Лекарства за ADHD: Vyvanse срещу Ritalin

Преглед

Лекарствата за разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) се делят на стимуланти и нестимуланти.

Нестимулантите изглежда имат по-малко странични ефекти, но стимулантите са най-често срещаните лекарства, използвани за лечение на ADHD. Доказано е също, че са по-ефективни.

Vyvanse и Ritalin са и двата стимуланти. Въпреки че тези лекарства са сходни в много отношения, има някои ключови разлики.

Прочетете за информация относно приликите и разликите, които можете да обсъдите с Вашия лекар.

Използва

Vyvanse съдържа лекарството lisdexamfetamine dimesylate, докато Ritalin съдържа лекарството methylphenidate.

Както Vyvanse, така и Ritalin се използват за лечение на симптоми на ADHD като лош фокус, намален контрол на импулсите и хиперактивност. Те обаче се предписват и за лечение на други състояния.

Vyvanse се предписва за лечение на умерено до тежко разстройство на преяждане, а Ritalin се предписва за лечение на нарколепсия.

Как работят

И двете лекарства действат чрез повишаване на нивата на определени химикали в мозъка ви, включително допамин и норепинефрин. Въпреки това, лекарствата остават в тялото ви за различен период от време.

Метилфенидатът, лекарството в Риталин, влиза в тялото в активната си форма. Това означава, че може да започне работа веднага и не издържа толкова дълго, колкото Vyvanse. Следователно, той трябва да се приема по-често от Vyvanse.

Въпреки това, той също се предлага във версии с удължено освобождаване, които се освобождават в тялото по-бавно и могат да се приемат по-рядко.

Лисдексамфетамин димезилат, лекарството във Vyvanse, влиза в тялото ви в неактивна форма. Вашето тяло трябва да преработи това лекарство, за да го направи активен. В резултат на това ефектът от Vyvanse може да отнеме 1 до 2 часа, за да се появят. Тези ефекти обаче продължават и по-дълго през целия ден.

Можете да приемате Vyvanse по-рядко, отколкото бихте приемали Ritalin.

Ефикасност

Направени са малко изследвания за директно сравняване на Vyvanse и Ritalin. По-ранни проучвания, сравняващи други стимулиращи лекарства с активната съставка на Vyvanse, установиха, че е приблизително еднакво ефективно.

Анализ на деца и тийнейджъри от 2013 г. установи, че активната съставка във Vyvanse е много по-ефективна за облекчаване на симптомите на ADHD, отколкото активната съставка в Ritalin.

По причини, които не са напълно разбрани, някои хора реагират по-добре на Vyvanse, а други хора реагират по-добре на Ritalin. Намирането на лекарството, което работи най-добре за вас, може да бъде въпрос на опит и грешка.

Форми и дозировка

Следната таблица подчертава характеристиките на двете лекарства:

Vyvanse Риталин
Какво е общото име на това лекарство? лисдексамфетамин димезилат метилфенидат
Налична ли е обща версия? не да
В какви форми се предлага това лекарство? таблетка за дъвчене, перорална капсула орална таблетка с незабавно освобождаване, перорална капсула с удължено освобождаване
В какви силни страни има това лекарство? • 10-mg, 20-mg, 30-mg, 40-mg, 50-mg или 60-mg таблетки за дъвчене
• 10-mg, 20-mg, 30-mg, 40-mg, 50-mg, 60-mg или 70-mg перорални капсули
• 5 mg, 10 mg или 20 mg перорални таблетки с незабавно освобождаване (Ritalin)
• 10-mg, 20-mg, 30-mg или 40-mg перорална капсула с удължено освобождаване (Ritalin LA)
Колко често обикновено се приема това лекарство? веднъж на ден два или три пъти на ден (Риталин); веднъж на ден (Ritalin LA)

Vyvanse

Vyvanse се предлага като таблетка за дъвчене и като капсула. Дозите за таблетката варират от 10 до 60 милиграма (mg), докато дозите за капсулата варират от 10 до 70 mg. Типичната доза за Vyvanse е 30 mg, а максималната дневна доза е 70 mg.

Ефектът на Vyvanse може да продължи до 14 часа. Поради тази причина е предназначено да се приема веднъж на ден, сутрин. Можете да го приемате със или без храна.

Съдържанието на капсулите Vyvanse може да се поръсва върху храна или в сок. Това може да улесни приемането му от деца, които не обичат да поглъщат хапчета.

Риталин

Риталин се предлага в две форми.

Риталин е таблетка, която се предлага в дози от 5, 10 и 20 mg. Тази таблетка с кратко действие може да издържи в тялото ви само 4 часа. Трябва да се приема два или три пъти на ден. Максималната дневна доза е 60 mg. Децата трябва да започнат с две дневни дози от 5 mg.

Ritalin LA е капсула, която се предлага в дози от 10, 20, 30 и 40 mg. Тази капсула с удължено освобождаване може да издържи в тялото ви до 8 часа, така че трябва да се приема само веднъж на ден.

Риталин не трябва да се приема с храна, докато Ritalin LA може да се приема със или без храна.

Като генерично лекарство и под други търговски марки като Daytrana, метилфенидатът се предлага и под форми като таблетка за дъвчене, перорална суспензия и пластир.

Странични ефекти

Vyvanse и Ritalin могат да имат подобни странични ефекти. По-честите нежелани реакции за двете лекарства включват:

 • загуба на апетит
 • храносмилателни проблеми, включително диария, гадене или стомашна болка
 • световъртеж
 • суха уста
 • разстройства на настроението, като тревожност, раздразнителност или нервност

 • проблеми със съня
 • отслабване

И двете лекарства могат да имат и по-сериозни странични ефекти, включително:

 • повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане
 • забавен растеж при децата
 • тикове

Също така е известно, че риталинът причинява главоболие и е по-вероятно да причини повишен сърдечен ритъм и високо кръвно налягане.

Анализът от 2013 г. също така заключава, че лисдексамфетамин димезилат или Vyvanse е по-вероятно да причини симптоми, свързани със загуба на апетит, гадене и безсъние.

ЛЕКАРСТВА ЗА ADHD И ОТСЛАБВАНЕ НА ТЕГЛО

Нито Vyvanse, нито Ritalin се предписват за отслабване и тези лекарства не трябва да се използват за тази цел. Тези лекарства са мощни и трябва да ги приемате точно както е предписано. Използвайте ги само ако Вашият лекар Ви ги е предписал.

Предупреждения

Vyvanse и Ritalin са мощни лекарства. Преди да ги използвате, трябва да сте наясно с определени рискове.

Контролирани вещества

И Vyvanse, и Ritalin са контролирани вещества. Това означава, че те имат потенциал да бъдат използвани неправилно или неправилно. Въпреки това е необичайно тези лекарства да причиняват зависимост и има малко информация за това кой може да има по-голям риск от зависимост.

Въпреки това, ако имате анамнеза за алкохолна или наркотична зависимост, трябва да говорите с Вашия лекар за това, преди да приемете някое от тези лекарства.

Лекарствени взаимодействия

Vyvanse и Ritalin могат да взаимодействат с други лекарства. Това означава, че когато се използват с някои други лекарства, тези лекарства могат да причинят опасни ефекти.

Преди да приемете Vyvanse или Ritalin, уведомете Вашия лекар за всички други лекарства, които приемате, включително витамини и добавки.

Също така не забравяйте да им кажете дали наскоро сте приемали или приемате инхибитор на моноаминооксидазата (МАО). Ако е така, Вашият лекар може да не Ви предпише Vyvanse или Ritalin.

Условия на загриженост

Vyvanse и Ritalin не са подходящи за всеки. Може да не сте в състояние да приемате нито едно от тези лекарства, ако имате:

 • проблеми със сърцето или кръвообращението

 • алергия към лекарството или реакция към него в миналото

 • анамнеза за злоупотреба с наркотици

Освен това не трябва да приемате Риталин, ако имате следните състояния:

 • тревожност
 • глаукома
 • Синдром на Турет

Говорете с Вашия лекар

И Vyvanse, и Ritalin лекуват симптоми на ADHD като невнимание, хиперактивност и импулсивно поведение.

Тези лекарства са сходни, но различни по няколко ключови начина. Тези разлики включват колко дълго издържат в тялото, колко често трябва да се приемат и техните форми и дозировка.

Като цяло най-важните фактори са вашите лични предпочитания и нужди. Например, вие или вашето дете имате ли нужда от лекарството, за да продължи цял ден – например за пълен учебен или работен ден? Можете ли да приемате няколко дози през деня?

Ако смятате, че едно от тези лекарства може да бъде добър избор за вас или вашето дете, говорете с лекар. Те могат да ви помогнат да решите кой план за лечение може да работи най-добре, включително дали трябва да включва поведенческа терапия, лекарства или и двете.

Те също могат да ви помогнат да решите кое от тези лекарства или друго лекарство може да бъде по-полезно.

ADHD може да бъде объркващо състояние за управление, така че не забравяйте да попитате Вашия лекар за всички въпроси, които може да имате. Те могат да включват:

 • Трябва ли аз или моето дете да обмисля поведенческа терапия?
 • Дали стимулантът или нестимулантът би бил по-добър избор за мен или детето ми?
 • Как да разбера дали детето ми има нужда от лекарства?
 • Колко дълго ще продължи лечението?

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss