Как да помогнем и подкрепим някой с биполярно разстройство

Помага на някой с биполярно разстройство

Ако имате приятел или любим човек с биполярно разстройство, знаете, че това състояние може да бъде предизвикателство. Неравномерното поведение и екстремните промени в настроението могат да бъдат трудни както за човека със състоянието, така и за хората в живота им.

Важно е хората с биполярно разстройство да разберат как да се справят със състоянието си. Важно е обаче хората в живота им – като приятели или членове на семейството – да знаят как да помогнат, когато преминават през маниакален или депресивен епизод.

Прочетете за списък с начини да помогнете на някой, който ви интересува, който има биполярно разстройство.

Какво е биполярно разстройство?

Биполярното разстройство, известно преди като маниакална депресия, е психично заболяване, което причинява екстремни промени в настроението, енергията и нивата на активност. Тези промени засягат способността на човека да изпълнява ежедневни задачи. Биполярното разстройство най -често се развива при по -възрастни тийнейджъри или млади хора, а средната възраст на възникване е 25 години. Според Националния алианс за психични заболявания, близо 3 % от възрастните в САЩ имат биполярно разстройство.

Има шест основни типа биполярно разстройство. Въпреки че имат някои подобни симптоми, тези симптоми се различават по тежестта и лечението си. Ето шестте вида, вариращи от най -тежките до най -тежките:

  • биполярно I разстройство
  • биполярно II разстройство
  • циклотимично разстройство (циклотимия)
  • индуцирано от вещество/лекарство биполярно и свързано с него разстройство
  • биполярно и свързано с него разстройство поради друго медицинско състояние
  • неуточнено биполярно и свързано с него разстройство

Основните симптоми на биполярно разстройство са интензивни емоционални фази, наречени „епизоди на настроение“. Тези епизоди могат да преминат от изключително щастие или радост (мания) към дълбока тъга или безнадеждност (депресия). Понякога хората с биполярно разстройство изпитват едновременно щастие и тъга (смесено състояние).

Предизвикателства при биполярно разстройство

Когато хората с биполярно разстройство преминават през промени в настроението, те обикновено изпитват тежки промени в нивата на енергия и активност, моделите на съня и други ежедневни поведения. Психотични симптоми, като халюцинации или заблуди, също могат да се появят по време на тежки епизоди на настроение. Те могат да бъдат плашещи както за лицето с биполярно разстройство, така и за хората около тях.

Биполярното разстройство обикновено е състояние през целия живот. Докато много хора с биполярно разстройство могат да останат без симптоми за периоди от време, техните симптоми могат да се върнат по всяко време. Понякога тези с биполярно разстройство изпитват безпокойство през тези безсимптомни периоди, несигурни кога ще настъпи следващият им епизод на настроение.

Как мога да помогна на някой с биполярно разстройство?

Животът с биполярно разстройство не е лесен. Но вашата подкрепа може да направи положителна промяна в живота на някой със състоянието, особено по време на епизоди на настроение. Ето 10 стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на някой с биполярно разстройство:

1. Образовайте се

Колкото повече знаете за биполярното разстройство, толкова повече ще можете да помогнете. Например, разбирането на симптомите на маниакални и депресивни епизоди може да ви помогне да реагирате адекватно по време на тежки промени в настроението.

2. Слушайте

Не винаги трябва да давате отговори или съвети, за да бъдете полезни. Всъщност просто да си добър слушател е едно от най -добрите неща, които можеш да направиш за някой с биполярно разстройство, особено когато иска да говори с теб за предизвикателствата, пред които е изправен.

Предлагането на вашето приемане и разбиране може да помогне много на този човек да се чувства по -комфортно със състоянието си. Можете да станете по -добър слушател, като:

  • активно обръщайки внимание на това, което казват
  • запазване на спокойствие по време на разговори
  • избягване на аргументи
  • избягване на всякакви теми, които изглежда ги дразнят или осуетяват

3. Бъди шампион

За хората с биполярно разстройство понякога може да се почувства, че целият свят е против тях. Уверяването на човека, че сте на тяхна страна, може да му помогне да се чувства по -стабилно. Не е нужно да се съгласявате с поведението и действията на човека, но да му кажете, че винаги ще имате неговия гръб, може да бъде много полезно.

Хората с биполярно разстройство често се чувстват безполезни или безнадеждни, така че утвърждаването на техните силни страни и положителни качества може да им помогне да се възстановят по -лесно от депресивните си епизоди.

4. Бъдете активни в лечението им

Лечението на хора с биполярно разстройство обикновено се състои от много терапевтични сесии и посещения на лекар. Въпреки че не е задължително да присъствате на тези срещи, можете да помогнете на някой с биполярно разстройство, като дойдете с тях и след това ги изчакате, докато назначението им приключи.

Тези срещи понякога могат да изглеждат сложни или страшни за хората с биполярно разстройство. Наличието на някой там, който може да предложи подкрепа и да поговори с тях, може да помогне за намаляване на стреса или тревожността, които може да изпитват.

5. Направете план

Биполярното разстройство може да бъде непредсказуемо. Важно е да имате план за спешни случаи, ако трябва да го използвате по време на епизоди на тежко настроение. Този план трябва да включва какво да правите, ако човек се чувства суициден по време на депресивен епизод, или ако той излезе извън контрол по време на маниакален епизод.

Трябва също така да имате ежедневни планове, които могат да помогнат на човека да премине през времето между екстремни епизоди. Тези планове могат да включват механизми за справяне, като например какво може да направи човек, когато почувства, че настъпва промяна в настроението, или как да изпълнява задължения или други ежедневни дейности, когато има ниски нива на енергия. Правете тези планове, когато човекът е в спокойно и стабилно състояние на ума. Най -добре е да ги запишете, за да можете лесно двамата да се върнете към тях.

Понякога хората с биполярно разстройство могат да станат доста импулсивни, когато са в маниакална фаза на заболяването си. Когато вашият любим човек е добре, той може да поиска да държите пари или кредитни карти за тях, което ще намали до минимум потенциалните финансови щети, които могат да нанесат на себе си, докато са в маниакална фаза.

Ако се съгласявате да направите това, бъдете готови да бъдете в крайна сметка на някаква враждебност, когато любимият ви човек „поиска“ да му дадете кредитните си карти, банкови книги или пари в брой. Помислете предварително дали можете да се справите с това, преди да се съгласите да подкрепите любимия човек по този начин.

6. Подкрепа, не натискайте

Вашата подкрепа може да бъде много полезна за човек с биполярно разстройство. Трябва обаче да знаете кога да отстъпите и да позволите на лекар или специалист по психично здраве да се намеси. Докато хората с биполярно разстройство са способни да вземат съзнателни решения, трябва да разберете кога настроенията и поведението им са извън техния контрол.

Също така, не го приемайте лично, ако човек изпитва неуспех, докато се опитвате да помогнете. Не забравяйте, че и двамата правите всичко възможно.

7. Бъдете разбиращи

На хората с психични разстройства може да е трудно да разберат какво изпитват. Тези с биполярно разстройство може да не знаят защо настроението им се променя. Опитът да разберете през какво преминава човекът и предлагането на вашата подкрепа може да има голямо значение в това как се чувства.

8. Не пренебрегвайте себе си

Докато се грижите за някой с биполярно разстройство, може лесно да забравите да се грижите за себе си. Но преди да помогнете на някого, трябва да се уверите, че имате време и емоционални способности за това.

Ако решите да помогнете на някого, уверете се, че спите достатъчно, хранете се правилно и спортувате редовно. Поддържането на здраве може по -добре да ви позволи да поддържате здрав човека, на когото помагате.

9. Бъдете търпеливи и бъдете оптимисти

Биполярното разстройство е дългосрочно състояние, така че симптомите ще дойдат и ще си отидат през целия живот на човек. Разстройството е непредсказуемо, като периодите без симптоми се редуват с епизоди на екстремно настроение. Заради човека с биполярно разстройство, опитайте се да бъдете търпеливи и оптимистични. Това може да им помогне да продължат да живеят пълноценен и здравословен живот.

10. Знайте кога е твърде много

Никой не знае как да се справи с биполярното разстройство по -добре от специалистите, обучени да го лекуват. Ако помагате на човек с биполярно разстройство и усещате, че нещата стават твърде трудни за справяне, незабавно се свържете с лекар или експерт по психично здраве. Обадете се на 911, ако лицето стане обидно или заплашва да навреди на себе си или на другите.

Взимането

Помощта на някой с биполярно разстройство може да бъде предизвикателство. Настроенията на човека ще бъдат непредсказуеми и може да е трудно да се знае как да реагира или да се справи.

Но ако положите усилия, можете да направите огромна промяна в живота на вашия приятел или любим човек. Знаейки, че могат да разчитат на вас, можете да им помогнете да се придържат към плана си за лечение и да останат по -позитивни. Също така може да ви бъде полезно да знаете, че помагате на вашия приятел или любим човек да се справи с възходите и паденията на живота с биполярно разстройство.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss