Как изглежда катаракта в окото ви?

Когато катаракта се развие за първи път, тя не може да се види без специални инструменти. Но докато расте, катарактата може да замъгли лещата ви, правейки света да изглежда мъгляв и по-малко цветен.

Катаракта е промяна в лещата на окото, която може да причини замъглено зрение и потенциално тежка загуба на зрението.

В началото катаракта може да се види само с инструментите, използвани от офталмолога по време на обстоен очен преглед. Но ако не се лекува, катарактата може да направи лещата ви да изглежда мътна и да промени външния вид на зеницата, обикновено тъмната дупка в центъра на цветния ирис.

Въпреки сериозното въздействие, което катарактата може да има върху зрението ви, те могат да бъдат лекувани успешно с операция за отстраняване на засегнатата леща и възстановяване на ясното зрение с имплант на изкуствена леща.

Тъй като катарактата може да се развие бавно, редовните очни прегледи могат да доведат до ранна диагноза, което може да доведе до по-ранно лечение и по-нисък риск от всякакви зрителни усложнения.

Какво е катаракта?

Катарактата е едно от най-често срещаните очни заболявания в света и водеща кауза загуба на зрение в Съединените щати.

Катарактата е помътняване на лещата, което в крайна сметка засяга зрението ви. Това съобщава Националният очен институт повече от половината от американците на възраст над 80 години имат поне една катаракта.

Освен свързаната с възрастта катаракта, други видове и причини включват:

 • вродена катаракта, присъстваща при раждането
 • катаракта, свързана с диабета, която може да възникне, когато високи нива на циркулираща кръвна глюкоза (захар) увредят лещата на окото

 • радиационна катаракта, която може да се развие от твърде много излагане на ултравиолетова светлина от слънцето или лечение на рак
 • токсични катаракти, които могат да възникнат след излагане на определени химични вещества или като страничен ефект на определени лекарства
 • електрическа катаракта, която може да се появи веднага след удар от мълния или от случайно преминаване на електрически ток през тялото
 • вторична катаракта, която понякога може да се развие след операция на катаракта
 • травматична катаракта, която се развива след нараняване на окото

Тук можете да прочетете повече за катаракта като цяло.

Виждате ли катаракта в огледалото?

В ранните си стадии катарактата не винаги се вижда в огледалото. С развитието на катаракта може да видите бяло или синкаво-бяло помътняване в зеницата. С течение на времето замъгляването изглежда по-гъсто и по-дебело.

Вродената или катаракта при децата се появяват по различен начин. Родителите често наблюдават дискретно бяло петънце в зеницата на детето. Понякога цялата леща ще стане мразовито бяла и видима.

Катаракта, която се образува поради диабет тип 2, може да изглежда като снежинка или звезда. Травматичната катаракта изглежда като замъглена леща на част от окото, докато нараняване на ириса или друга част на окото също може да бъде видимо.

Операцията на катаракта може да се извърши преди помътнялата леща да стане видима за другите.

Как да разбера дали имам катаракта?

Когато катаракта започне да се образува, може да нямате промени в зрението. И тъй като катарактата може да расте бавно, всякакви промени в зрението ви може да се развият бавно, без да ги осъзнавате в началото. С течение на времето зрението ви ще започне да се замъглява и цветовете ще загубят част от яркостта си.

Може да нямате проблеми със зрението, но очен преглед, при който очите са разширени, може да открие катаракта в ранните й стадии.

Офталмологът ще използва инструмент, наречен микроскоп с прорезна лампа, за да получи подробен поглед върху лещата, роговицата и ириса. Това може да помогне за откриване на катаракта много преди да причини промени в зрението.

Очите ви променят ли цвета си, ако имате катаракта?

Докато лещата може да стане мътна и да придобие белезникаво-син цвят, когато катарактата узрее, ирисът или оцветената част на окото ще запази оригиналния си цвят. Този цвят ще остане същият и след операция на катаракта.

Какъв ефект има катарактата върху зрението ви?

Промените в зрението, предизвикани от катаракта, обикновено започват бавно. Изображенията може да изглеждат малко замъглени или мъгляви, особено в централната част на вашето зрително поле. Може да забележите, че обектите изглеждат по-тъмни и по-малко ярки и че цветовете придобиват жълтеникав оттенък.

Други симптоми на катаракта включват:

 • затруднено нощно виждане
 • двойно виждане (особено при влошаване на катарактата)
 • фаровете, лампите и другите светлини изглеждат необичайно ярки
 • виждане на „ореол“ около светлините

Ако не се лекува, катарактата може в крайна сметка да причини непоправима загуба на зрение.

Кога да потърсите медицинска помощ

Ако катарактата ви не причинява проблеми със зрението, може да не е необходимо да правите нищо веднага. Прекалено дългото чакане за операция на катаракта обаче може да направи процедурата по-рискована и по-трудна.

Американската академия по офталмология препоръчва нова рецепта за очила да ви помогне да преодолеете промените в зрението, предизвикани от ранна катаракта. Но все пак трябва силно да обмислите операция, когато катарактата засяга зрението ви толкова сериозно, че не можете да шофирате или да управлявате ежедневните дейности.

Докато забележите помътняване на лещата, вашата катаракта вероятно се е развивала дълго време. Може да не е твърде късно засегнатата леща да бъде отстранена хирургически и заменена с нова. Нова леща може не само да избистри зрението ви, но може да помогне за подобряване на зрението ви.

Катарактата е много честа и лечима. Най-добрият начин да избегнете катаракта да причини постоянни или дори временни проблеми със зрението е да се подлагате на редовни очни прегледи, които включват разширяване и внимателно разглеждане на всички различни структури в окото.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss