Какво трябва да знаете за ендоскопията за улцерозен колит

Можете да си направите ендоскопия, ако Вашият лекар подозира, че може да имате улцерозен колит (UC). Тестът може да ви даде по-отблизо вътрешността на стомашно-чревния тракт, по-специално дебелото черво и ректума.

Улцерозният колит (UC) е вид хронично възпалително заболяване на червата (IBD). UC причинява възпаление и образуване на рани във вътрешната обвивка на дебелото черво (ректума и дебелото черво).

За да диагностицира UC, лекарят може да поиска да види вътрешността на дебелото черво, за да провери за рани или признаци на други състояния. Ендоскопията е образен тест, който може да позволи на лекарите да разгледат по-отблизо вътрешните органи. По-конкретно, Вашият лекар може да направи колоноскопия, вид ендоскопия, която се използва в дебелото черво, за диагностициране на UC.

По време на процедурата тънка, гъвкава тръба със светлина и камера в единия край се вкарва в тялото и се движи наоколо за по-добър изглед на органите.

Повече от 1 милион души в Съединените щати и Европа имат UC. За тези хора ендоскопията може да помогне за проследяване на въздействието на болестта върху дебелото черво. Ендоскопията също може да помогне да се провери напредъка на лечението.

Тази статия ще разгледа по-отблизо какво представлява ендоскопията и защо се използва при хора с улцерозен колит.

Използва ли се ендоскопия за диагностициране на улцерозен колит?

Ако вашият лекар подозира, че имате UC, той ще направи редица тестове, за да изключи първо други възможни проблеми. Тези тестове могат да включват култура на изпражненията, рентгенови лъчи и кръвни тестове.

Но ако тези тестове не дадат отговор, Вашият лекар може да поиска да разгледа по-отблизо вътрешността на някои вътрешни органи, по-специално дебелото черво и ректума. Това е, когато могат да се използват един или повече видове ендоскопия.

В допълнение към заснемането на изображения на лигавицата на червата, ендоскопията може да се използва за отстраняване на полипи или тъканни проби за по-нататъшно изследване. Това се нарича биопсия.

Всъщност Американският колеж по гастроентерология (ACG) препоръчва колоноскопия, вид ендоскопия, за да помогне за откриването и диагностицирането на UC. ACG също така препоръчва тъканни биопсии, за да се определи пълното въздействие на заболяването и да се изключат други състояния, включително болест на Crohn и колоректален рак.

Видове ендоскопии

Повече от дузина видове ендоскопии се използват за преглед на всичко – от матката до вътрешността на носа. За UC или други заболявания на стомашно-чревния тракт лекарите могат да използват тези ендоскопии:

 • Колоноскопия: Колоноскопията е вид ендоскоп, който позволява на лекарите да получат подробен изглед на дебелото ви черво (цялото дебело черво и ректума).
 • Езофагогастродуоденоскопия (EGD): Езофагогастродуоденоскопияе вид ендоскопия, която разглежда вътрешността на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника.
 • Ентероскопия: Ентероскопията позволява на вашите лекари да видят вътрешността на тънките ви черва.
 • Лапароскопия: Лапароскопията дава възможност на лекарите да видят вътрешността на коремната или тазовата кухина.
 • Гъвкава сигмоидоскопия: Гъвкавата сигмоидоскопия е вид ендоскопия, която специално разглежда последната трета от низходящото дебело черво.

Хората с UC могат също да имат капсулна ендоскопия. За тази процедура ще погълнете камера с размер на капсула. Тази камера ще изпрати на лекарите подробни изображения на вътрешността на храносмилателния тракт.

Как протича процедурата?

Ендоскопията не е продължителна процедура. Но това изисква известно време за подготовка и възстановяване. Ето какво можете да очаквате:

Преди ендоскопия

Вашият лекар ще ви даде конкретни указания, които да следвате преди ендоскопия. Те вероятно ще включват инструкции за гладуване в продължение на 6 до 12 часа преди операцията. Ако ви предстои колоноскопия, може да се наложи да вземете слабително предния ден, за да изчистите храносмилателната си система.

В деня на процедурата ще пристигнете в болница или амбулаторно заведение. Вашият лекар може да проведе преглед преди процедурата, за да се увери, че сте готови за теста. След това ще Ви бъде дадена седация, ако е необходимо, или локална упойка, ако останете будни по време на процедурата.

По време на ендоскопия

Една ендоскопия обикновено отнема по-малко от час. Вашият лекар ще вкара ендоскопа (осветената тръба с камера) през отвор. Това вероятно ще бъде вашата уста или анус. След това внимателно ще насочат тръбата през храносмилателния тракт към областта от тялото, която искат да видят по-ясно.

Веднъж попаднали в правилната зона, те могат да направят поредица от снимки. Те могат също да вземат тъканни проби за биопсия. Когато тестът приключи, ендоскопът ще бъде отстранен и ще бъдете отведени в стая за възстановяване.

След ендоскопия

Тази процедура не изисква нощувка. Обикновено ще напуснете съоръжението в рамките на няколко часа.

Ако сте били упоени, няма да можете да шофирате или да се върнете на работа този ден. Възстановяването обаче обикновено е бързо и трябва да можете да възобновите нормалните си дейности на следващия ден.

Рискове и странични ефекти

Ендоскопията се счита за безопасна процедура с нисък риск. Повече от 75 милиона всяка година се правят ендоскопии. Възможните рискове или странични ефекти от процедурата обаче могат да включват:

 • чувство на подуване след процедурата (за кратко време)
 • леки спазми или стомашна болка
 • инфекция
 • възпалено гърло, ако ендоскопът е бил вкаран през устата
 • малка загуба на кръв след биопсия

Рядко, но сериозно усложнение на ендоскопията е перфорация или разкъсване на лигавицата на стомаха, червата или хранопровода. Това може да причини вътрешен кръвоизлив и ще изисква незабавно лечение.

Свържете се с Вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми след ендоскопията:

 • кърваво повръщане
 • тъмни или кървави изпражнения
 • задух
 • болка в гърдите
 • силна болка в корема

Какво означава ендоскопски резултат за улцерозен колит?

По време на ендоскопия Вашият лекар ще направи серия от измервания. Те имат за цел да им помогнат да оценят тежестта на вашия UC и активността на заболяването в дебелото черво и червата.

За тези цели се използват ендоскопският индекс на тежестта при улцерозен колит (UCEIS) и ендоскопският резултат на Mayo (Mayo ES).

Ако имате нужда от бъдещи ендоскопии, резултатите ще бъдат взети отново. Тези числа могат да кажат на вашите доставчици на грижи колко дълго е лечението и как може да изглежда дългосрочната ви перспектива.

Улцерозният колит е хронично състояние, което причинява възпаление и рани в лигавицата на дебелото черво. За да видят колко щети причинява състоянието, лекарите често искат да разгледат отблизо вътрешността на дебелото черво. Тогава може да се наложи ендоскопия, по-специално колоноскопия.

Ендоскопията е сравнително безопасна процедура с нисък риск. Може да бъде полезен инструмент при лечението на UC, тъй като позволява на лекарите да видят колко добре работят леченията и дали лигавицата на червата изобщо заздравява. Въпреки това, ако имате ендоскопия и имате някакви продължителни проблеми или нови симптоми, незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss