Кои са храните, които предотвратяват инсулт?

Диета, богата на флавоноиди, антиоксиданти и здравословни мазнини, може да намали риска от инсулт.

Инсулт е една от водещите причини за смърт в САЩ. Храненето на диета с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, холестерол и натрий е свързано с повишен риск от инсулт.

Включването на разнообразни здравословни храни във вашата диета може да помогне за намаляване на риска от инсулт. Ето пет храни, за които е известно, че са полезни за предотвратяване на инсулт:

5 храни, които предпазват от инсулт

1. Листни зеленчуци

Листните зелени зеленчуци като спанак, зеле и зеле са богати на диетични нитрати и други хранителни вещества, които могат да помогнат за намаляване на риска от инсулт.

Когато ядете листни зеленчуци, тялото ви превръща нитратите в азотен оксид, молекула, която играе важна роля в регулирането на кръвния поток и кръвното налягане.

Проучване от 2021 г. установи, че консумацията на най-малко 60 милиграма (mg) на ден растителни нитрати (1 чаша зеленолистни зеленчуци) води до 17% намален риск от исхемичен инсулт.

2. Орехи

Орехите са добър източник на алфа-линоленова киселина (ALA), вид омега-3 мастна киселина, за която е доказано, че намалява възпалението, подобрява притока на кръв и понижава кръвното налягане, като всички те могат да намалят риска от инсулт.

Освен това орехите са богати на антиоксиданти и други хранителни вещества, които могат да помогнат за предпазване от оксидативен стрес и други фактори, които допринасят за риска от инсулт.

Изследване от 2021 г., наблюдаващо повече от 93 000 души в продължение на до 20 години, установи, че тези, които ядат повече орехи, са имали по-малък риск от смърт поради каквато и да е причина, особено от сърдечни заболявания, и са склонни да живеят по-дълго от тези, които не ядат орехи.

3. Цитрус плодове

Цитрусовите плодове са добър източник на витамини и минерали, включително витамин С, фолат и калий. Те също така съдържат флавоноиди, които са растителни съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да предпазят от инсулт.

А 2012 проучване от 69 622 жени установиха, че консумацията на цитрусови плодове е свързана с намаляване на риска от инсулт.

4. Мазни и постни риби

Мазните риби като сьомга, прясна риба тон и скумрия са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на риска от инсулт чрез подобряване на кръвния поток и намаляване на възпалението.

Постната риба, като риба, махи-махи и треска, има по-ниски нива на омега-3, но може да има други хранителни вещества, които са полезни за предотвратяване на инсулт.

Например постната риба съдържа по-високи количества протеин, йод и селен, както и по-малко калории, което може да бъде полезно за човешкото здраве.

А Проучване на холандското население от 2018 г установиха, че една или повече порции мазна или постна риба на седмица могат да намалят риска от исхемичен инсулт.

А 2018 преглед на 5 проучвания установи, че постната риба – включително омари, миди и скариди – може да бъде особено полезна за риска от инсулт, може би дори повече от мазната риба. Авторите казват, че са необходими повече проучвания, за да се потвърдят тези открития.

5. Кисело мляко

Киселото мляко е добър източник на няколко хранителни вещества, важни за здравето на сърдечно-съдовата система, включително калций, калий и пробиотици.

А голямо мултинационално проучване от 2018 г установиха, че по-голямата консумация на кисело мляко и мляко е свързана с намален риск от смърт и големи сърдечно-съдови заболявания, като инсулт или инфаркти.

Как инсултът е свързан с диетата?

Инсултът е свързан с диетата по няколко начина. Диета с високо съдържание на наситени мазнини, трансмазнини, холестерол и натрий може да допринесе за развитието на рискови фактори за инсулт, като високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и затлъстяване, което може да увеличи вероятността от инсулт.

За разлика от това, консумирането на диета с високо съдържание на храни, богати на витамини, минерали и защитни растителни съединения, може да помогне за намаляване на тези рискови фактори и да насърчи цялостното здраве на сърдечно-съдовата система, което може да намали риска от инсулт.

Храни, които да ядете по-малко за предотвратяване на инсулт

Няколко храни могат да увеличат риска от инсулт, когато се консумират в излишък. Тези включват:

  • Обработени меса: Консумирането на големи количества преработено месо, като хот-дог и пилешки хапки, е свързано до повишен риск от инсулт.
  • Подсладени напитки и храни: Консумирането на сладки напитки, като газирани напитки и спортни напитки, както и храни с високо съдържание на добавени захари, като десерти, бонбони и леки закуски, може да допринесе до развитието на затлъстяване, диабет тип 2 и високо кръвно налягане, като всички те повишават риска от инсулт.
  • Храни с високо съдържание на натрий: Консумирането на храни с високо съдържание на натрий, като бързо хранене и преработени закуски, може да допринесе до развитието на високо кръвно налягане, което е основен рисков фактор за инсулт.
  • Транс мазнини: Консумирането на храни с високо съдържание на трансмазнини, като пържени храни, печени продукти и пакетирани закуски, може да се увеличи риска от инсулт, като допринася за развитието на висок холестерол и възпаление.
  • Алкохол: Прекомерната консумация на алкохол може да увеличи риска от инсулт, като допринася за високо кръвно налягане и неправилен сърдечен ритъм.

Други съвети за предотвратяване на инсулти

В допълнение към поддържането на здравословна диета, има няколко други начина за намаляване на риска от инсулт:

  • получаване на редовна физическа активност
  • отказване от пушенето
  • поддържане на умерено тегло
  • управление на стреса
  • управление на здравословни състояния като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол

Долен ред

Инсултът е една от основните причини за смърт в Съединените щати. Храненето на питателна диета, богата на антиоксиданти, флавоноиди и здравословни мазнини, може да намали риска от инсулт.

Фокусирането върху богати на хранителни вещества храни като плодове, зеленчуци и здравословни мазнини и ограничаването или избягването на преработени храни и храни с високо съдържание на захар може да ви помогне да управлявате високото кръвно налягане, високия холестерол и други рискови фактори за инсулт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss