка или дискомфорт по време на въвеждане на иглата
 • синини или кървене
 • инфекция
 • замаяност или припадък
 • болезненост
 • редки нежелани реакции, включително изключително редки усложнения като увреждане на нерв или пункция на орган

Други алтернативни лечения за хидраденит супуратива

Повече алтернативни лечения за хидраденит супуратива могат да включват:

 • Аюрведа: Форма на холистична медицина, която включва диетични промени, билкови лекарства и практики за детоксикация за балансиране на дошите на тялото и справяне с възпалението.
 • Китайска билкова медицина: Билкови формули, които са пригодени за справяне с основните дисбаланси.
 • Терапия с вендузи: Терапия, която използва вендузи за подобряване на кръвообращението и намаляване на болката.
 • Моксибус: Вид TCM, моксибусията включва изгаряне на изсушен пелин близо до акупунктурни точки за лечение.
 • Диетична терапия: Тази терапия набляга на специфични храни въз основа на вашата TCM диагноза.
 • Ароматерапия: Ароматерапията използва етерични масла с противовъзпалителни свойства, за да облекчи симптомите на ХС.
 • Препоръки за начина на живот: Намаляването на стреса и насоките за упражнения са някои видове промени в начина на живот, които можете да направите.
 • Емоционална и психологическа подкрепа: Техниките за управление на стреса и консултирането могат да бъдат от полза за цялостното ви здраве.
 • Хомеопатия: Хомеопатичните лекарства са персонализирани според специфичните симптоми и конституция на човек, за да стимулират механизмите за самолечение на тялото.
 • Хранителни добавки: Някои добавки, като цинк, витамин D и куркумин, могат да се използват поради техния потенциал да намалят възпалението при ХС.
 • Балнеолечение: Тази терапия включва използването на терапевтични вани, като вани със солена вода или кални вани, за облекчаване на симптомите на ХС.

Долен ред

Акупунктурата, древна практика, предназначена да хармонизира Чи и да активира вродените лечебни сили на тялото, предлага обещаващ път за всеки, който търси алтернативно облекчение от ХС.

Въпреки че съществуващите научни доказателства са ограничени и са необходими по-строги изследвания, анекдотични доклади и някои изследвания предполагат, че има потенциални ползи при управлението на болката и възпалението, свързани с HS.

С повече изследвания акупунктурата може да се превърне в ценно допълнение към управлението на ХС, предлагайки холистичен подход за справяне както с физическите, така и с психическите аспекти на това предизвикателно състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss