Какви са различните видове неракови мозъчни тумори?

Мозъчните тумори могат да бъдат ракови или доброкачествени. Доброкачествените тумори не се разпространяват в други части на тялото, но могат да причинят сериозни проблеми, ако притиснат здравата мозъчна тъкан. Някои могат да станат ракови.

Мозъчните тумори са бучки от анормални клетки, които се развиват в или около мозъка ви. Те могат да бъдат както доброкачествени, така и злокачествени.

 • Доброкачествени мозъчни тумори са неракови, което означава, че нямат потенциал да се разпространят в отдалечени части на тялото.
 • Ракови туморинаричани още злокачествени тумори, са склонни да растат по-бързо и могат да се разпространят на други места.

Изследователите са идентифицирали десетки различни видове доброкачествени мозъчни тумори. Тук разглеждаме най-често срещаните видове доброкачествени мозъчни тумори, които могат да се развият при възрастни и деца.

Видове доброкачествени мозъчни тумори при възрастни и деца

Повече от 100 идентифицирани са видове тумори, които могат да се развият във вашия мозък или гръбначен мозък. относно половината на туморите, които се развиват в тези области са доброкачествени.

Приблизително 1 на 6800 души в Съединените щати се диагностицира с първичен мозъчен тумор всяка година.

Тумор Приблизителни случаи на година в общата популация
менингиома 1 на 7 700–55 600
аденом на хипофизата 1 на 13 500–25 600
шванома 1 на 19 100–22 700
краниофарингиома 1 на 500 000–2 милиона
хемангиобластом 1 на 709 200
хордома 1 на 1,2–5,6 милиона
ганглиоцитом

0,1–0,5% от мозъчните тумори (1 на 1,4–6,8 милиона)

glomus jugulare 1 на 1,3 милиона
пинеоцитом По-малко от 1 на 680 000 за всички тумори на епифизната жлеза
епендимом 1,7% на мозъчни и ЦНС тумори (1 на 400 000)
питуоцитом Неизвестно, съобщени са по-малко от 100 случая
интракраниален тумор на зародишни клетки 1 на 1,7 милиона в САЩ
хондрома 0,2–0,3% на мозъчни тумори (1 на 2,3–3,4 милиона)
тумори на хороидния сплит 1 на 1,1–1,7 милиона
дисембриопластичен невроепителен тумор 1 на 3,4 милиона при възрастни, 1 на 570 000 при деца

Менингиома

Менгиомите съставляват около 10-15% от всички мозъчни тумори и са най-често срещаният тип доброкачествен мозъчен тумор. Те произхождат от слоя тъкан, който заобикаля вашия мозък и гръбначен мозък, наречен менинги, обикновено при хора на средна възраст или по-възрастни.

Симптомите могат да включват промени в зрението или главоболие. Причината обикновено е неизвестна, но те са свързани с излагане на радиацияособено в детска възраст, и генетичното заболяване неврофиброматоза тип 2.

Аденом на хипофизата

Аденомът на хипофизата е втори по честота мозъчен тумор и обикновено засяга хора на 30 или 40 години. Развива се в предната хипофизна жлеза и може да причини:

 • хормонални проблеми
 • главоболие
 • зрително увреждане в около половината от хора средно

Хипофизните аденоми обикновено са много лечими и често не засягат продължителността на живота.

Шванома

Шваномите често са доброкачествени тумори, които се развиват в клетките, които защитават и поддържат нервните клетки. The най-често тип се нарича вестибуларен шваном или акустична неврома.

Вестибуларният шваном може да доведе до признаци като загуба на слуха или други промени в слуха. Най-често се развиват на възраст между 30 и 60 години, обикновено без очевидна причина.

Изгледите за хората, живеещи с тези тумори, са склонни да бъдат отличноно някои хора може да имат трайна загуба на слуха.

Много пъти тези тумори никога не причиняват симптоми.

Краниофарингиома

Краниофарингиомите обикновено са доброкачествени и се развиват в хипофизната жлеза. За повечето хора приемането на хормонозаместителна терапия след операция или радиация е включено в плана им за лечение.

Краниофарингиомите са най-чести при деца 5–14 години.

Изгледите при живот с краниофарингиоми са склонни да бъдат добре за деца и бедни за възрастни над 65 години.

Хемангиобластом

Хемангиобластомите започват в клетките, които покриват кръвоносните съдове в мозъка или гръбначния мозък. Те растат бавно, но могат да причинят симптоми като натрупване на течност в мозъка и проблеми с:

 • ходене
 • баланс
 • реч
 • координация

Причината обикновено не е известна, но някои хора имат генетичен синдром, наречен болест на Von Hippel-Lindau. Хората, живеещи с тези тумори, често имат отлична перспектива, когато операцията е основното лечение.

Хордома

Хордомите са склонни да растат бавно без известна причина и обикновено се развиват при хора на възраст между 40 и 60 години в костта на основата на черепа. Те могат да станат ракови, ако не бъдат отстранени. Около половината от хората живеят повече от 7 години.

Ганглиоцитом

Ганглиоцитомите често причиняват епилепсия при деца и често се лекуват хирургично. Те растат в зрели нервни клетки и са склонни да растат бавно.

Ганглиоцитомите най-често се появяват в темпоралния лоб. Някои хора развиват психиатрични симптоми или проблеми с паметта.

Glomus jugulare

Glomus jugulares обикновено са доброкачествени и се намират в част от черепа, наречена югуларен отвор. относно 80% възникват без известна причина. Останалите 20% са свързани с наследствени гени, предавани през семейства.

Те обикновено причиняват промени в слуха ви, но могат да доведат до слабост на лицето или парализа, ако станат големи. Малките тумори често могат успешно да бъдат отстранени без увреждане на здравата мозъчна тъкан.

Пинеоцитом

Пинеоцитомите обикновено са доброкачествени и възникват от епифизната жлеза, обикновено при възрастни. Те са склонни да растат бавно и могат да причинят лош сън или проблеми с производството на мелатонин. До 90% от хората също имат натрупване на течност в мозъка, което може да причини главоболие и други симптоми.

Епендимом

Епендимомите могат да бъдат доброкачествени или ракови. Те се развиват в лигавицата на кухините на вашия мозък, Най-често при деца.

Възрастните имат a по-добър шанс на оцеляване от децата. Епендимомите често се лекуват с хирургично отстраняване, но някои хора развиват трайни усложнения, като:

 • умора
 • проблеми със съня
 • изтръпване и изтръпване

Питуоцитом

Питуицитомите са изключително редки и бавно растящи доброкачествени тумори, които се развиват върху вашата хипофизна жлеза. Те обикновено се отстраняват с операция. Симптомите могат да включват натрупване на течност в мозъка ви или зрителни промени.

Интракраниален тумор на зародишни клетки

Туморите на зародишните клетки могат да бъдат доброкачествени или ракови. Те се развиват предимно при деца или юноши. Те се развиват в неправилно поставени зародишни клетки, които се развиват в репродуктивни клетки. Те могат да причинят много различни симптоми, включително:

 • главоболие
 • промени в настроението
 • умора

Хондрома

Хондромите са доброкачествени тумори, които се развиват в хрущяла. Те се появяват най-вече в ръцете или краката, но могат да се развият и вътре в черепа. Те са склонни да причиняват симптоми подобен на менингиоми, като главоболие и промени в зрението.

Тумор на хороидния сплит

Туморите на хороидния сплит са доброкачествени и най-чести при млади възрастни. Те се развиват в клетки, които създават цереброспинална течност и обикновено се развиват в кухините в мозъка ви, наречени вентрикули. Те могат причина:

 • гърчове
 • главоболие
 • раздразнителност
 • визуални промени

Дисембриопластичен невроепителен тумор (DNET)

DNET са склонни да растат бавно. Те се развиват в неврони или поддържащи клетки в мозъка ви, наречени глиални клетки. Само хирургията е типичното лечение.

Други тумори

 • Глиома: Глиоми са най-честите тумори на мозъка и гръбначния мозък. Повечето случаи са ракови.
 • Остеома: Остеомите са тумори, изградени от кост. Те могат да причинят главоболие или инфекции на синусите. Те може да не изискват лечение.
 • Гигантски клетъчен тумор: Гигантски клетъчните тумори обикновено се развиват в краищата на дългите кости. Когато се развиват в черепа, те обикновено се развиват върху клиновидната или темпоралната кост.
 • Неврофиброма: Неврофибромите обикновено се развиват върху нервните клетки. относно половината от диагнозите са свързани с генетичния синдром неврофиброматоза тип 1.

Кога да потърсите медицинска помощ

Въпреки че много мозъчни тумори не причиняват очевидни симптоми, винаги е добра идея да посетите лекар, ако развиете тревожни симптоми, като например:

 • гърчове
 • влошаващо се главоболие
 • промени във вашето виждане

Ако преди това сте били диагностицирани с мозъчен тумор, важно е да посещавате всичките си прегледи и редовно да общувате с вашия медицински екип.

Как лекарите диагностицират доброкачествените мозъчни тумори?

Тестовете и процесите, които лекарите използват за диагностициране на мозъчни тумори, включват:

 • преглед на вашата лична и семейна медицинска история
 • извършване на физически преглед
 • назначаване на неврологичен преглед
 • поръчване на електроенцефалография (ЕЕГ)
 • поръчване на образни тестове като компютърна томография (CT) и ядрено-магнитен резонанс (MRI)
 • насрочване на биопсия на мозъчната тъкан

Лечение на доброкачествен мозъчен тумор

Хирургията е най-честата възможност за лечение на доброкачествени мозъчни тумори. Други опции включват:

 • стереотактична радиохирургия
 • лъчетерапия
 • химиотерапия

Процент на оцеляване на неракови мозъчни тумори

Процентът на преживяемост при хората, живеещи с доброкачествени мозъчни тумори, варира значително между видовете. Някои видове рядко причиняват симптоми.

Живот с доброкачествен мозъчен тумор

Някои доброкачествени мозъчни тумори не причиняват проблеми и може да не изискват лечение, докато други идват с висок риск от смъртност в рамките на няколко години, ако станат ракови. Лекарят може да ви даде най-добрата представа какво да очаквате въз основа на конкретния тип и характеристики на вашия тумор.

Често задавани въпроси за доброкачествени мозъчни тумори

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно доброкачествените мозъчни тумори.

Кой е най-малко сериозният мозъчен тумор?

Малко повече от 95% от хората с нискостепенен менингиом преминават най-малко 5 години без прогресия на тумора. Изгледите за хората, живеещи с вестибуларен шваном, също са склонни да бъдат отлично.

Колко дълго можете да живеете с доброкачествен мозъчен тумор?

Някои видове доброкачествени мозъчни тумори растат много бавно и може никога да не причинят проблеми.

Кой е най-честият доброкачествен мозъчен тумор?

Менингиомите са най-честите доброкачествени мозъчни тумори. Те се развиват във вашите менинги или слоевете тъкани, които покриват мозъка и гръбначния мозък.

За вкъщи

Вашият лекар може най-добре да ви посъветва дали вашият тумор се нуждае от лечение. Хирургията е най-често срещаното лечение, но често се използват и химиотерапия или лъчетерапия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss