Могат ли стволовите клетки да лекуват болестта на Crohn?

Изследванията за използването на терапия със стволови клетки за лечение на болестта на Crohn досега показват, че тя може да намали възпалението, да помогне за излекуване на червата и да подобри качеството на живот. Но лек за болестта на Crohn все още е далеч.

Болестта на Crohn е хронично възпалително заболяване на червата (IBD), което причинява дразнене и подуване на лигавицата на храносмилателния тракт. Възможностите за лечение на болестта на Crohn обикновено включват лекарства като:

 • кортикостероиди
 • имуномодулиращи средства
 • биологични

Но тези лекарства не работят за всички. Или те може да работят в началото, но да загубят ефективност с течение на времето.

Терапията със стволови клетки е обещаваща потенциална възможност за лечение на хора с болестта на Crohn. Терапията със стволови клетки има потенциала да възстанови и регенерира увредената тъкан и да намали възпалението. На теория напредъкът в изследванията на терапията със стволови клетки може да направи болестта на Crohn лечима в бъдеще.

Но сегашните терапии едва ли ще излекуват болестта. Те обаче биха могли да ви помогнат да влезете в ремисия. По време на ремисия вашите симптоми се подобряват или изчезват напълно за месеци или дори години.

В момента стволовите клетки все още са експериментална терапия за болестта на Crohn. Учените провеждат клинични изпитвания, за да разберат кой би се възползвал най-много от този вид лечение.

Какво представляват стволовите клетки?

Повечето клетки в тялото ви вече имат специфична цел. Но стволовите клетки все още нямат специфична роля. Те могат да се превърнат в специализирани клетки, когато тялото се нуждае от тях, което ги прави полезни при лечението на заболявания, които причиняват увреждане на тъканите.

Има два основни източника на стволови клетки: телесни тъкани на възрастни и ембриони.

Изследователите проучват използването на телесни тъкани на възрастни като източник на стволови клетки за лечение на болестта на Crohn. Тези стволови клетки вече присъстват в тялото. Те редовно се делят, за да произведат нови тъкани за поддръжка и възстановяване в цялото ви тяло.

Изследователите в момента оценяват най-малко два вида възрастни стволови клетки за лечение на болестта на Crohn: мезенхимни стволови клетки (MSCs) и хематопоетични стволови клетки (HSCs). MSCs идват от съединителната тъкан или стромата около вашите органи и други тъкани. HSC идват от вашата кръв и костен мозък.

Как стволовите клетки могат да помогнат на хората с болестта на Crohn?

Болестта на Crohn причинява хронично възпаление и увреждане на целия храносмилателен тракт. Симптомите включват:

 • стомашни болки
 • диария
 • повръщане
 • треска
 • нежелана загуба на тегло

В допълнение към тези симптоми, хората, живеещи с болестта на Crohn, могат да получат болезнени усложнения като фистули, стриктури и абсцеси.

Стволовите клетки могат да възстановят увредените тъкани в тялото ви. Когато се инжектират близо до мястото на увредените части на чревния ви тракт, стволовите клетки могат да помогнат за възстановяването на тази увредена тъкан и да намалят възпалението, позволявайки на червата да заздравее.

Скорошно преглед на 18 клинични изпитвания установиха, че терапията със стволови клетки намалява чревното възпаление, подобрява заздравяването на тъканите на чревния тракт и подобрява качеството на живот на хората с болестта на Crohn. Участниците в тези изпитвания също поддържат ремисия до 24 месеца след получаване на стволовите клетки.

Клиничните проучвания също показват, че инжекциите с MSC ефективно лекуват стриктури и фистули поради болестта на Crohn. Към днешна дата darvadstrocel (Alofisel) е само MSC инжекция одобрен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на болестта на Crohn с анални фистули, които не отговарят на други лечения.

Как действа терапията със стволови клетки при болестта на Crohn?

Няма текущи стандартизирани насоки относно процедурата, дозирането или вида на стволовите клетки, които работят най-добре за лечение на болестта на Crohn.

Като цяло процедурата включва следните стъпки:

 1. Здравните специалисти извличат стволови клетки от костен мозък или мастна тъкан от вас или здрав донор.
 2. Учените култивират стволовите клетки в лаборатория.
 3. Медицински специалист инжектира стволовите клетки обратно в тялото ви, или интравенозно (във вена), или директно в засегнатата област на храносмилателния тракт.

Изследователите също така проучват възможността за доставяне на стволовите клетки чрез биоабсорбируема тапа, която могат хирургически да имплантират близо до анална фистула.

Какви са рисковете от терапията със стволови клетки за болестта на Crohn?

Инжекциите със стволови клетки обикновено са безопасни. Все пак, като всяка медицинска процедура, може да има странични ефекти.

в клинични изследваниянай-честите странични ефекти от терапията със стволови клетки включват:

 • треска
 • вирусни инфекции
 • главоболие
 • неутропения (нисък брой на неутрофилите)

Повечето странични ефекти са леки.

Как се сравняват стволовите клетки с други лечения на болестта на Crohn?

Изследователите все още не са провели проучвания, сравняващи терапията със стволови клетки директно с други лечения на болестта на Crohn.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере кой би имал най-голяма полза от терапията със стволови клетки в сравнение с други лечения на болестта на Crohn. Резултатите са обещаващи, но варират от човек на човек.

Някои хора виждат значително подобрение на симптомите си след лечение със стволови клетки, докато други виждат малко подобрение.

Терапията със стволови клетки може да представлява безопасно и обещаващо лечение на болестта на Crohn и нейните усложнения. Но са необходими повече изследвания, включително по-големи, висококачествени проучвания, преди терапията със стволови клетки да стане широко достъпна.

Изследователите също трябва да разберат най-добрия тип стволови клетки, правилната доза и най-ефективния начин за доставяне на стволовите клетки в тялото.

Ако имате болест на Crohn, която не реагира на други лечения, може да се интересувате от клинично изпитване на терапия със стволови клетки. Говорете с лекар, за да обсъдите дали изпитването със стволови клетки е подходящо за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss