Как можем да трансформираме и излекуваме травмата в чернокожите общности

Черните общности се справят с колективна травма от поколения, но има повече подкрепа за това от всякога.

Илюстрация от Бретан Ингланд

Травмата е дълбоко сложен емоционален отговор, който често се обсъжда в самотна светлина, като нещо, което засяга хората на индивидуално ниво. Но за чернокожите, местните и цветнокожите общности, особено за чернокожите общности, травмата не е само индивидуално преживяване – това е колективно преживяване, което засяга всички общности.

Но как се проявява травмата за чернокожите общности и какво можем да направим, за да намалим въздействието на това преживяване? По-долу разговаряхме с експерти за това как може да изглежда колективната травма в чернокожите общности и как можем да трансформираме и излекуваме тази травма, за да осъществим истинска, значима промяна.

Опитът от колективна травма в черните общности

„Терминът „колективна травма“ или „травма на общността“ се отнася до психологическите реакции към травматично събитие, което засяга цяла общност или група от хора“, Йоло Акили Робинсън, основател и изпълнителен директор на Black Emotional and Mental Health Collective ( BEAM), казва Healthline. „Точно както травмата създава редица реакции в индивида, колективната или общностна травма създава тези реакции за общностите.“

Черните общности са изпитвали колективна травма от векове, травма, която произтича от дълга история на поробване и малтретиране в Съединените щати. Но тази травма не е просто минало събитие – тя се свързва с широко разпространен структурен, системен и институционален расизъм, който има значително въздействие върху преживяванията на чернокожите в САЩ днес.

„Травматичните събития продължават да влияят и оформят гледните точки на хората и чувствата на недоверие към правителството, социалните услуги и здравните организации, което възпрепятства смисленото ангажиране на общността“, Кимбърли Роулинсън, програмен мениджър на CHW в Центъра за общностно здравеопазване (CCHA), казва Healthline.

Ефектите от травма и посттравматично стресово разстройство върху черните общности

Роулинсън обяснява, че когато общности от хора, като чернокожи общности, преживяват травматични събития, това значително засяга тяхното здраве и благополучие както на индивидуално, така и на общностно ниво. „Тези събития също влияят върху начина, по който хората възприемат институции и системи, които умишлено са причинили вреда, повече вреда, отколкото полза“, споделя тя.

Въздействието на травмата върху здравето върху черните общности

„Ние виждаме въздействието на травмата на общността по много начини в чернокожата общност“, продължава Роулинсън. „Много от здравните различия, които засягат както чернокожите, така и кафявите общности, се коренят в системен и структурен расизъм в много субекти/сектори.“ И този структурен расизъм е един от основните двигатели на социалните детерминанти на здравето, обяснява тя.

Например, изследванията показват, че афро-американците имат най-висок риск и честота на посттравматично стресово разстройство (ПТСР), отколкото всяка друга расова или етническа група. Но дори при чернокожи хора, търсещи психично-здравни грижи, проучвания установяват че преживяването на потисничество и дискриминация – дори извън здравно заведение – всъщност им пречи да получат грижите, от които се нуждаят.

Различията в здравеопазването, които показват липса на достъп до здравни услуги и расови пристрастия от професионалистите, са някои от причините, поради които чернокожите общности продължават да изпитват непропорционално по-лоши резултати в здравеопазването.

Социалното въздействие на травмата върху черните общности

Травмата не засяга само ситуации, свързани със здравеопазването. „Проблемите с расизма и неравенството, които все още са много присъстващи днес, допринасят за многото социални проблеми, пред които са изправени нашите общности“, споделя Ролинсън. Трябва само да погледнем до скорошните полицейски убийства на чернокожи в САЩ, за да видим това много ясно.

Изследванията показват че след полицейски убийства на чернокожи хора, черните хора съобщават за по-изтощителни и трудни дни за психично здраве“, казва Робинсън. „От допринасяне за безпокойство и страх от нараняване на себе си или близките ни до допринасяне за чувство на отчаяние и безнадеждност относно расовата справедливост в нашия свят – полицейското насилие влияе пряко върху психичното здраве на чернокожите.“

А минали и настоящи събития оформят настроенията в чернокожите общности, казва Роулинсън, споделяйки опита от един воден от CCHA проект за ангажиране на общността. „В разговорите с общностите, които участваха, две общности споделиха примери за специфични травматични събития като бунта в автобуса в Ламар и клането в Оринджбърг, които продължават да оформят гледните точки на жителите и техните чувства на недоверие“, казва тя.

Значението на прекъсването на травмата на поколението

Травмата между поколенията описва ефектите от травма, които са се просмукали през различни поколения. За десетки милиони чернокожи в САЩ травмата между поколенията и колективната травма вървят ръка за ръка. Но независимо дали е колективна или поколенческа, травмата може да бъде излекувана – просто трябва първо да направим няколко стъпки, според Робинсън.

Първо, Робинсън обяснява, че трябва да премахнем „системите, които увековечават увреждането на поколенията“, като затвори и образователни системи, базирани на наказания, и да ги заменим с интервенции, насочени към грижа и възстановяване, които се фокусират върху „здраве, жизнени заплати, безплатно здравеопазване, [and] трансформиращи правни практики.“

Той обяснява, че трябва да положим усилия и на ниво общност, а не само на системно ниво, за да въведем „нови модели на свързване, рамкиране на емоции и изцеление“, които черните общности могат да практикуват и споделят помежду си.

Разчитайки на вашата общност

„И двете жилища са това, което BEAM прави в нашата работа – създаване на колективна промяна чрез смяна на практиките и подкрепа на застъпничеството за трансформиране на системи, причиняващи травми“, казва Робинсън.

„Нашето Black Mental Health & Healing Justice Training, например, помага на членовете на общността да практикуват нови инструменти и рамкиране за кризисна подкрепа, като същевременно разпитва историята на расизма, психиатрията и психологията в тази страна и допълнително утвърждава техния опит, но също така дава контекст на защо имаме проблеми с психичното здраве в нашата общност.

„Имаме и програми като нашия Фонд за подпомагане на чернокожи родители, който предоставя пряка икономическа подкрепа на чернокожи родители, живеещи с психически дистрес – комбинираните сили на дискриминацията и нарастващите разходи за живот създават по-голям натиск върху нашите хора, което от своя страна засилва психичното здраве, “, продължава той.

Роулинсън също подчертава значението на намесата и приноса на общността. „Общностите трябва да бъдат поканени да бъдат част от процесите на вземане на решения, за да определят какво е необходимо за справяне с травмите на техните общности“, казва тя, нещо, което CCHA прави чрез своите проекти за ангажиране на общността.

В крайна сметка целта е собствен капитал ― давайки на черните общности точно това, от което се нуждаят, за да се излекуват. „Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че са въведени справедливи политики, структури и практики“, обяснява Роулинсън. „Умишлените и смислени подходи за включване на онези, които са най-засегнати от неравенството, ще помогнат за намаляване на различията в здравеопазването и по-здрави и процъфтяващи общности.“

Как да намеря черен терапевт?

The непропорционален въздействието на психично-здравните състояния върху чернокожите хора прави още по-важно черните общности да имат достъп до адекватни грижи за психичното здраве, включително културно компетентни терапевти.

Ако търсите чернокож терапевт, ето списък с ресурси, за да започнете:

  • Черен списък на терапевтите
  • Терапия за черни момичета
  • Терапия за черни мъже
  • Чернокожи терапевти
  • Национална куиър и транс терапевти на цветна мрежа

„Колективната травма е истинско безпокойство и тъй като ставаме по-ясни, че е така, трябва да признаем, че не можем да се измъкнем от тази криза на психичното здраве чрез терапия „един на един“, споделя Робинсън. Организации като BEAM предоставят тези колективни групови интервенции на ниво общност, които Робинсън подчертава, че са толкова важни – интервенции, които са изградени от и за черните общности.

„Имаме нужда от финансиране, за да отидем при хората, които вече вършат работата – онези, които се появяват без долари, по улиците, в църквите и бръснарниците, защото вярват в нашите хора“, казва той. „Не защото се опитват да грабнат и експлоатират културен момент, за да изглеждат добре.“

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss