Какво представляват сиамските близнаци?

родител и близнаци
Фотография на Джил Леман/Гети изображения

Сиамските близнаци са близнаци – две бебета – които са физически свързани едно с друго. Те могат да бъдат свързани в гърдите, корема, главата или друга част на тялото и често имат общи органи в тези области.

Сиамските близнаци са рядкост и са изправени пред редица здравословни предизвикателства преди и след раждането. Ако оцелеят до ранна детска възраст, някои сиамски близнаци може да бъдат разделени хирургически, в зависимост от това как са свързани и какви органи имат.

Ето повече за това какво причинява сиамски близнаци, какви симптоми може да изпитате при бременност със сиамски близнаци и какви възможности има за лечение или разделяне след раждането.

Какво представляват сиамските близнаци?

Сиамските близнаци са резултат от еднояйчна бременност (бременност с еднояйчни близнаци), която идва от оплождането само на едно яйце.

По време на типична бременност с еднояйчни близнаци, ембрионът се разделя на около 13 дни след оплождането. При бременност от сиамски близнаци това разделяне се забавя. Някъде между ден 13 и ден 15 ембрионът започва да се дели, но остава слят заедно в определени области на развиващите се тела.

Независимо от това къде са съединени, близнаците ще бъдат монохориални моноамниотични, което означава, че и двамата ще споделят една плацента и един амниотичен сак.

Често срещаните видове сиамски близнаци са:

 • Торако-омфалопаг близнаци: Тези близнаци са съединени в гърдите и корема. Този тип съставлява около 28% при бременности от сиамски близнаци.
 • Торакопагус близнаци: Този тип е съединен на гърдите. Този тип съставлява около 18,5% при бременности от сиамски близнаци.
 • Омфалопагус близнаци: Тези близнаци са съединени в корема. Този тип съставлява около 10% при бременности от сиамски близнаци.
 • Heteropagus близнаци: Това са паразитни близнаци. Този тип съставлява около 10% при бременности от сиамски близнаци.
 • Краниопаги близнаци: Тези близнаци са съединени в главата. Този тип съставлява около 6% при бременности от сиамски близнаци.

По-рядко срещани видове включват:

 • Пигопаги близнаци: Тези близнаци са съединени в сакрума/перинеума.
 • Рахипаги близнаци: Тези близнаци са свързани в гръбначния стълб.
 • Ischiopagus близнаци: Тези близнаци са съединени в долната част на корема/таза.
 • Цефалопагус: Тези близнаци са свързани между главата и пъпа.

В зависимост от това къде са съединени близнаците, те могат да споделят органи в различна степен. Отново, всеки случай е уникален и изисква внимателно наблюдение от лекари, за да се определи колко от органите са споделени.

Какви са симптомите на сиамските близнаци?

Няма специфични симптоми, които може да изпитате, ако сте бременна със сиамски близнаци. Вместо това може да имате симптоми, подобни на тези при типична многоплодна бременност. Тези симптоми включват:

 • бързо наддаване на тегло, започващо през първия триместър
 • тежко сутрешно гадене (гадене и повръщане)
 • силна умора
 • силна болка и чувствителност на гърдите
 • голяма матка за гестационна възраст

Въпреки че тези симптоми са подобни на тези, свързани с бременността като цяло, интензитетът е различен при многоплодни, включително сиамски близнаци.

Причината? Проучване показва, че по-високи нива на човешки хорионгонадотропин (hCG) циркулират в тялото ви, ако сте бременна с многоплодия. Повече хормони може да означават по-интензивни симптоми на бременност.

Какво причинява сиамски близнаци?

Много изследователи вярват, че сиамските близнаци започват своето пътуване точно както другите еднояйчни близнаци.

Яйцеклетката се опложда от сперматозоид и се придвижва надолу по фалопиевите тръби, за да се имплантира в матката. За разлика от типичните еднояйчни близнаци, ембрионът не се разделя напълно на две отделни бебета. По някаква причина бебетата остават слети заедно и продължават да се развиват по този начин до раждането.

Ние не знам защо ембрионът не се отделя напълно. и всъщност, някои изследователи вярват, че ембрионите могат да се разделят нормално, но след това да се слеят заедно в началото на своето развитие. И в двата случая са необходими повече изследвания, за да се определи точната причина за сиамските близнаци.

Как се диагностицират сиамските близнаци?

По-високият hCG може да ви даде ранна представа, че имате множествени. Но тъй като други ситуации могат да доведат до по-високи хормонални нива, като моларна бременност, това не е надежден начин за диагностициране на сиамски близнаци.

Ултразвукът позволява на лекарите да визуализират какво се случва вътре в матката, като използват високочестотни звукови вълни, за да създадат движещо се изображение. Този тест може да покаже колко бебета има в матката и дали споделят амниотичен сак и фетален полюс. Ултразвукът може да покаже дали близнаците са се съединили още в първия триместър.

Магнитно-резонансното изображение (ЯМР) може да осигури допълнително потвърждение и подробности. Този тест може да покаже къде са свързани бебетата и кои органи споделят. ЯМР не използва радиация, така че е безопасен по време на бременност.

Могат ли сиамските близнаци да бъдат разделени?

Бременността със сиамски близнаци се счита за високорискова, така че вероятно ще бъдете насочени към специалист по майчино-фетална медицина (MFM) или перинатолог за допълнителна подкрепа.

Сиамските близнаци обикновено се раждат чрез цезарово сечение (С-сечение) близо до термина, за да се минимизират рисковете. Съобщава се, че средната възраст при раждане на сиамски близнаци е между 34 и 35 седмици.

След раждането близнаците може да се нуждаят от грижи в интензивното отделение за новородени (NICU). Експертите споделят това наоколо 25% на сиамските близнаци оцеляват достатъчно дълго, за да бъдат обмислени за операция за разделяне.

Въпреки това раздялата зависи от това къде близнаците са съединени и кои жизненоважни органи са споделени. Това означава, че някои близнаци могат да бъдат разделени, докато други не могат да бъдат разделени.

Операцията за разделяне се извършва за всеки отделен случай, когато близнаците са между 3 месеца и 3 години. Няма две еднакви операции и те носят свои индивидуални рискове и етични въпроси. Ще работите в тясно сътрудничество с вашия лекар, за да определите правилния избор във вашия случай.

Усложненията на операцията за разделяне могат да включват:

 • органна недостатъчност или нараняване
 • кожни дефекти около мястото на операцията
 • следоперативна инфекция
 • прекомерно кървене

Какви са другите възможности за лечение на сиамски близнаци?

Няма стандартно лечение за сиамски близнаци. Вместо това Вашият лекар ще вземе под внимание здравето на бебетата и всякакви други специални обстоятелства, които са уникални за тяхната физическа връзка.

Вероятно ще имате екип от много различни лекари, които могат да ви посъветват за следващите стъпки, за да помогнете на вашите близнаци със здравословни проблеми, развитие и други области.

Опциите могат да включват:

 • физиотерапия
 • трудотерапия
 • специализирани устройства за подпомагане на мобилността

Какви са рисковите фактори за сиамските близнаци?

Има няма специфични рискови фактори — генетични или екологични — за сиамски близнаци.

Те не живеят в семейства, както понякога се случват двуяйчни близнаци. Вместо това сиамските близнаци се появяват, когато еднояйчните близнаци не се разделят напълно. Шансът да имате еднояйчни близнаци е еднакъв за всички жени – около 1 на 250 бременности.

Сиамските близнаци са 3 пъти по-често при бременности с женски близнаци, отколкото при мъжки близнаци. И ако имате една група сиамски близнаци, шансът ви да имате друга група не е по-висок – все още имате същата вероятност като всички останали.

Какви са перспективите за близнаци, родени сиамски?

Сиамските близнаци са изправени пред различни предизвикателства по време на бременността и след раждането. Наоколо 28% сиамски близнаци умират по време на бременност или се раждат мъртви. Друг 54% могат да умрат скоро след раждането си. Това оставя 18% на сиамски близнаци, които живеят след 24 часа след раждането.

След периода на новороденото, перспективите зависят от това къде са свързани близнаците. Изследователите обясняват, че общият процент на преживяемост при сиамските близнаци е 7,5%. Наоколо 60% на сиамските близнаци, които са разделени, ще оцелеят.

Често задавани въпроси

Колко чести са сиамските близнаци?

Сиамските близнаци са много редки. Ставката варира от 1 на всеки 50 000 раждания до 1,5 на всеки 100 000 раждания.

Може ли единият сиамски близнак да бъде жена, а другият мъж?

Не. Сиамските близнаци възникват от това, което се нарича еднояйчна бременност. Това е мястото, където ембрионът обикновено се разделя на два еднояйчни близнака. Еднояйчните близнаци са винаги същия пол.

Защо сиамските близнаци понякога се наричат ​​„сиамски близнаци“?

„Сиамски близнаци“ е остарял термин, възникнал през 1800 г. Първоначално се отнася до набор от сиамски братя близнаци на име Чанг и Енг Бункър. Те са родени в Сиам (сега Тайланд) и са пътували из Англия като част от циркова изложба, наречена „Сиамските близнаци“.

Долен ред

Няма установени рискови фактори за раждането на сиамски близнаци. Вместо това те се развиват спонтанно, подобно на типичните еднояйчни близнаци. Има много различни начини, по които близнаците могат да бъдат съединени и как се съединяват ще определи дали разделянето е възможно.

Ако сте бременна със сиамски близнаци или имате други притеснения относно развитието на вашите бебета, вашият лекар може да обясни рисковете и възможностите за лечение, които се отнасят за вашия конкретен случай.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss