Какво представлява регургитацията на сърдечната клапа?

Регургитация на сърдечна клапа се случва, когато една от клапите на сърцето ви не се затваря правилно. Това може да накара кръвта да тече назад, вместо да се движи напред. В зависимост от тежестта има няколко възможности за лечение.

Вашето сърце има четири клапи и всяка клапа има клапи, които се отварят и затварят, за да гарантират, че кръвта ви тече в правилната посока през сърцето ви и към останалата част от тялото ви.

Когато сърдечната клапа не се затвори напълно, част от кръвта може да изтече обратно. Това е известно като регургитация на сърдечната клапа. Понякога се нарича и спукана сърдечна клапа.

Регургитация на сърдечна клапа може да се случи на всяка от вашите четири сърдечни клапи, въпреки че някои видове регургитация са по-чести от други.

Илюстрация от Антонио Хименес

Различните видове регургитация на сърдечната клапа включват:

 • Регургитация на митралната клапа: Това е най-често срещаният тип клапно заболяване. Засяга около 2% от световното население, а разпространението му нараства с възрастта. При регургитация на митралната клапа кръвта може да изтече обратно в лявото предсърдие от лявата камера. Лявата камера е мястото, където кръвта отива, след като излезе от белите ви дробове, за да събере кислород.
 • Регургитация на белодробна клапа: При това състояние кръвта може да изтече обратно от белодробната артерия в дясната камера на сърцето ви. Регургитацията на белодробната клапа може да бъде вродена и по-леките случаи обикновено не изискват лечение.
 • Регургитация на аортна клапа: При този тип регургитация кръвта може да изтече обратно от аортата в лявата камера, вместо да циркулира в останалата част от тялото ви.
 • Регургитация на трикуспидалната клапа: Регургитация на трикуспидалната клапа се случва, когато кръвта изтича обратно в дясното предсърдие от дясната камера.

Тази статия ще обясни какви са симптомите на регургитация на сърдечната клапа, причините за нея, как лекарите я диагностицират и как се лекува.

Какви са симптомите на регургитация на сърдечната клапа?

При някои хора симптомите на регургитация на сърдечната клапа може да прогресират бавно. Възможно е също да нямате никакви симптоми. Но когато симптомите са налице, те обикновено включват:

 • замаяност или замаяност
 • необяснима умора
 • гръдна болка или дискомфорт (ангина)
 • задух, особено когато сте физически активни
 • подуване на краката, глезените или стъпалата
 • чувство, че сърцето ви бие или прескача
 • припадък

Симптомите на сърдечна регургитация са подобни на тези при други здравословни състояния. Ако получите някой от тези симптоми, важно е да се консултирате с лекар. Те могат да назначат тестове, за да проверят здравето на сърцето ви и да определят какво причинява симптомите ви.

Как да разберете дали клапната ви регургитация се влошава?

Ако сте получили диагноза регургитация на сърдечна клапа и състоянието ви се влошава, можете става по-трудно да дишате дълбоко, дори когато сте в покой. Освен това може да ви е по-трудно да се справяте с ежедневните си дейности и да се уморите по-лесно.

Опитайте се да следите всички влошаващи се симптоми и кога се появяват. Отбележете всички промени и споделете тази информация с Вашия лекар. Наличието на тази информация може да помогне на Вашия лекар да определи дали клапната Ви регургитация се влошава или симптомите Ви се дължат на други причини.

Ако забележите внезапни промени или влошаване, незабавно се свържете с лекар. Те могат да назначат тестове, за да определят дали клапната ви регургитация се влошава.

Какво причинява регургитация на сърдечна клапа?

Има различни състояния, които могат да причинят неправилно затваряне на вашите сърдечни клапи, което води до клапна регургитация.

Вродени проблеми

Някои проблеми със сърдечната клапа, които могат да причинят регургитация на сърдечната клапа, може да са налице при раждането. Те включват:

 • Бикуспидна аортна клапа: Бикуспидалната аортна клапа е, когато аортната клапа има само две платна, вместо три. Това е най-честият вроден проблем със сърдечната клапа, който засяга до 2% от възрастните.
 • Аномалия на Ebstein: Аномалията на Ebstein е състояние, при което трикуспидалната клапа е разположена твърде далеч надолу в дясната камера, което води до неправилно функциониране на трикуспидалната клапа.

Други въпроси

Други често срещани причини за регургитация на сърдечната клапа включват:

 • Дегенеративно клапно заболяване: С напредване на възрастта вашите сърдечни клапи могат да започнат да се дегенерират и да не работят толкова добре, колкото преди.
 • Пролапс на митралната клапа: С течение на времето пролапсът на митралната клапа може да се влоши и да доведе до регургитация на митралната клапа.
 • Ендокардит: Ендокардитът се причинява от бактериална инфекция, която води до възпаление на вътрешната обвивка на сърцето ви, наречена ендокард.
 • Кардиомегалия: Кардиомегалията е състояние, при което сърцето ви е увеличено.

Как да разберете дали имате регургитация на сърдечната клапа?

Тестове за диагностициране на регургитация на сърдечната клапа може да включва:

 • Ехокардиограма: Известен също като ехо тест или ултразвук на сърцето, ехокардиограмата използва звукови вълни, за да създаде подробен движещ се образ на това как работи сърцето ви и как кръвта тече през сърцето ви. Този тест е безболезнен и се извършва чрез поставяне на сонда на гърдите ви за заснемане на изображения на сърцето ви. Може да се направи в лекарски кабинет или в амбулаторна клиника.
 • Електрокардиограма (ЕКГ или ЕКГ): Този тест може да запише електрическата активност на сърцето ви, колко бързо бие, неговия ритъм и колко силни са електрическите импулси на сърцето ви. За да направите този тест, на гърдите и крайниците ви ще бъдат поставени малки електроди, които са прикрепени с жици към машина, която записва електрическите сигнали от сърцето ви. Обикновено отнема само няколко минути, за да направите този тест.
 • Сърдечен магнитен резонанс (MRI): ЯМР на сърцето включва използването на радиовълни и магнити за създаване на подробни изображения на вашето сърце и сърдечни клапи.
 • компютърна томография: CT сканирането може да заснеме серия от рентгенови изображения, за да създаде изображение на напречно сечение на сърцето ви. Създава по-детайлно изображение от стандартната рентгенова снимка. Контрастно багрило може да бъде инжектирано във вената ви по време на този тест, така че вашият лекар да може да получи по-ясна картина за това как кръвта се движи през сърцето и клапите ви.
 • Сърдечна катетеризация: При сърдечна катетеризация тънка, гъвкава тръба, наречена катетър, се вкарва в кръвоносен съд (обикновено в слабините) и се завива към сърцето. Катетърът има инструменти, които му позволяват да измерва кръвния поток и да получава изображения на сърдечните клапи. Катетърът може също да инжектира боя в кръвоносните съдове около сърцето ви, за да помогне на Вашия лекар да види как работят сърдечните клапи.

Как се лекува клапна регургитация?

Лечението на регургитация на сърдечната клапа зависи от тежестта на състоянието. Понякога клапната регургитация може да е лека и да не изисква лечение. Вашият лекар обаче ще иска да наблюдава състоянието ви и вероятно ще се нуждаете от редовни последващи посещения.

Ако регургитацията на сърдечната клапа е по-тежка, лечение обикновено включва ремонт или подмяна на сърдечната клапа. И двете лечения могат да се извършват чрез операция на отворено сърце или чрез минимално инвазивни процедури.

Минимално инвазивните процедури могат да включват използване на малки разрези в гръдния кош за ремонт или подмяна на клапата. Друга възможност е да поставите катетър към сърцето си през разрез. Катетърът ще бъде оборудван с инструменти, които позволяват ремонт или подмяна на засегнатата сърдечна клапа.

Ремонт на сърдечна клапа

Ремонтът на сърдечната клапа може да се извърши по различни начини, като например:

 • Ремонт на клапна клапа: Платната на клапаните могат да бъдат подрязани, закърпени или преоформени, така че да се затварят по-плътно.
 • Пръстенова анулопластика: Популярна опция е пръстеновидната анулопластика, която включва поставяне на пръстен от метал, плат или тъкан около естествения пръстен на клапата. Това помага за затягане на клапата и предотвратява регургитация.
 • Хордово заместване: С тази процедура изкуствените акорди се прикрепят към платната на клапата, както и към сърдечния мускул, за да помогнат на клапата да се затвори правилно.

Подмяна на сърдечна клапа

Ако вашата сърдечна клапа е твърде крехка или повредена, за да бъде ремонтирана, може да се наложи смяна на клапата. Това е по-сложна процедура. Това включва замяна на болната или увредена сърдечна клапа с нова клапа. Тази нова клапа ще бъде направена или от метал (механична клапа), или от тъкан от прасе, крава или човешки донор (биологична клапа).

Механичната клапа обикновено издържа по-дълго, но ще трябва да приемате лекарства за разреждане на кръвта, тъй като механичната клапа може да увеличи риска от образуване на кръвен съсирек. Биологичните клапи нямат този рисков фактор, но обикновено не издържат толкова дълго, така че може да се наложи да ги смените в бъдеще.

Често задавани въпроси:

Ето някои често срещани въпроси относно регургитацията на сърдечната клапа:

Може ли пролапсът на митралната клапа да причини клапна регургитация?

да Пролапсът на митралната клапа е обща кауза на клапна регургитация.

Сериозно ли е регургитиращата сърдечна клапа?

Въпреки че регургитацията на сърдечната клапа е често срещана, особено с напредване на възрастта, тя може да причини сериозни усложнения, ако не се лекува.

Ето защо е важно да проверите сърцето си по време на годишен физически преглед и да се свържете с лекар, ако забележите симптоми като задух, болка в гърдите, замайване или сърцебиене.

Колко дълго можете да живеете с клапна регургитация?

Това зависи от тежестта на вашето състояние, както и от цялостното ви здраве. Възможно е да имате лека клапна регургитация, която не оказва влияние върху вашето здраве или дълголетие.

Ако имате тежка клапна регургитация, която не се лекува, има много по-висок риск от развитие на сериозни усложнения, които могат да съкратят живота ви. Ето защо е важно да получите медицинска помощ, ако забележите тревожни симптоми.

Долния ред

Ако имате клапна регургитация, това означава, че една или повече клапи в сърцето ви не се затварят правилно. Това може да доведе до изтичане на кръв назад, вместо да се движи напред.

Ако клапната регургитация е лека, може да нямате никакви симптоми. Когато симптомите са налице, те често включват болка в гърдите, замаяност, задух, сърцебиене и необяснима умора.

Регургитацията на сърдечната клапа може да бъде диагностицирана с един или повече тестове. В зависимост от тежестта на клапната регургитация, лекарят ще препоръча подходящо лечение, което може да включва ремонт или подмяна на дефектните сърдечни клапи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss