Каква е очакваната продължителност на живота на хората с лек емфизем?

Започването на лечение на емфизем в най-ранния (лек) стадий, когато може да имате натрапчива кашлица и повишено производство на слуз, може да ви помогне да поддържате по-добро качество на живот за по-дълъг период от време.

Емфиземът е заболяване, при което малките въздушни торбички в белите дробове (алвеолите) са увредени, причинявайки задух.

Засяга предимно хора, които пушат и е едно от двете основни състояния, които включват хронично обструктивно белодробно разстройство (ХОББ). Другото е хроничен бронхит. Много хора с ХОББ имат както емфизем, така и хроничен бронхит.

Емфиземът е необратимо състояние, което прогресира от лека степен до умерена, тежка и много тежка.

Тъй като това е необратимо състояние, целта на лечението е да забави прогресията – и колкото по-рано започнете лечението, толкова по-добре.

Продължителност на живота при лек емфизем

Като цяло хората с ХОББ живеят 6 години по-малко от хората без ХОББ, според a Проучване от 2021 г.

Вашата възраст и стадий на заболяването обаче са ключови фактори, които ще повлияят на продължителността на живота ви. Хората с по-лека форма на заболяването имат по-голяма продължителност на живота от тези с по-напреднала форма.

Например, проучване от 2018 г. заключава, че средната продължителност на живота на някой, който е претърпял обостряне на ХОББ, намалява, когато заболяването му става по-тежко.

Лице със стадий 1 (леко) заболяване има средна продължителност на живота от 9,7 години, в сравнение със средната преживяемост от 10,2 години за общата популация. Но това спадна до 7,1 години за хора със стадий 2 (умерено) заболяване.

По-стари изследвания отбелязва, че хората в ранните стадии на ХОББ могат да очакват да загубят „най-много няколко години от продължителността на живота на 65-годишна възраст“ в сравнение с хората без белодробно заболяване. Хората с по-напреднало заболяване, особено ако пушат, имат по-кратка продължителност на живота, според същото изследване.

Активността може да ви помогне да удължите живота си. Проучването от 2021 г. установи, че участниците с ХОББ, които са били физически активни, могат да постигнат очаквана продължителност на живота, подобна на тези без ХОББ, които не са били физически активни.

Можете ли да спрете прогресирането на лекия емфизем?

Емфиземът е прогресивно и необратимо заболяване. В крайна сметка ще се влоши.

Въпреки това, можете да забавите прогресията, като спрете да пушите, ако пушите. Това често е трудно, но лекарят може да ви помогне да изградите план за спиране, който работи за вас.

Други често препоръчвани стратегии включват:

  • хранене на здравословна диета
  • избягване на замърсяването на въздуха
  • ваксиниране срещу заболявания, които могат да засегнат белите дробове

Въпреки че перспективите са по-добри за тези в по-ранен стадий на емфизем, отколкото за късен стадий на емфизем, има някои опции, които трябва да се вземат предвид, които могат да помогнат на тези с тежък емфизем.

Например, тези с напреднал или тежък емфизем често използват кислородна терапия. Те също могат да бъдат кандидати за операция като хирургия за намаляване на белодробния обем (LVRS) или бронхоскопска редукция на белодробния обем (BLVR), минимално инвазивна процедура за имплантиране на клапи в дихателните пътища на белите дробове за подобряване на белодробната функция.

Белодробната рехабилитация също може да помогне. А Проучване от 2022 г установи, че подобрява качеството на живот на хората с ХОББ, намалява хоспитализациите и води до спестяване на разходи, дори при хора с по-късен стадий на ХОББ.

Колко бързо прогресира емфиземът?

Може да отнеме няколко години, за да премине от ранните стадии на емфизем или ХОББ до късен стадий на заболяването. Спирането на пушенето, ако пушите, може да помогне за забавяне на прогресията.

Какво е лечението на лек емфизем?

Лечението на лек емфизем често включва употребата на лекарства като бронходилататори и инхалаторни кортикостероиди.

Бронходилататорите отпускат мускулите в белите дробове и разширяват дихателните пътища, за да подобрят дишането ви. Те се предлагат във версии с кратко и дълго действие. При лек емфизем може да започнете лечение с краткодействащ бронходилататор при необходимост и ако вашият емфизем прогресира, Вашият лекар може да добави дългодействащ бронходилататор.

Кортикостероидите могат да улеснят дишането чрез насочване и намаляване на възпалението в белите дробове. Те може да са ефективни за облекчаване на някои от вашите симптоми, но могат да причинят някои странични ефекти с течение на времето, включително високо кръвно налягане и отслабени кости.

Често задавани въпроси за лек емфизем

Ето отговорите на някои често срещани въпроси относно лекия емфизем:

Колко сериозен е лекият емфизем?

Лекият емфизем е първият стадий на това прогресиращо заболяване. Въпреки че може да имате продължителна кашлица и да отделяте много слуз, може или не може да изпитате други ефекти от намаления въздушен поток. Това обаче може да зависи и от вашата възраст и цялостно здраве.

Може ли лекият емфизем да остане лек?

Ако получите лечение рано и спрете да пушите (ако пушите), можете да смекчите някои от най-лошите симптоми и да поддържате по-добро качество на живот рано. Това обаче е прогресивно заболяване, което не се лекува.

Можете ли да живеете нормален живот с лек емфизем?

Можете да живеете сравнително типичен живот с лек емфизем, включително да имате нормална продължителност на живота. Според , физическата активност или упражненията също са ключови за удължаване на продължителността на живота ви.

Можете ли все още да работите с лек емфизем?

Ако управлявате симптомите си и не се чувствате твърде уморени, няма причина да не можете да продължите да работите.

Ако симптомите ви започнат да се влошават и възпрепятстват способността ви да вършите работата си, помислете за разговор с вашия лекар. Може да се наложи да направите някои корекции в плана си за лечение.

За вкъщи

Емфиземът е сериозно заболяване, което причинява кашлица, задух, умора и други симптоми. Колкото по-рано се открие и лекува, толкова по-добри резултати обикновено можете да очаквате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss