Как химиотерапията засяга плодовитостта при мъжете?

Химиотерапията може значително да повлияе на плодовитостта ви. Но има стъпки, които можете да предприемете, за да запазите здравето на спермата си, в случай че искате да имате дете по-късно в живота след химиотерапия.

Химиотерапията често е ефективно лечение за много видове рак.

Но химиотерапията има странични ефекти. Безплодието е сред най-честите нежелани реакции при всички хора. По-малко от 30% от мъжете които се подлагат на химиотерапия, се връщат към типичното си здраве на спермата и функцията на тестисите.

Прочетете, за да научите повече за това как химиотерапията може да причини мъжко безплодие и какво можете да направите, ако се притеснявате, че не можете да забременеете след лечение с химиотерапия.

Причинява ли химиотерапията мъжко безплодие?

Химиотерапията засяга много видове бързорастящи клетки в тялото ви, включително ракови клетки, които понякога могат да растат с изключително бърза скорост. Ето защо химиотерапията е толкова ефективно лечение за някои видове рак.

Но химиотерапията засяга и бързо растящите репродуктивни клетки, включително тези, които помагат на тялото ви да произвежда сперма и репродуктивни хормони като тестостерон.

Химиотерапията може да намали производството на сперма

Химиотерапевтичните лекарства са известен да увреди спермата, както и зародишните клетки, които в крайна сметка прерастват в сперма.

Химиотерапевтичните лечения, наречени алкилиращи лекарства, е особено вероятно да причинят краткосрочно и дългосрочно намаляване на производството на сперма. Тези лекарства са гонадотоксични, което означава, че увреждат клетките на тестисите и зародишните клетки, намалявайки производството на сперма с течение на времето.

Химиотерапията намалява подвижността на сперматозоидите

Химиотерапевтичните лечения могат също да имат гонадотоксични ефекти, които намаляват подвижността на сперматозоидите, което е способността на спермата да се движи през спермата, за да оплоди яйцеклетката.

Винка алкалоиди като винкристин и винбластин са специално свързани с намалена подвижност на сперматозоидите, когато се използват за лечение на ракови заболявания като лимфом и левкемия.

Химиотерапията променя генетичния състав на спермата

Химиотерапевтичните лечения могат увреждане на ДНК на сперматапроменяйки гените, които носи спермата.

Това може да намали плодовитостта ви и да увеличи риска спермата да оплоди яйцеклетки с мутирала ДНК, като въведе генетични състояния на всички деца, родени от тези яйца.

Химиотерапията може да намали производството на тестостерон

Химиотерапията е известно, че намалява производството на тестостерон поради неговите гонадотоксични ефекти върху мъжката репродуктивна система и нарушения в хормоналния баланс.

Вие сте по-вероятно да изпитате намалено производство на тестостерон, ако сте лекувани за рак на тестисите с химиотерапия и орхидектомия (отстраняване на единия или двата тестиса).

Химиотерапията може да доведе до еректилна дисфункция

Някои лечения на рак, като химиотерапия (особено за рак на простатата), познати да доведе до еректилна дисфункция (ЕД).

Това е така, защото лечението на рак може да повреди кръвоносни съдове и нерви във вашия пенис, които участват в подпомагането ви да се възбудите и изпълването на пениса ви с кръв по време на ерекция.

Какво влияе на мъжката плодовитост след химиотерапия?

Видът на лекарството, дозата, която приемате, и видът рак, който имате, са фактор за това как химиотерапията влияе върху плодовитостта ви.

Видове химиотерапевтични лекарства

Химиотерапевтични лекарства, които са били свързани мъжкото безплодие включва:

  • алкилиращи агенти, които увреждат ДНК вътре в клетките, като цисплатин (Platinol) и бусулфан (Myleran, Busulfex)
  • растителни алкалоиди, които спират деленето на клетките, като винкристин (онковин) и винбластин (велбан)
  • антитуморни антибиотици, които разплитат ДНК вътре в клетките, като доксорубицин (Adriamycin, Doxil, Caelyx, Doxorubicin Hydrochloride, Doxorubicin HCL, Rubex, Myocet)

Дозировка

Дозировката на химиотерапията също може да има значение за това дали вашият фертилитет е засегнат в краткосрочен или дългосрочен план.

Ниските дози химиотерапия може да не повлияят на плодовитостта ви. Но колкото по-висока е дозата, толкова по-вероятно е да изпитате безплодие.

Високите дози химиотерапия е особено вероятно да намалят дългосрочната мъжка плодовитост при хора, които са лекувани от рак преди пубертета.

Вид рак

Раковите заболявания, които засягат вашата репродуктивна система, като рак на тестисите и рак на простатата, е по-вероятно да доведат до безплодие, особено когато се комбинират с химиотерапия.

По-стара 2010 преглед също предполага, че лимфомът и левкемията може да имат по-голям шанс да причинят мъжко безплодие.

Какво можете да направите, ако се притеснявате, че химиотерапията причинява безплодие

Помислете за разговор със специалист по плодовитостта относно следните стъпки, които можете да предприемете, ако сте получили диагноза рак и искате да запазите спермата си преди химиотерапия. Вашият онколог може да ви насочи.

Банкирайте спермата си

Съхраняването на спермата ви в банка за сперма може да ви помогне да запазите спермата си непокътната, докато не сте готови да заченете дете.

Криоконсервацията е a общ вариант за банкиране на сперма. Този процес включва замразяване на сперматозоиди за дълъг период от време, така че те да останат живи и жизнеспособни за оплождане на яйцеклетка, когато бъдат размразени.

Изчакайте да опитате да имате бебе

След химиотерапия може да отнеме известно време, докато сперматозоидите ви се регенерират или станат достатъчно здрави, за да оплодят яйцеклетка.

Има малко доказателства колко точно трябва да чакате. Някои медицински специалисти препоръчват изчакване 2–5 години след като химиотерапията е приключила и Вашият рак е бил успешно лекуван, преди да опитате отново да забременеете.

Често задавани въпроси относно химиотерапията и мъжката плодовитост

Ето някои от най-често задаваните въпроси относно химиотерапията и плодовитостта.

Причинява ли химиотерапията при дете мъжко безплодие?

Подлагането на химиотерапия като дете може да причини мъжко безплодие.

По-стара 2013 проучване предполага, че до 43% от хората, които получават химиотерапия за рак като деца, могат да получат усложнения от смущения в техните ендокринни системи, включително тези, свързани със сексуалната функция, които могат да повлияят на плодовитостта.

Какъв процент от мъжете са безплодни след химиотерапия?

Някои изследвания, цитирани в a 2019 преглед предполага, че около 24% от мъжете, които получават химиотерапия, имат нисък брой сперматозоиди (олигоспермия) или изобщо нямат сперматозоиди (азооспермия) в продължение на много години след лечението.

Как можете да увеличите броя на сперматозоидите след химиотерапия?

Очакване 2–5 години след химиотерапия може да даде на тялото ви необходимото време за производство на нова, здрава сперма. Можете да поискате медицинска оценка по всяко време.

Други възможни начини за естествено увеличаване на броя на сперматозоидите включват:

  • упражняване редовно
  • намаляване вашето ниво на стрес
  • полага усилия за достигат или поддържат здравословно тегло
  • избягване на употребата на тютюн и канабис
  • минимизиране на консумацията на алкохол
  • управление на всякакви хронични здравословни състояния, които имате, като диабет

За вкъщи

Преди да започнете химиотерапевтично лечение, можете да говорите с лекар относно вашата плодовитост. Те могат да ви помогнат да разберете вашите възможности и перспективи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss