Какви са видовете меланом?

Меланомът е вид рак, който започва главно в кожата ви, но може да започне и на други места. Има няколко вида меланом, всеки със свои специфични характеристики и перспективи.

Меланомът е рак, който се появява, когато пигментираните клетки, наречени меланоцити, започнат да растат и да се делят неконтролируемо. относно 90% на меланомите започват в кожата, но някои могат да започнат в други области, като очите и лигавиците.

Продължете да четете, за да научите за различните видове меланом.

Повърхностно разпространяващ се меланом

тъмно петно ​​върху кожата, показващо повърхностно разпространяващ се меланом
Повърхностно разпространяващият се меланом започва като кафяво или черно петно ​​или бенка, които могат да променят цвета и формата си, докато нарастват.
Nasekomoe/Shutterstock

Повърхностно разпространяващият се меланом (SSM) е най-често срещаният тип кожен (кожен) меланом. Това съставлява около 70% от всички диагнози кожен меланом.

SSM започва на повърхността на кожата ви в съществуваща бенка или като нова лезия. Първо се разпространява навън и накрая нахлува в по-дълбоките слоеве на кожата. Както всички меланоми, той може да започне навсякъде, но най-често се среща по торса на мъжете и краката на жените.

SSM обикновено е плоско или леко повдигнато място върху кожата ви, което може да има:

 • асиметрична форма
 • неправилна или зацапана граница
 • променлив цвят, който може да включва светло или тъмно кафяво, черно, синьо, сиво, розово или червено
 • различен външен вид от другите бенки по тялото ви
 • забележими промени с течение на времето, като например нарастване

Рисковите фактори за SSM включват:

 • нарастваща възраст
 • излагане на UV радиация (особено анамнеза за тежки слънчеви изгаряния)
 • лична или фамилна анамнеза за меланом

 • светъл цвят на кожата
 • наличието на много бенки или множество нетипични бенки

Нодуларен меланом

тъмни бенки в долната част на торса, показващи нодуларен меланом
Нодуларният меланом се появява като твърда, кръгла, повдигната бучка, често върху увредени от слънцето области на кожата.
Снимка на Mediscan/Alamy

Нодуларният меланом (НМ) съставлява около 20% на всички кожни меланоми. Обикновено започва като повдигната подутина или възел на кожата ви.

NM може да бъде черен, кафяв или червен. Като алтернатива, в много случаи той може да бъде подобен на естествения цвят на вашата кожа и следователно ще бъде по-труден за идентифициране. това е обикновено намерени на главата или шията ви.

NM е по-често при мъже и възрастни хора. Той расте бързо и по-дълбоко в кожата ви от някои други видове меланом. Поради това диагнозата често се поставя на по-късен етап, което води до по-неблагоприятна перспектива.

Лентиго малигнена меланома

Lentigo maligna започва като голямо цветно петно, често по лицето или други части на главата.
Възпроизведено с разрешение от DermNet NZ www.dermnetnz.org 2023 г.

Lentigo maligna melanoma (LMM) съставлява 4–15% на всички кожни меланоми. Започва от предраково състояние, което засяга горния слой на кожата и се превръща в LMM, когато се разпространи в по-дълбоките слоеве на кожата.

LMM обикновено засяга по-възрастни хора и започва в области, които са много изложени на слънце, особено главата и шията. Поради тази причина кумулативното излагане на слънце през целия ви живот е основен рисков фактор. Всеки може да получи LMM, но е по-често при жените.

Този тип меланом започва като кафяво или кафяво петно ​​с необичайна форма. Той има тенденция да расте по-бавно от другите видове меланом и в резултат на това обикновено има по-добра перспектива.

Акрална лентигинозна меланома

Акралният лентигинозен меланом обикновено засяга стъпалата на краката, дланите на ръцете или ноктите.
Снимка на BSIP SA / Alamy

Акралният лентигинозен меланом (ALM) започва в области на тялото ви, които не се излагат много на слънце, като например:

 • дланите на ръцете си
 • долната част на краката ви
 • под ноктите на ръцете или краката

Експертите не вярват, че излагането на слънце допринася за ALM. По този начин той се различава от много други видове меланом.

ALM е рядък, компенсиращ 1–3% на кожни меланоми. Въпреки това е доста агресивен и може бързо да нахлуе в по-дълбоките слоеве на кожата.

Този тип меланом също представлява голяма част от меланомите, диагностицирани по цветна кожа. Всъщност той съставлява 40–60% от диагнозите на меланома при афроамериканци и азиатски хора.

ALM обикновено е от светло до тъмнокафяв цвят. Може да стане язва, докато напредва.

Редки кожни меланоми

Следващите раздели обсъждат по-редките форми на кожен меланом.

Десмопластичен меланом

Виждан тук на долната част на крака, дезмопластичният меланом често е розова или с цвят на кожата бучка на главата или шията и може да бъде трудна за откриване.
Авторско право © 2009 AM Manganoni и др. CC BY 4.0

Дезмопластичният меланом съставлява по-малко от 4% на кожни меланоми. Може да изглежда като белег, но също така може да прилича на други видове ракови и неракови кожни лезии. относно 60% от тези меланоми са непигментирани.

Често се среща върху участъци от кожата, които са много изложени на слънце, особено главата и шията. Други често срещани места са торсът, ръцете и краката. Тъй като този тип прилича на други кожни лезии и може да няма пигмент, е трудно да се диагностицира.

Амеланотичен меланом

Амеланотичният меланом не произвежда меланин, така че обикновено е с цвят на кожата с леко дефинирани ръбове.
Възпроизведено с разрешение от DermNet NZ www.dermnetnz.org 2023 г.

Подобно на дезмопластичния меланом, амеланотичният меланом няма пигмент. Следователно може да бъде трудно да се диагностицира в ранните етапи, което води до по-неблагоприятна перспектива.

Този тип меланом съставлява 2–8% на всички кожни меланоми. Хората, които развиват този тип меланом, често са по-възрастни. Обикновено се среща в области, изложени на слънце, като главата, шията, торса и краката.

Невоиден меланом

Невоидният меланом обикновено има куполообразна форма и може да прилича на доброкачествена кожна бенка.
Възпроизведено с разрешение от DermNet NZ www.dermnetnz.org 2024 г.

Невоидните меланоми са много редки, съставляващи по-малко от 1% от всички меланоми. Те могат да бъдат трудни за диагностициране, тъй като често приличат на доброкачествени бенки.

Шпицоиден меланом

Шпицоидният меланом обикновено се появява като кръгла бучка, която може да бъде с цвят на кожата, червена или тъмна на цвят.
Дерматология11/Shutterstock

Шпицоидният меланом е вид меланом, подобен на доброкачествена кожна лезия, наречена шпиц невус. Този тип гримира по-малко от 2% на всички кожни меланоми.

Тези меланоми обикновено се появяват на главата, ръцете или краката. Те често са кръгли и имат еднакъв цвят от кафяво, черно или синьо. Те растат бързо и често се разпространяват в регионалните лимфни възли, но далечното разпространение е рядко.

Очен меланом

Очният меланом може да се появи като нарастващо петно ​​върху ириса или да причини промени във формата или размера на зеницата.
Снимка на Mediscan / Alamy

Меланомът на окото е рядък. Американското онкологично дружество смята, че американските лекари ще диагностицират 3320 нови случая на рак на окото, който ще бъде главно очен меланом, през 2024 г.

Меланомът на окото обикновено започва в средния слой на окото, наречен увея. В редки случаи може да се развие в конюнктивата, която е тъканта, покриваща бялото на окото ви. Симптомите на очен меланом могат да включват:

 • тъмно петно ​​върху окото ви
 • замъглено виждане
 • сляпо място във вашето зрително поле
 • усещане, сякаш виждате мигащи светлини
 • забележима промяна във формата на вашата зеница
 • слънчева чувствителност

Излагането на слънчева светлина е рисков фактор за очен меланом. Други рискови фактори включват:

 • по-светъл тон на кожата или по-светъл цвят на очите
 • съществуваща бенка на окото ви
 • напреднала възраст

Мукозен меланом

Мукозният меланом може да изглежда като бучка, рана или обезцветена област върху лигавицата, като например в носа, устата или вулвата.
Copyright © 2024 от автори и Scientific Research Publishing Inc. Международен журнал за отоларингология и хирургия на главата и шията CC BY 4.0

Лигавичният меланом започва в лигавици като вашата:

 • синусите
 • устата
 • гърлото
 • полови органи
 • пикочните пътища
 • ректума и ануса

Симптомите варират в зависимост от местоположението. Например, в синусите ви може да причини продължителна хрема, кървене от носа или запушване на носа. В ректума или ануса може да доведе до запек, болка и ректално кървене.

Мукозният меланом е много рядък вид меланом, съставляващ 2% или по-малко от всички меланоми. Въпреки това, това е агресивен тип, който често има неблагоприятна перспектива.

Лигавичният меланом се различава от много други меланоми по това, че излагането на UV радиация не е рисков фактор за него. Рисковите фактори за този тип меланом не са добре разбрани.

Меланом с неизвестна първична форма

Повечето меланоми имат известно място, където ракът е започнал, като кожата или окото ви. Въпреки това, 3,2% от меланомите се диагностицират на отдалечено място без идентифицирано първично място. Това се нарича неизвестен първичен меланом (MUP).

MUP се среща най-често в лимфните възли. Може също да присъства в подкожната тъкан или във вътрешните органи като червата или бъбреците. Симптомите на MUP могат да варират в зависимост от засегнатата област.

Като цяло MUP има тенденция да има a по-добра перспектива отколкото меланоми от същия стадий, които имат известни първични локализации.

Как се лекува меланома?

Лечението на меланома може да зависи от много фактори, включително:

 • вида на меланома, който имате
 • стадия на вашия меланом
 • местоположението на тумора
 • молекулярните характеристики на вашия меланом, като например дали има определени генетични мутации
 • вашата възраст и цялостно здравословно състояние

Лечението на меланома често включва операция за отстраняване на рака. Други потенциални лечения включват:

 • химиотерапия
 • лъчетерапия
 • таргетна терапия
 • имунотерапия
Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Кой тип меланом е най-агресивен?

От четирите основни подтипа на кожен меланом, NM е най-агресивният, което означава, че расте и се разпространява бързо. Въпреки че NM е по-рядко срещан от SSM, експертите смятат, че NM представлява 40% от всички смъртни случаи, свързани с меланома.

Кои видове меланом имат лоша прогноза?

По-агресивните видове кожен меланом, като NM и ALM, са склонни да имат неблагоприятна перспектива. Мукозният меланом също има a по-малко благоприятна перспектива отколкото кожен меланом.

Какви видове меланом имат висок процент на преживяемост?

Една малка 2017 проучване установиха, че от основните подтипове кожен меланом, LMM и SSM имат най-добра перспектива.

Повечето меланоми са кожни (кожни) меланоми. В редки случаи меланомът може да започне в окото или лигавицата или да се открие в отдалечени области без известно първично място.

Симптомите, лечението и перспективите могат да варират според вида на меланома. Тъй като перспективите за повечето видове рак често са по-добри, когато бъдат открити рано, жизненоважно е да посетите лекар, ако имате тревожни симптоми, особено подозрителни кожни лезии.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss