Какви са ползите и предимствата на телемедицината?

Медицинският свят непрекъснато се променя. Сега технологиите играят голяма роля в медицинската област. Тъй като лекарите редовно търсят по-добри начини за лечение на хората, технологията донесе много голям напредък в медицинската област. Благодарение на технологичния напредък, като телемедицината, можете да получите достъп до медицински услуги или информация, които обикновено може да са недостъпни.

Какво е телемедицина?

Телемедицината подходяща ли е за вас? За да отговорите правилно на този въпрос, трябва да разберете какво представлява.

Телемедицината е обмен на медицинска информация от един сайт на друг чрез електронни комуникации. Това се прави с цел подобряване на здравето на човек.

Телемедицината съществува повече от 40 години. Това е бързо развиваща се област. Може да бъде много трудно да си запишете час при лекари и специалисти от първичната медицинска помощ. Списъкът с чакащи може да бъде дълъг и дори получаването на препоръка не гарантира бърза среща. Телемедицината може да ви помогне да обедините вас и лекаря по-ефективно.

Опции за телемедицина

В зависимост от настройките на вашия доставчик на здравни услуги, те могат да използват телемедицина за вашата консултация. Вашият лекар може да препрати диагностични изображения като рентгенови лъчи и вашата медицинска история на лекаря по телемедицина, за да ги прегледа. Лекарят по телемедицина може да има достатъчно информация, за да постави диагноза и дори да създаде подходящ план за лечение. Ако не, те могат да се свържат с вас или с вашия лекар за повече информация. Заедно можете да решите най-добрия план за лечение.

Някои здравни специалисти имат създадени системи за дистанционно наблюдение на пациентите. Тези отдалечени системи непрекъснато събират и изпращат данни до други здравни агенции за интерпретация. Това е важна стъпка в телемедицината, защото дори и да сте привързани към дома, можете лесно да предадете най-новата си здравна информация на Вашия лекар. Медицинска сестра може да дойде, да настрои цялото оборудване в дома ви, да проведе необходимите тестове и да предаде данните на лекаря преди приключване на работата.

Телемедицината е чудесна за лекари и хора, които търсят медицинско лечение, когато става въпрос за лечение и диагностика. Може да бъде и страхотна система за поддръжка. Можете да го използвате, за да получите медицинска и здравна информация за потребителите от Интернет. Например, ако вие или ваш любим човек се борите с рака, можете да се свържете и да получите специализирана информация и да се включите в онлайн групи за дискусии с връстници.

Онлайн дискусионните групи от връстници не само предоставят полезна информация, но и, което е по-важно, подкрепа. Срещата с други хора, които преминават през същото нещо като вас, може да ви помогне да се почувствате по-малко сами. Може да бъде окуражаващо и да ви осигури спокойствие.

Дори лекарите трябва да усъвършенстват уменията си от време на време, а телемедицината е точно там, за да помогне. Лекарите и други медицински специалисти могат да слушат лекции и да получават демонстрации на най-новите технологии, без да напускат офиса си.

Този тип технология за телемедицина е още по-важна за служителите в здравеопазването, които са доброволци на далечни места или в момента служат в армията. Медицинските заведения не винаги са наблизо. Получаването на лечение или информация може да бъде почти невъзможно. Телемедицината може да помогне за спасяването на живот.

Предимства на телемедицината

Има няколко предимства на телемедицината. Един от най-големите е, че ви дава достъп до специалисти и информация, до които иначе няма да имате достъп. По време на телемедицинска консултация обикновено имате възможност да кажете на лекаря за вашата медицинска история и да зададете въпроси. От своя страна специалистът може да ви задава въпроси директно.

Тази настройка за телемедицина е по-добра, отколкото да се опитвате да предадете информация на Вашия лекар или медицинска сестра и след това да ги накарате да предадат съобщението. Специалистът може да чуе звука на кашлицата ви или да види подутите ви очи. Можете да чуете от първа ръка за вашата диагноза и възможности за лечение. Телемедицината се счита за редовна здравна услуга. В повечето случаи тя трябва да бъде таксувана от вашата здравна застраховка без проблем.

Недостатъци на телемедицината

Според проучвания, телемедицината може да спести пари, както за лицето, получаващо лечение, така и за доставчика, в сравнение с традиционните грижи. За да е вярно обаче, здравното заведение трябва да разполага с оборудване за телемедицина на място. Телемедицината определено има своите силни страни, но има и някои недостатъци.

Един от основните недостатъци е наличността и цената. Възможно е да нямате достъп до телемедицински услуги. За доставчика може да бъде скъпо за настройка и поддръжка. Въпреки че е страхотна и достойна услуга, телемедицината може да е твърде скъпа за по-малките здравни заведения.

Телемедицината може да отвори много врати за лечение, но не е същото като обикновен лекарски кабинет. Ако предпочитате по-лична връзка или връзка лице в лице, телемедицината може да не е опцията за вас. Често нямате възможност да се свържете с вашия лекар по телемедицина и може никога да не получите възможност да се срещнете лично с тях. Може дори да нямате възможност за видеоконференция със специалиста.

Някои видове заболявания и проблеми изискват физическа оценка лице в лице и не могат да бъдат диагностицирани чрез телемедицина.

Въпреки че нито една услуга не е перфектна, телемедицината е положителна и нарастваща възможност за медицинско лечение. Проучванията продължават да показват, че телемедицината спестява време, пари и животи.

С бързо нарастващите разходи за здравеопазване и факта, че на някои места не съществува, необходимостта от телемедицина продължава да расте. Може да не е опцията за всеки, но изглежда плюсовете надделяват над минусите. Възможността да лекувате пациенти от дома им, да предоставяте ценна медицинска подкрепа и информация и да предоставяте услуги на по-слабо развити райони, затруднява преминаването.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss