Какви са ранните симптоми на рак на простатата?

Преглед

Ракът на простатата е един от водещите ракови заболявания при мъжете. Статистика за 2013 г от Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че 176 450 мъже в Съединените щати са били диагностицирани с рак през тази година. Познаването и откриването на възможните симптоми на рак на простатата е един от начините да предприемете действия. Симптомите могат да включват:

 • уринарни симптоми
 • сексуална дисфункция
 • болка

Научете повече за тези ранни симптоми на рак на простатата, както и кога е време да предприемете действия.

Симптоми на урината

Ракът на простатата има много сходни симптоми с доброкачествените заболявания на простатата. Най-ранните симптоми на рак на простатата често са уринарни. Предупредителните знаци могат да включват:

 • често уриниране
 • уриниране, което изгаря
 • трудности при стартиране на потока на урината
 • слаб поток или “дриблиране”
 • кръв в урината

Много от тези симптоми могат да бъдат показателни за неракови заболявания на простатата, жлеза, разположена близо до пикочния мехур при мъжете. Те включват увеличена простата, известна също като доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), и простатит, който е възпалена простатна жлеза, обикновено поради инфекция.

Научете повече: Каква е разликата между простатит и ДПХ? »

За разлика от рака на простатата, ДПХ и простатитът обикновено не причиняват кървава урина. Ако видите кръв в урината си, незабавно се обадете на Вашия лекар за оценка.

Сексуална дисфункция

Простатната жлеза играе ключова роля в мъжката репродуктивна система, така че не е изненадващо, че ракът на простатата може да причини сексуална дисфункция. Мъжете може да имат проблеми с получаването или поддържането на ерекция или да изпитват болезнена еякулация. Някои мъже с ранен рак на простатата не изпитват симптоми.

Поради промените в нивата на хормоните, сексуалната дисфункция става по-честа с възрастта. Все пак не бива да премахвате еректилната дисфункция или други симптоми в резултат на стареенето. Тестовете могат да помогнат да се определи дали симптомите ви са ракови или не.

Честа болка

След като ракът на простатата се разпространи, той може да причини болка в и около областта на простатната жлеза. Мъжете с болестта могат да изпитват болка и в други области:

 • бедрата
 • долната част на гърба
 • таза
 • горната част на бедрата

Болката също е вероятно да се появи в множество области. Например, може да изпитате болезнено уриниране във връзка с болка в таза. Всяка продължаваща или хронична болка трябва да бъде оценена от лекар, за да се изключат сериозни здравословни проблеми.

Кога да посетите лекар

Добра идея е да се обадите на Вашия лекар, ако имате симптоми на рак на простатата, дори ако са леки. Като правило на палеца, Национален институт по рака препоръчва на мъжете, които са на 30 или 40 години, незабавно да се обърнат към лекар, ако получат някакви симптоми на рак на простатата. Въпреки че тези симптоми не означават непременно рак на простатата, неракови проблеми с простатата обикновено се появяват при мъже след 50-годишна възраст.

Симптоми като кърваво течение или силна болка могат да наложат незабавен скрининг за рак.

Редовните прегледи за рак също са важни, особено ако в семейството ви има анамнеза за заболяването. Мъжете с братя или бащи с рак на простатата са готови три пъти по-вероятно да се развие заболяването. Вашият риск също може да бъде по-голям, ако ракът на гърдата се развива във вашето семейство. Споделянето на тази информация с Вашия лекар може да ви помогне да направите навременни тестове, ако се появят подозрителни симптоми.

Outlook

По-голямата част от случаите на рак на простатата продължават да се диагностицират по време на рутинни прегледи. Това може да доведе до късно диагностициране, при което ракът вече е напреднал в по-напреднал стадий. Подобно на много форми на рак, колкото по-рано се открие ракът на простатата, толкова по-добри са перспективите.

Възможно е да имате рак на простатата, ДПХ и простатит едновременно. Все пак това не означава, че наличието на нераково заболяване на простатата увеличава риска от развитие на рак на простатата.

Най-добрият начин да се предпазите е да обърнете внимание на симптомите си по-рано, отколкото по-късно. Проактивността може да доведе до по-ранно лечение и по-добра перспектива.

Научете повече за рака на простатата »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss