Какво е да изпиташ екзема в различни климатични условия?

Екземата е хронично кожно заболяване, което причинява суха, сърбяща кожа и други симптоми.

Ако имате екзема, тригерите могат да влошат симптомите ви. Вашите тригери може да включват определени климатични или метеорологични условия. Но задействащите фактори варират от човек на човек, което означава, че определени състояния могат да подобрят симптомите на екзема при някои хора, но да ги влошат при други.

Климатът описва средните климатични условия в даден регион. Някои климатични зони обикновено са по-топли или по-хладни от други. Някои са по-влажни или сухи. Някои имат повече дневни или сезонни колебания в температурата и влажността.

Различните климатични зони също имат различни нива на растителен прашец, мухъл и други алергени от околната среда. Тези алергени предизвикват екзема при някои хора, но не при всички.

Прочетете, за да научите за пет климатични зони и как техните средни условия могат да повлияят на екземата.

Инфографика от Бретан Англия

Вземането

В зависимост от вашите специфични задействания, може да откриете, че вашите симптоми на екзема са по-добри или по-лоши в определени климатични зони или метеорологични условия.

Сезонните промени могат също да доведат до подобряване или влошаване на симптомите през определени периоди от годината.

От една страна, студеният, сух въздух може да увеличи риска от суха кожа, което може да влоши други симптоми на екзема. Системите за централно отопление помагат за затопляне на въздуха в помещенията, но често го правят по-сух.

От друга страна, топлите и влажни условия могат да повишат риска от излагане на някои общи причини за екзема, като пот, цветен прашец и мухъл. Ако това са отключващи фактори за вас, симптомите ви може да се влошат при топли и влажни условия.

Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че сезонните или климатичните причини влошават симптомите на екзема. Те могат да ви помогнат да научите как да идентифицирате и управлявате вашите тригери.

Например, те могат да ви насърчат да използвате овлажнител, когато въздухът е сух, или изсушител, когато въздухът е влажен. Те могат също така да препоръчат промени в навиците ви на живот или план за лечение, за да се ограничи експозицията или реакциите към общи алергени от околната среда, като растителен прашец и мухъл.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss