Можете ли да получите COVID-19 два пъти за 1 месец?

Кашлица, болки в гърлото, температура и втрисане: Не отново! Когато се появи положителен тест за COVID-19, може да се почувствате така, сякаш току-що сте го имали.

С течение на времето имунитетът отслабва и се появяват нови варианти на вируса. Така че със сигурност са възможни повторни инфекции. Но можете ли да получите COVID-19 два пъти само за 1 месец?

Въпреки че този специфичен сценарий е малко вероятен, рискът от повторно заразяване нараства. В тази статия обсъждаме това, което знаем досега за повторните инфекции на COVID-19.

Колко скоро можете да получите COVID-19 отново?

Като цяло редица фактори допринасят за повторното заразяване с COVID-19. Те включват:

 • появата на нови варианти на коронавирус
 • естествен отслабващ имунитет, придобит от ваксинация или предишни инфекции
 • намаляване на предпазните мерки, свързани с COVID, като носене на маска и физическо дистанциране

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), все още научаваме много неща за повторното заразяване с COVID-19. Това включва колко скоро може да се случи повторно заразяване.

Преди пристигането на варианта Омикрон повторните инфекции не бяха толкова чести. Изследователи в проучване от май 2022 г. разглеждат повторните инфекции от началото на пандемията до Omicron. Като цяло те откриха, че рискът от повторно заразяване е 6,7% в рамките на 18 до 22 месеца след първата инфекция.

Сега обаче Omicron и неговите подварианти промениха пейзажа на повторните инфекции. Ето какво е установило изследването.

Повторни инфекции преди Omicron

Повторните инфекции не бяха толкова чести преди Omicron. Изследванията установяват, че защитата от повторно заразяване обикновено продължава поне няколко месеца.

Проучване от 2021 г., разглеждащо данни от PCR тестване от 2020 г., установи, че предишна инфекция все още е дала около 80% защита 6 месеца след първата инфекция.

А Проучване от февруари 2022 г внесоха ваксинацията в микса. Изследователите са разгледали ефекта от ваксинацията върху повторното заразяване от декември 2020 г. до септември 2021 г.

Имунитетът от предишна инфекция отслабва след 1 година при неваксинирани хора. Въпреки това, при хора, ваксинирани след прекаран COVID-19, имунитетът остава висок, дори ако предишна инфекция е била преди повече от 18 месеца.

Резюме

Преди Omicron прекараният COVID-19 можеше да предпази от повторно заразяване поне няколко месеца. Ваксинацията повиши това ниво на защита.

Повторни инфекции след Омикрон

Вирусите могат да се променят с времето и това със сигурност е вярно с този коронавирус. Тъй като промените се натрупват, те могат да улеснят вируса да избяга от имунитета, генериран от ваксинация, предишна инфекция или и двете.

Проучване от юли 2022 г., което все още е в предварителна подготовка, разглежда качествата на защитата, която осигурява инфекция преди Omicron:

 • Повторна инфекция с друг пре-Omicron вирус: Ефективността на инфекция преди Omicron срещу друга инфекция преди Omicron е 85,5%. Изследователите изчисляват, че това ще достигне по-малко от 10% до 32 месеца.
 • Повторно заразяване с Омикрон: Ефективността на инфекция преди Omicron срещу инфекция с Omicron е значително по-ниска – 38,1%. Изследователите изчисляват, че това ще достигне по-малко от 10% до 15 месеца.

А Проучване от юни 2022 г разгледа защитата предишна инфекция и ваксинация, предоставена при симптоматични инфекции с „оригиналния“ вариант на Omicron (BA.1) или първия му подвариант, BA.2. Като цяло няма разлика в защитата между хора, които са били ваксинирани, които са имали предишна инфекция или и двете.

Резюме

Предишна инфекция и ваксинация осигуряват по-слаба защита срещу Омикрон. Това означава, че ако сте имали COVID-19 преди Omicron, сега сте по-малко защитени от повторно заразяване, отколкото сте били преди Omicron.

Omicron BA.4 и BA.5

Новите подварианти на BA.4 и BA.5 Omicron сега са основните двигатели на COVID-19 в Съединените щати. Те също са много добри в избягването на имунната система.

Проучване от юли 2022 г. разглежда неутрализирането на BA.4 и BA.5 от антитела от ваксинация или предишна инфекция с COVID-19. Неутрализиращи антитела пречат на вируса да се свърже с клетка гостоприемник.

Антителата от ваксинирани хора неутрализират тези подварианти по-трудно. Неутрализацията също беше по-ниска с антитела от хора с предишна инфекция, включително BA.1, „оригиналния“ вариант на Omicron, който беше доминиращ в края на 2021 г. и началото на 2022 г.

Друго проучване от юли 2022 г. подкрепя това. Изследователите установяват, че неутрализацията на BA.4 и BA.5 е по-ниска от тази на BA.1 или BA.2 както при ваксинираните хора, така и при тези с предишна инфекция.

Това означава, че ако сте имали COVID-19 по време на първата или най-новата (BA.2) Omicron вълна, повторно заразяване с BA.4 или BA.5 е възможно сега. Въпреки това все още е доста вероятно да сте добре защитени в този момент.

Изследователи в проучване от юли 2022 г., което все още е в процес на подготовка, установиха, че докато ефективността на инфекция преди Omicron срещу симптоматични инфекции BA.4 или BA.5 е само 15,1%, тя все още е доста висока (76,1%), ако имате предишна инфекция с Omicron.

Резюме

BA.4 и BA.5 са много добри в избягването на антитела от ваксинации и предишни инфекции. Това включва предишни инфекции с Omicron.

Това означава, че ако сте имали COVID-19 в миналото, има потенциален риск да го получите отново сега. Вероятно това е и причината да има толкова много анекдотични съобщения за хора, които се заразяват с COVID-19 два пъти подред.

Колко тежки са повторните инфекции в сравнение с първоначалните инфекции?

Повторните инфекции с COVID-19 изглеждат по-леки от първите инфекции. Проучване от 2021 г. разглежда риска от сериозно заболяване или смърт от повторни инфекции. В сравнение с първите инфекции, повторните инфекции имат 90% по-нисък риск от сериозно заболяване или смърт.

Проучване от април 2022 г. също установи, че повторните инфекции с COVID-19 носят по-нисък риск от смърт, отколкото първите инфекции. Подобно на първите инфекции, възрастта, полът и основните здравословни състояния са рискови фактори за тежко заболяване от повторно заразяване.

Въпреки това има някои доказателства, че повторните инфекции могат да увеличат риска от трайни последици за здравето. Проучване от юни 2022 г., което все още е в процес на подготовка, установи, че в сравнение с първите инфекции, повторните инфекции повишават риска от:

 • проблеми с:
  • умора
  • белите дробове, сърдечно-съдовата система и много други органи
  • диабет
 • хоспитализация
 • смърт по каквато и да е причина

Тези ефекти са наблюдавани независимо от ваксинационния статус. Установено е също, че нивото на риск нараства в съответствие с броя на докладваните участници в проучването за инфекции.

Едно ограничение на това проучване е, че то може да не отразява риска в общата популация. Изследователите се фокусираха върху хората, използващи здравни ресурси по въпросите на ветераните (VA). Като такава, изследваната популация е по-вероятно да бъде по-възрастна и мъжка, и да има по-лошо здраве.

Дали това е повторно заразяване с COVID-19 или отскок от Paxlovid?

Паксловид е антивирусно лекарство, което лекарите предписват за лечение на лек до умерен COVID-19 при хора с висок риск от тежко заболяване. За да бъде ефективен, Paxlovid трябва да започне в рамките на 5 дни от появата на симптомите.

Съобщава се за възстановяване на COVID-19 след лечение с Paxlovid. Въпреки че все още не е ясно защо се случва това, възможно е коронавирусът да не се изчисти напълно от тялото, докато приемате Paxlovid, което му позволява да се репликира отново след края на лечението.

Увеличаващите се доклади за тези отскоци подтикнаха CDC да публикува здравни препоръки. В този съвет CDC отбелязва, че Paxlovid се възстановява:

 • може да се появи при всеки, независимо от ваксинационния статус
 • обикновено се случват между 2 и 8 дни след лечението с Paxlovid
 • се характеризират с нов положителен тест за COVID-19 след отрицателен предишен тест, което може също да включва връщане на леки симптоми
 • често преминават сами след средно 3 дни без допълнително антивирусно лечение

Отскоците след Paxlovid са редки. Проучване от юни 2022 г. установи, че от 483 души, лекувани с Paxlovid, само 4 (0,8%) са имали възстановяване. Друго проучване от юни 2022 г., все още в предпечатна подготовка, установи по-висок процент на отскок: около 3,5% през 7-те дни след лечението.

Хората, преживели възстановяване на COVID-19 след Paxlovid, може също да са в състояние да предадат инфекцията на други. Малко проучване от май 2022 г., все още в предпечатна подготовка, включващо 10 души, документира предаване на членове на семейството по време на отскоци.

Количеството на вируса по време на отскок също беше подобно на това, което беше преди лечението с Paxlovid. Изследователите заявяват, че тези констатации подкрепят, че хората, които имат възстановяване, трябва изолирайте докато симптомите им изчезнат.

Възстановяване на COVID-19 може да се случи и без прием на Paxlovid. А Научна статия от юни 2022 г споменава анекдотични съобщения за отскоци при хора, които никога не са приемали Paxlovid. Авторите отбелязват, че може би Omicron отнема повече време за изчистване при някои хора, отколкото по-ранните варианти на вируса.

Често задавани въпроси за повторно заразяване с COVID-19

Можете ли да се заразите с COVID-19 за трети пореден път?

да Проучване, публикувано през март 2022 г., сигнализира за повишен риск от повторни инфекции поради Omicron. В рамките на изследваната популация изследователите отбелязаха, че се наблюдава увеличение на третите инфекции в началото на ноември 2021 г.

Изследователите заявяват, че хората, които са имали трети инфекции, са имали първата си инфекция в началото на пандемията и втора инфекция по време на вълната на Делта варианта. Третото им заразяване е от Омикрон.

Кой е най-добрият начин за предотвратяване на повторни инфекции?

Най-добрият начин да предотвратите повторно заразяване с COVID-19 е да продължите да предприемате стъпки за защита, включително:

 • оставане актуален на вашите ваксини срещу COVID-19
 • носенето на добре пасваща маска, когато сте на обществени места, особено на закрити места
 • миене на ръцете си често

 • избягване на многолюдни места или лошо проветрени пространства
 • опитвайки се да стоите на разстояние от 6 фута от другите извън вашето домакинство

Колко дълго трябва да сте под карантина след повторно заразяване с COVID-19?

Според CDCзнаем малко за риска от предаване по време на повторно заразяване с COVID-19. Като цяло, най-добре е да бъдете внимателни и да приемете, че можете да предадете вируса на други.

Проучване от юли 2022 г. установи, че отделянето на вируси (известен още като заразен период) сред хората с инфекции с Omicron може да продължи до 10 дни.

Така че е добра идея да се изолирате и поставите под карантина поне 10 дни или докато изчезне симптомите и тестът за бърз COVID-19 е отрицателен.

Колко скоро ще бъдат налични бустери, насочени към вариантите на Omicron?

Според Администрация по храните и лекарствата (FDA)бустери, насочени към Omicron, са предвидени да бъдат налични от есента на 2022 г. FDA също препоръча компонент BA.4 и BA.5 да бъдат включени в този бустер.

Moderna обяви, че нейният бустер Omicron дава значително по-висок отговор на неутрализиращи антитела към BA.4 и BA.5 в сравнение с настоящия му бустер.

Pfizer-BioNTech заяви, че в сравнение с текущия им бустер, техният бустер Omicron дава по-високи нива на неутрализиращи антитела срещу BA.1. Неутрализиращи антитела за BA.4 и BA.5 присъстваха, но в по-малка степен.

Рискът от повторно заразяване с COVID-19 нараства. Поради това може да чуете за все повече и повече хора в живота си, които се разболяват от COVID-19 за втори път, понякога не много след първата им инфекция.

Последните повторни инфекции до голяма степен се дължат на подвариантите Omicron BA.4 и BA.5, които могат да избягат от имунитета от ваксини и предишни инфекции. Неща като естествено отслабващ имунитет и намалени предпазни мерки срещу COVID-19 също допринасят.

Повторните инфекции на COVID-19 обикновено са по-леки от първите инфекции. Някои изследвания обаче казват, че повторните инфекции увеличават риска от здравословни проблеми по-късно. Поради това е важно да продължите да предприемате стъпки за предотвратяване на COVID-19.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss