Лесно ръководство за епидемиологията на шизофренията

Епидемиологията на шизофренията може да ви разкаже за честотата, моделите и детерминантите на това разстройство на психичното здраве сред определени популации.

Епидемиологията е изследване на моделите, свързани със здравето, както се наблюдава при различни популации. Той използва систематично изследване, основано на данни, за идентифициране на неща като рискови фактори, причини и честота на заболяване в групи от хора.

Въпреки че шизофренията се счита за необичайна, това е глобално разпространено заболяване и някои демографски групи може да го изпитат по-често, по различен начин или по-рано от други.

Редовното актуализиране на епидемиологията на шизофренията може да помогне на научната общност да продължи да научава повече за това състояние.

Кой най-често боледува от шизофрения?

Точният обхват на шизофренията в световен мащаб варира според страната и източника на данни, но Световната здравна организация (СЗО) посочва, че шизофренията засяга приблизително 24 милиона души (1 на всеки 300) по света.

В Съединените щати разпространението варира между 0,6% и 1,9%.

Докато всеки може да получи диагноза шизофрения, някои модели са станали очевидни през годините на епидемиологични изследвания.

Възраст

Шизофренията може да засегне всеки, но не е Най-често диагностициран при възрастни спрямо деца. Симптомите най-често се появяват в края на тийнейджърските години до началото на 30-те години.

секс

Проучване показва, че мъжете и жените имат подобно разпространение на шизофрения през целия живот, въпреки че тяхната податливост може да бъде различна на определени етапи от живота.

Сексуалност и пол

Според преглед на обхвата от 2016 г. хората, идентифициращи се като LGBTQIA+, може да бъдат непропорционално засегнати от шизофрения в сравнение с цисджендърните хора и хетеросексуалните.

Научете повече за предизвикателствата на психичното здраве на LBGTQ+ общността тук.

Пол и пол едно и също нещо ли са?

Хората често използват термините пол и пол като взаимозаменяеми, но те имат различни значения:

  • „Секс“ се отнася до физическите характеристики, които разграничават мъжките, женските и интерсексуалните тела.
  • „Пол“ се отнася до идентичността на човек и как се чувства вътрешно. Примерите включват мъж, жена, небинарен, агендър, бигендър, полов флуид, пангендер и транс. Половата идентичност на дадено лице може да е различна от пола, който му е определен при раждането.
Беше ли Ви полезно?

Семейна история

Хората с роднина от първа степен, който е получил диагноза шизофрения, са шест пъти по-склонни също да получат диагноза шизофрения, според Националния алианс за психично здраве.

Проучване на близнаци от 2017 г. предполага, че наследствеността на шизофренията е 79%.

Раса или етнос

Чернокожите хора са по-склонни да получат диагноза шизофрения в сравнение с белите хора. Това несъответствие е забелязано многократно в изследвания, последно в a Мащабен преглед за 2018 г от 55 проучвания.

Изследователите откриха, че черните хора са 2,4 пъти по-вероятно е да получат диагноза шизофрения в сравнение с белите хора.

Важно е да се отбележи, че чернокожата общност изпитва много нива на стигма, когато става дума за грижи за психичното здраве, така че тези статистики не трябва да се приемат без контекст. Научете повече за грижата за психичното здраве в чернокожата общност тук.

Дали различията са равни на по-високи нива на шизофрения?

Епидемиологията ни показва модели и тенденции. Ако хората от една популация получават диагноза шизофрения по-често от друга, това не означава непременно, че имат по-висок процент на поява.

Например, според Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5-то издание, редакция на текста (DSM-5-TR), доказателствата сочат, че шизофренията може да бъде свръхдиагностицирана сред афроамериканците и испанците.

Много фактори могат да доведат до това защо дадена диагноза се използва прекомерно, включително качество на здравеопазването, ниво на културно подходящи грижи и колко вероятно е населението да търси услуги за психично здраве като цяло.

Степента на диагностициране също може да отчита само хора, които предприемат стъпката да бъдат прегледани от медицински специалисти.

Беше ли Ви полезно?

Къде шизофренията е най-разпространена?

Според световните тенденции отчет от 2020гнай-високите нива на шизофрения, адаптирани към възрастта, са открити в Китай, следван от Холандия и Австралия.

Най-висок процент на новодиагностицирани случаи на шизофрения се наблюдава в Китай, следван от Индия и Съединените щати.

Тези открития са подобни на a Систематичен преглед за 2018 г че шизофренията е най-разпространена в Източна, Южна и Югоизточна Азия, Западна Европа и Северна Америка с високи доходи.

Хората в други страни често съобщават, че преживяват шизофрения по различен начин. Например, според a проучване от 2015 гтези в Индия и Гана по-често съобщават, че чуват гласове, които са подкрепящи или успокояващи, а не стресиращи или смущаващи.

На каква възраст започва шизофренията?

Шизофренията рядко се диагностицира в детството. То обикновено се развива в края на тийнейджърството до началото на 30-те години за мъжете и между ранните 20-те и началото на 30-те години за жените. Не могат да бъдат намерени изследвания за това кога шизофренията се проявява при интерсексуални индивиди, но е вероятно симптомите да се появят и около 20-те или началото на 30-те години.

Научете повече за типичните начални възрасти на шизофренията тук.

Кое състояние на психичното здраве се среща най-често заедно с шизофренията?

Почти половина от всички хора, живеещи с шизофрения, живеят и с друго психично и поведенческо здравословно състояние.

DSM-5-TR посочва, че коморбидността с разстройствата, свързани с употребата на вещества, е висока при шизофренията, особено при разстройството, свързано с употребата на тютюн.

Коморбидно обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), паническо разстройство и други тревожни разстройства също се наблюдават, но в по-ниска степен.

Кой е основният отключващ фактор за шизофрения?

Няма известна единствена причина за шизофрения. Структурни мозъчни различия, травма, излагане на околната среда и генетика са потенциални фактори, които могат да допринесат за това състояние.

Сред тях никой не може да се счита за „основната“ причина. DSM-5-TR посочва, че повечето хора с рискови фактори за шизофрения никога не развиват разстройството.

Каква е средната продължителност на живота на хората с шизофрения?

Шизофренията е прогресиращо разстройство, което продължава цял живот, но продължителността на живота може да варира значително в зависимост от възрастта на появата, страната, в която живеете, достъпа до услуги за психично здраве и дали изпитвате идея за самоубийство.

Като цяло, шизофренията носи по-висок риск от преждевременна смъртност в сравнение с общата популация. В Съединените щати средният процент на преждевременно загубено време е 28,5 години живот.

Според DSM-5-TR, намалената продължителност на живота вероятно е свързана с медицински състояния, по-чести при шизофренията, отколкото в общата популация, като например:

  • диабет
  • метаболитен синдром
  • сърдечно-съдови заболявания
  • белодробно заболяване
  • затлъстяване

Тези състояния, съчетани с лошо поведение за поддържане на здравето при шизофрения – като забавени прегледи на здравето, липса на диетичен контрол и малко упражнения – могат да увеличат въздействието на хроничните заболявания върху смъртността от шизофрения.

Суицидността също е фактор. Приблизително 4,9% от хората, живеещи с шизофрения, слагат край на живота си, в сравнение с приблизително 0,01% на хората в общото население.

Подкрепа при шизофрения

Ако вие или ваш близък сте получили диагноза шизофрения или искате да научите повече за това състояние, поддръжката е достъпна всеки ден, през целия ден чрез Националната линия за помощ на SAMHSA на 1-800-662-4357.

Като се обадите на този номер, можете да говорите поверително с обучен представител относно симптомите на шизофрения, вашите притеснения, възможности за лечение или услуги за поддръжка във вашия район.

Ако мислите, че може да имате спешно психично здраве, можете да се свържете с екипа за спешно реагиране чрез набиране 911 или 988 или като се обадите на местните служби за спешна помощ.

Беше ли Ви полезно?

Шизофренията е психично разстройство, което засяга приблизително 24 милиона души по света. Това е по-често сред възрастните и редовно се среща заедно с разстройствата, свързани с употребата на вещества.

Докато епидемиологията на шизофренията показва по-високи проценти в определени популации, точните причини зад много от тези открития са сложни и все още се изследват. Най-вероятно е комбинация от фактори на околната среда и предварително определени фактори да доведе до това преживяване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss