Контактни лещи за сухи очи: познайте вашите възможности

Преглед

Повече от 30 милиона души в Съединените щати носят контактни лещи, според Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Много хора предпочитат контактите пред очилата, защото са по-удобни и коригират зрението ви, без да променят външния ви вид. Обикновено почти не усещате, че ги носите.

Но ако развиете състояние, наречено синдром на сухото око, контактните лещи могат да станат неудобни. Това се случва, когато очите ви не произвеждат правилно сълзи или не произвеждат достатъчно течност, за да поддържате очите ви смазвани и удобни.

Какво причинява синдрома на сухото око?

Според Национален очен институт, почти пет милиона американци изпитват синдром на сухото око. Причините могат да включват:

  • увреждане на слъзните жлези около очите
  • увреждане или заболяване на кожата около очите
  • заболявания, като синдром на Sjogren и други автоимунни състояния
  • лекарства, като антихистамини, някои антидепресанти, лекарства за кръвно налягане и противозачатъчни хапчета
  • хормонални промени, които могат да настъпят с менопаузата
  • сухото око може да бъде свързано и с алергии и със стареещи очи

Носенето на контактни лещи за дълги периоди от време също може да причини сухота в очите. Според проучване в Оптометрия и наука за зрението, около половината от носещите контактни лещи развиват свързано с контактни лещи сухо око.

Сухото око може да причини болка, парене или усещане за пясък, сякаш нещо е в окото ви. Някои хора изпитват замъглено зрение. При сухо око можете да се чувствате особено неудобно, докато носите контактните си лещи.

Не е нужно да се отказвате да носите контактни лещи, ако имате сухо око. Лечението на причината за сухота в очите или смяната на друг тип лещи може да помогне.

Опции за сухи очи

Вашият лекар може да ви помогне да идентифицирате причината, поради която имате сухо око, преди да започнете лечението.

Вашият лекар може да препоръча смазване на капки за очи, ако очите Ви не произвеждат достатъчно сълзи. Ако лекарството, което приемате, е причината, може да се наложи да смените. Има и процедура за запушване на дренажната система в очите ви, така че повече влага да остане в очите ви. Тази процедура може да бъде предложена в тежки случаи.

Ако проблемът е във вашите лещи, може да се наложи да опитате друг вид. Ето няколко опции.

Материали за лещи

Предлагат се различни видове материали за контактни лещи. Меките контактни лещи са изработени от гъвкава пластмаса, която позволява на кислорода да преминава през окото. Твърдите газопропускливи контактни лещи са направени от по-твърд материал, но също така позволяват на кислорода да достигне до окото.

Меките лещи са направени от хидрогел, който съдържа вода. Има меки лещи за еднократна употреба, които могат да се носят един ден и след това да се изхвърлят. Меките лещи с продължително износване могат да се използват повторно до 30 дни.

Ежедневната смяна на контактните лещи предотвратява отлагането на протеини, което може да направи очите ви още по-сухи. Ако имате проблеми със сухото око, може да опитате лещи за еднократна употреба.

Може също да помислите за преминаване към хидрогелова леща на силиконова основа. Тези видове лещи не позволяват на водата да се изпарява толкова лесно, колкото другите. Те могат да намалят сухотата в очите по-добре от обикновените контакти с хидрогел.

Proclear е единствената марка лещи за еднократна употреба, които са одобрени от FDA, за да помогнат за намаляване на усещането за дискомфорт на сухото око. Съдържа фосфорилхолин, който трябва да привлича вода и да поддържа очите ви влажни.

Водно съдържание на лещите

Меките контактни лещи са категоризирани по това колко вода съдържат.

Лещите с високо съдържание на вода са по-склонни да причинят сухота в очите, отколкото тези с ниско съдържание на вода. Те са склонни да изпращат повече влага в окото, когато ги поставите за първи път, но могат да изсъхнат по-бързо. Може да се наложи да опитате лещи с различно водно съдържание, докато не намерите този, който работи за вас.

Размер на обектива

Повечето контактни лещи са с диаметър около 9 милиметра. Те покриват само ириса, цветната част на окото.

Склералните контактни лещи обикновено са с диаметър от 15 до 22 милиметра. Те покриват част от бялата област на окото, известна като склерата. Склералните лещи са газопропускливи, което означава, че позволяват на кислорода да достигне до повърхността на окото. Някои хора съобщават за подобрение на симптомите с този тип лещи.

Промяна в решенията

Понякога проблемът не е във вашите контактни лещи, а в разтвора, който използвате, за да ги почистите. Някои разтвори съдържат консерванти, които могат да раздразнят очите ви и да ги оставят сухи. Други съдържат материали, които може да не са съвместими с определени видове меки контактни лещи и могат да предизвикат реакция.

Консултирайте се с вашия очен лекар. Ако смятат, че решението на вашия обектив може да е виновно, опитайте различни марки, докато не намерите този, който работи за вас.

Грижете се за контактните си лещи

Има различни опции, които да ви помогнат да облекчите сухото око.

Преминаването към различен тип контактни лещи е добро начало. Грижата за вашите лещи е друга важна стъпка. Поддържайте ги чисти и ги сменяйте според препоръките. Носете лещите си само за времето, предписано от Вашия очен лекар.

Навлажнете очите си с овлажняващи капки, преди да поставите контактните си лещи. Използвайте капките през целия ден, така че очите ви да останат влажни. Когато сте в много суха среда, като отопляема стая през зимата, може да се наложи да използвате капки по -често. Ако очите ви са чувствителни, опитайте марка капки за очи без консерванти.

Може да се наложи временно да спрете да носите контактите си, ако все още имате проблеми, след като изпробвате различни лещи и решения. Рехидратирайте очите си със сълзи без консерванти за няколко дни, за да позволите на очите ви да се възстановят. Следвайте съветите на Вашия лекар, преди да опитате отново контактите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss