Какво причинява обрасли кожички?

Сванте Берг/EyeEm/Getty Images

Кутикулата е тънък слой мъртва кожа, който расте около ръба на ноктите на краката и ръцете. Той осигурява бариера за защита на ноктите ви от инфекция.

Без кожички, бактерии, мръсотия и гъбички могат да проникнат под ноктите ви и да причинят инфекция. Така че, не трябва да премахвате или отрязвате кожичките си – въпреки че може да се изкушите, ако кожичките ви прераснат.

Свръхрастенето на кожичките е предимно грозно и обикновено не създава проблеми. Понякога обаче неконтролираният свръхрастеж може да доведе до други проблеми.

Продължете да четете, за да научите какво причинява обрасли кожички и как да ги лекувате.

Какво причинява обрастването на кожичките?

Когато кутикулата ви израсне отвъд проксималната ви гънка и покрие част от ноктите ви, се счита, че е обрасла. Проксималната гънка е кожата ви, разположена в основата на нокътната плочка.

кожички, суха кожа, нокти, здраве на ноктите, обрасли
Кожикулите, които се простират отвъд проксималната гънка, се считат за обрасли. Goncharov_Artem/Shutterstock

Въпреки че обраслите кожички са незначителна неприятност, те не бива да се пренебрегват. Ако не се управлява, кожичките могат да продължат да растат, което ви излага на риск от други проблеми.

Прекомерният растеж може да доведе до разцепване на кожичките ви, което означава, че бактериите и мръсотията могат да влязат в нокътното ви легло и да предизвикат инфекция. Инфекцията на ноктите може да включва не само болка, но и зачервяване на ноктите или обезцветяване и подуване.

Решаването на свръхрастеж на кожичките започва с разбирането на възможните причини за този проблем. Те включват:

Липса на поддръжка на ноктите

Пренебрегването на правилната грижа за ноктите е основна причина за прекомерно израстване на кожичките. Важно е да се грижите за ноктите си, както и за кожата около ноктите.

Лошата грижа за ноктите често кара кожичките ви да растат отвъд проксималната гънка.

Никога не трябва да режете или премахвате кожичките си. Това може да доведе до бързото им израстване, което допринася за свръхрастеж. Вместо това внимателно избутайте кожичките си назад. Това може да спре и предотврати растежа на кожичките върху нокътното легло.

Системни проблеми

Макар и по-рядко срещани, системните проблеми в тялото ви също могат да причинят прекомерно израстване на кожичките.

Хроничният стрес кара тялото ви да отделя повече кортизол и твърде много от този хормон на стреса може да засегне различни части на тялото ви. Това включва кожата, косата и да, дори ноктите ви.

Точната връзка между системните проблеми и обраслите кожички не е известна, но дългосрочният стрес или напрежение е един от възможните виновници за необичаен растеж.

Каква е разликата между вашата кутикула и вашия епонихий?

Някои хора използват термините кутикула и епонихий взаимозаменяемо, но те са различни. Вашата кутикула е мъртва тъкан в основата на ноктите ви, която е прикрепена директно към нокътната ви плоча.

Вашият епонихий се отнася до жива тъкан, прикрепена към нокътната ви плоча. Вашият епонихий често се нарича вашата кутикула, но се намира между кожата на пръста ви и вашата кутикула.

Медицински състояния, които могат да причинят свръхрастеж на кожичките

Липсата на поддръжка и стресът не са единствените причини за свръхрастеж. Някои здравословни състояния могат също да причинят прекомерно израстване или растеж на кожичките. Тези условия включват:

Псориазис

Псориазисът е състояние на кожата, при което кожните клетки се размножават бързо, което води до натрупване на мъртви кожни клетки.

Въпреки че обикновено засяга кожата, може също да засегне ноктите и да се развие в корена на ноктите. Когато псориазисът засегне ноктите ви, може да настъпи бърз растеж на кожичките. Това води до свръхрастеж.

Ако не се лекува, кожичките постепенно могат да покрият части от ноктите ви.

екзема

Екземата е възпалително състояние на кожата, което може да предизвика обрасли кожички. Обикновено причинява редица симптоми като сърбеж и суха, лющеща се кожа.

Понякога екземата може да се развие близо до кутикулата ви и да предизвика промени в ноктите. Когато в близост до кожичките ви се образува екзема, излишното надраскване или триене може да доведе до прекомерно разрастване на кожата.

Кой е най-добрият начин да намалите растежа на кожичките?

За да лекувате и избегнете свръхрастеж на кожичките, ще трябва да практикувате добра грижа за кутикулата. Никога не режете кожичките си. Вместо това използвайте пръчка за кожички, за да избутате внимателно обратно израстването на кожичките. Ето инструкциите.

Как да отрежете обратно свръхрастеж на кутикула

  1. Преди да започнете, накиснете ноктите си в топла сапунена вода, за да омекотите кожичките. Накиснете за около 10 минути и след това подсушете с чиста кърпа.
  2. След това нанесете няколко капки зехтин, масло за кожички или етерично масло върху ноктите и кожичките. Масажирайте маслото в кожата си и го оставете да престои 15 минути.
  3. С помощта на пръчка за кожички внимателно избутайте кожичките си, като започнете от основата на нокътя. Бъдете внимателни, за да избегнете повдигане на нокътя или увреждане на кожичките. Можете да използвате ножици за нокти, за да премахнете всяка отпусната кожа, но не използвайте ножиците върху кожичките си.

Можете да намерите пръчици за кожички и масло за кожички в местната аптека или да ги поръчате онлайн, като щракнете върху връзките по-долу:

  • пръчици за кожички
  • масло за кожички

Освен това можете да предприемете други стъпки, за да поддържате кожичките си здрави. Това не само предотвратява разцепването, но и помага за предотвратяване на по-нататъшен свръхрастеж.

Дръжте ръцете и кожичките си овлажнени с лосион или масла, за да предотвратите изсушаване. Препарат за отстраняване на лак за нокти, дезинфектант за ръце и дори измиване на ръцете ви могат да изсушат кожичките ви.

Кога да се свържете с лекар

В повечето случаи не е необходимо да се свързвате с лекар за свръхрастеж на кожичките. Можете да третирате ноктите на краката или ръцете си у дома.

Но трябва да се свържете с лекар, ако развиете признаци на инфекция на ноктите. Това може да се случи, ако кожичките ви се разделят. Признаците на инфекция около ноктите ви включват не само болка, но и:

  • подуване
  • зачервяване или обезцветяване
  • абсцес

Кожичките служат за ценна цел, която е да предпазят ноктите ви от бактерии, мръсотия и гъбички. Важно е да се грижите за ноктите и кожичките си, тъй като пренебрегването може да причини свръхрастеж на кожичките.

Практикувайте добра хигиена на ноктите, която включва накисване и овлажняване на кожичките и внимателното им отместване от време на време. Това може да поддържа кожичките ви здрави и да предотврати по-нататъшен прекомерен растеж.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss