Колко агресивен е ясноклетъчният рак на яйчниците?

Светлоклетъчният рак на яйчниците обикновено се категоризира като по-агресивен тип рак, който има тенденция да расте и да се разпространява бързо.

Ракът на яйчниците започва в яйчниците, жлезите, които произвеждат яйцеклетки, използвани в репродукцията. Според Американско дружество за борба с рака (ACS)този вид рак е петата най-честа причина за смърт от рак при жените.

Тази статия разглежда колко бързо расте ясноклетъчният рак на яйчниците, перспективите за хората с този тип рак на яйчниците и рисковите фактори, които трябва да знаете.

Трите вида рак на яйчниците

Има три вида рак на яйчниците. Всяка от тях съответства на различен тип клетки, открити в яйчниците:

 • Епителни: Епителният рак на яйчниците започва в клетки, които покриват външната страна на яйчника. Това е най-често вид рак на яйчниците.
 • Микроб: Ракът на яйчниците от зародишни клетки започва в клетките, които образуват яйцеклетките, използвани за възпроизвеждане.
 • Стромални: Стромалният рак на яйчниците започва в съединителната тъкан на яйчниците, която произвежда хормони като естроген и прогестерон.
Беше ли Ви полезно?

Колко бързо се разпространява ясноклетъчният рак на яйчниците?

Светлоклетъчен рак на яйчниците е рядък подтип на епителен рак на яйчниците. Според ОКС се компенсира около 6% на рак на яйчниците. Може също да го видите като светлоклетъчен карцином.

Светлоклетъчният рак на яйчниците се класифицира като тумор на яйчниците тип 1. Повечето тумори на яйчниците тип 1 са с нисък клас, което означава, че растат бавно.

Но ясноклетъчен рак на яйчниците се счита за висок клас. Високостепенните тумори изглеждат по-анормални под микроскоп и са склонни да растат и да се разпространяват по-бързо.

Много хора с ясноклетъчен рак на яйчниците имат голяма маса, засягаща един яйчник. Следователно този вид рак най-често се диагностицира в по-ранен стадий.

Приблизително 57–81% на светлоклетъчен рак на яйчниците се диагностицира на етап 1 или етап 2. На тези етапи ракът все още е локализиран в областта на яйчниците и може да бъде по-лесно отстранен с операция. Изгледите за хората с тези видове рак като цяло са положителни.

Как и къде обикновено се разпространява ясноклетъчният рак на яйчниците?

Има няколко начина, по които светлоклетъчният рак на яйчниците може да се разпространи (метастазира) в други части на тялото ви, включително през кръвния поток или лимфната система и в коремната кухина.

Според а 2021 преглед, светлоклетъчният рак на яйчниците най-често се разпространява в лимфните възли или други органи в корема и таза, като матката, коремната лигавица или черния дроб. Може също да се разпространи в белите дробове, костите или мозъка.

Симптоми на рак на яйчниците и кога да посетите лекар

Някои от потенциалните симптоми на рак на яйчниците са:

 • болки в корема, таза или гърба

 • бучка или маса, която можете да усетите в областта на таза
 • подуване на корема
 • затруднено хранене или склонност към бързо засищане
 • промени в менструацията, като обилна или нередовна менструация
 • често или неотложно уриниране
 • запек
 • умора
 • нежелана загуба на тегло

Симптомите по-горе могат също да са резултат от други, по-чести състояния. Но ако развиете симптоми, които са постоянни, повтарящи се или тежки, винаги е добра идея да ги обсъдите със здравен специалист.

Беше ли Ви полезно?

Какви са перспективите за хората с ясноклетъчен рак на яйчниците?

Този рак има много по-добри перспективи, когато е диагностициран в ранен стадий, отколкото когато е диагностициран в напреднал стадий. Това е така, защото светлоклетъчният рак на яйчниците в ранен стадий обикновено може да бъде отстранен ефективно с операция.

Напредналият рак на яйчниците обикновено изисква системно лечение като химиотерапия в допълнение към операцията. Светлоклетъчният рак на яйчниците може да бъде предизвикателство за лечение, тъй като е по-устойчив на химиотерапия.

Всъщност ефективността на базираната на платина химиотерапия за този вид рак е 20–50%. Това може да означава, че перспективите за напреднал светлоклетъчен рак на яйчниците са доста неблагоприятни.

Нива на преживяемост при хора с ясноклетъчен рак на яйчниците

В 2015 проучване включващи 177 души с ясноклетъчен рак на яйчниците, изследователите установиха, че 3-годишната обща преживяемост за всички етапи е 75,9%.

Повечето участници в проучването (62,2%) са имали заболяване в стадий 1, а тяхната 3-годишна обща преживяемост е 90,1%. Прогнозата е много по-малко благоприятна за напреднало заболяване, с 3-годишна обща преживяемост от 53,3% и 29,6% съответно за етапи 3 и 4.

Светлоклетъчният рак на яйчниците също може да рецидивира след лечение. В проучване от 2019 г., включващо 209 души, 29% от участниците са имали рецидив. Повтарящият се светлоклетъчен рак на яйчниците често се появява на множество места и е свързан с неблагоприятна перспектива.

Нови лечения за ясноклетъчен рак на яйчниците

Тъй като ясноклетъчният рак на яйчниците е по-устойчив на видовете химиотерапия, използвани за други видове рак на яйчниците, изследователите търсят нови лечения за този тип рак на яйчниците.

Областите, които се изследват, включват имунотерапия с инхибитори на имунни контролни точки и таргетна терапия, която се фокусира върху ограничаване на образуването на кръвоносни съдове около тумори или инхибиране на клетки с мутации в гена ARID1A.

Нови и новопоявили се конюгати на лекарства с антитела също се изследват за лечение на рак на яйчниците.

Беше ли Ви полезно?

Какво причинява ясноклетъчен рак на яйчниците и кой обикновено го получава?

Важен рисков фактор за този тип рак е ендометриозата, за която се смята, че е предракова лезия за светлоклетъчен рак на яйчниците. Хората с ендометриоза имат три пъти по-висок риск на светлоклетъчен рак на яйчниците в сравнение с тези без ендометриоза.

Допълнителни рискови фактори за ясноклетъчен рак на яйчниците включват:

 • започване на цикъла ви в по-ранна възраст
 • навлизане в менопауза в по-късна възраст
 • никога не сте имали доносена бременност

Хората с ясноклетъчен рак на яйчниците обикновено получават диагноза на по-млада възраст от хората с други видове рак на яйчниците. Средната възраст при диагностициране на светлоклетъчен рак на яйчниците е 55 години. За сравнение, средната възраст е 64 години за най-често срещания тип рак на яйчниците, серозен рак на яйчниците.

Светлоклетъчният рак на яйчниците също има различно разпространение въз основа на географията, срещайки се по-често в азиатски страни като Япония, Тайван и Корея, отколкото в Северна Америка и Европа. Точната причина за това все още не е известна.

Светлоклетъчен рак на яйчниците е рядък подтип на епителен рак на яйчниците. Той е класифициран като висок клас, което означава, че може да бъде по-агресивен от нискостепенните ракови заболявания.

В повечето случаи обаче лекарите диагностицират светлоклетъчен рак на яйчниците, когато той все още е в ранен стадий. Изгледите за ранен стадий на светлоклетъчен рак на яйчниците са положителни, тъй като често може да бъде отстранен с операция.

Изгледите за напреднал или рецидивиращ светлоклетъчен рак на яйчниците са много по-малко положителни. Това до голяма степен се дължи на факта, че този рак е по-устойчив на системна химиотерапия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss