Какво трябва да знаете за рака на костите в коляното

Ракът на костите е по-често срещан при деца и тийнейджъри, но възрастните над 60 години също могат да го получат. Хората често бъркат симптомите с ускорен растеж или артрит. Лекарят може да направи образни тестове и костна биопсия, за да провери.

Докато самият рак може да се разпространи в костите ви, първичните ракови заболявания на костите са относително редки. Те съставляват по-малко от 1% от всички видове рак. Това включва рак на костите в коляното.

Но като се има предвид, че много ранни симптоми на рак на костите може да са подобни на други състояния, които засягат коляното ви, възможно е да сбъркате рака на костите в коляното с артрит или други ставни заболявания.

Ето какво трябва да знаете за рака на костите в коляното, включително видовете, симптомите, възможностите за лечение и др.

Какви са симптомите на рак на костите в коляното?

Болката е най-честият симптом на рак на костите. Може да почувствате постоянна болка в коляното, която продължава дори по време на почивка. Понякога болката може да идва и да си отива. С течение на времето може да изпитате трудности при ходене.

Други възможни симптоми на рак на костите в коляното включват:

  • нежност
  • зачервяване
  • подуване
  • треска
  • нощно изпотяване
  • неволна загуба на тегло

Някои от тези симптоми, като подуване и болка, са често срещани и при други състояния, като артрит на коляното. Хората също могат да объркат тези симптоми при деца с ускорен растеж. Важно е да посетите лекар за правилна диагноза.

Кои кости засяга първо ракът на костите?

Въпреки че ракът на костите може да се развие във всяка кост, най-често се среща в дългите кости, разположени в краката и ръцете ви. Също така често се среща в бедрените кости.

Какви видове рак на костите засягат коляното?

Ракът на костите може да бъде първичен или вторичен. Първичният рак на костите започва в костите ви. Вторичният рак започва в друга област и след това се разпространява в костите ви.

При възрастни ракът на костите е по-вероятно да бъде вторичен.

Има и повече от един вид рак на костите, който трябва да се има предвид. Всеки подтип по-долу може да засегне коляното ви, но също така засяга различни видове клетки в костите ви.

Остеосарком

Остеосаркомът е най-често вид рак на костите. Развива се предимно при деца и тийнейджъри под 20-годишна възраст. Но около 1 от 10 случая се среща при възрастни над 60-годишна възраст. Остеосаркомът също е по-често срещан при мъжете.

Остеосаркомите обикновено се появяват в костите около коляното, като горната част на пищяла или долната част на бедрената кост. Те също са често срещани в бедрата и ръцете и започват в ранните костни клетки.

Хондросарком

За разлика от остеосаркома, хондросаркомът засяга предимно възрастни над 40-годишна възраст. Експертите го смятат за втори по честота първичен рак на костите зад остеосаркома.

Хондросаркомът започва в костния хрущял и е често срещан в краката, ръцете и бедрата. Но те могат да се образуват навсякъде, където имате хрущял, включително дихателната тръба (трахеята) или гласовата кутия (ларинкса).

Сарком на Юинг

Саркомът на Юинг е друг вид рак на костите, който засяга предимно юноши, тийнейджъри и млади хора. Най-често се развива между 10 и 20 години, като белите хора са по-податливи.

Наричан още тумори на Юинг, този вид рак на костите е рядък при възрастни над 30 годишна възраст. Въпреки че може да се развие в дългите кости на крака, саркомът на Юинг може да се появи и в гърдите, гръбначния стълб и бедрата.

Вторични ракови заболявания

Някои ракови заболявания на костите на коляното може да са вторични. Това означава, че са резултат от разпространението на друг вид рак. Един пример е множествената миелома, рак на плазмените клетки в костния ви мозък.

Как лекарите диагностицират рак на костите в коляното?

Ракът на костите в коляното се диагностицира със следното:

  • Физически преглед: По време на прегледа лекарят също ще търси бучки или отоци.
  • История на симптомите: Лекарят също ще ви попита от колко време изпитвате симптоми в коляното, кога се появяват и дали са постоянни.
  • Тестове за изображения: Те включват рентгенови лъчи, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, които предоставят подробни снимки на областта на коляното, за да се търсят признаци на рак на костите и възможни признаци на разпространение.
  • Костна биопсия: Това включва вземане на малка проба от костна тъкан чрез аспирация с игла, след което се изпраща в лаборатория за търсене на ракови клетки.

Какво е лечението на рак на костите в коляното?

Точният план за лечение на рак на костите в коляното зависи от вида и стадия на рака и дали се е разпространил в други части на тялото ви. В повечето случаи лекарите могат да препоръчат комбинация от следните лечения:

хирургия

Хирургията за рак на костите в коляното може да включва отстраняване на части от засегнатата кост. След това хирург може да замени костта или да я реконструира.

Химиотерапия

Химиотерапията включва лекарства, предназначени да убиват раковите клетки в тялото. В някои случаи лекарите могат да комбинират това с операция.

Лъчетерапия

Лъчевата терапия (или лъчетерапията) може също да лекува рак на костите. За разлика от химиотерапията, която включва медикаменти, този метод на лечение използва радиация за унищожаване на раковите клетки.

Други лечения

Други възможности за лечение на рак на костите в коляното зависят от вида на рака. Например, лекарят може да комбинира спасяването на стволови клетки с химиотерапия или лъчева терапия за сарком на Юинг.

Какви са перспективите за хората с рак на костите в коляното?

Според Американското онкологично дружество 5-годишната преживяемост при рак на костите е около 80%. Това означава, че имате 80% по-голяма вероятност да живеете 5 години или повече след диагностицирането, отколкото някой, който няма рак на костите.

Но вашата точна перспектива зависи от вашата възраст, цялостно здраве и вида рак на костите, който имате.

Процентът на преживяемост също зависи от стадия на рака на костите при диагностицирането. Ракът в по-напреднал стадий е по-труден за лечение, защото се е разпространил в други части на тялото ви.

По-долу са 5-годишните проценти на относителна преживяемост за обикновен рак на костите по етапи:

сцена Остеосарком Хондросарком Сарком на Юинг
Локализиран (без разпространение) 77% 91% 82%
Регионално (разпространение наблизо) 65% 75% 70%
Далечно (далечно разпространение) 26% 23% 39%

Ракът на костите на коляното не е често срещан. Но ако изпитвате продължителна болка в коляното, важно е да не предполагате, че това е артрит или друго състояние, свързано с коляното.

Помислете за посещение при лекар за диагноза, за да можете да получите подходящо лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss