Каква е връзката между блефарита и удължаването на миглите?

Милиони удължавания на мигли се правят всяка година без усложнения, но някои хора изпитват проблеми, след като ги получат. Това включва блефарит, който включва възпаление на клепачите.

Удължаването на миглите е популярен начин да направите миглите да изглеждат по-дълги и плътни. Разкрасителната процедура включва залепване на индивидуални екстеншъни, изработени от материали като полиестер или норка, към естествени.

Блефаритът е често срещано състояние, което може да се развие при хора с удължени мигли. Прочетете, за да научите повече за връзката между двете.

Симптоми на блефарит

Блефаритът е много разпространено заболяване на очите. Въпреки че не е заразно и Рядко причинява дълготрайно увреждане на очите или клепачите, може да бъде неудобно.

Симптоми често включват:

 • червени или подути клепачи
 • сърбящи, щипещи или раздразнени очи
 • светлочувствителност
 • сухи очи
 • кора в очите
 • пенливи сълзи

В по-сериозни случаи може да причини:

 • замъгляване на зрението
 • миглите да падат
 • миглите да растат в грешна посока
 • подуване на роговицата или други части на окото

Защо се появява блефарит след удължаване на мигли

Изследователите не знаят точно защо удължаването на миглите увеличава риска от развитие на блефарит, въпреки че имат някои идеи.

Блефарит обикновено се случва поради натрупването на бактерии върху клепачите ви, точно около мястото, където растат миглите ви. Въпреки че всеки има известна степен на бактерии около очите си, някои неща могат да увеличат количеството им, като използването на спирала, разтвори за контактни лещи или удължаване на мигли.

Блефарит може да възникне и ако мастните жлези около клепачите ви се запушат.

Но според 2019 изследване, най-честото усложнение на удължаването на миглите е алергичният блефарит (79 процента от изследваните случаи). Това означава, че повечето хора вероятно изпитват алергична реакция към лепилото, което залепва за миглите. Изследователите също подозират, че теглото и структурата на миглите могат да причинят дразнене.

Лепилото за мигли често съдържа латекс и амоняк, като и двата са често срещани алергени. Освен това има тенденция да излъчва високи нива на формалдехидкойто е токсичен и може да причини сериозно дразнене.

Дори и да не развиете пълен блефарит, приблизително 73 процента хора изпитват някакъв вид странични ефекти на очите след нанасяне на удължаване на мигли, включително:

 • сърбеж
 • зачервяване
 • болка
 • тежест на клепачите

Как да се лекува блефарит

Няма доказано лечение за блефарит, но има няколко ключови стъпки, които можете да предприемете, за да управлявате симптомите, включително:

 • нежно измиване на клепачите редовно
 • поддържане на клепачите ви чисти и без корички

Когато миете клепачите си, следвайте тези стъпки:

 1. Първо се уверете, че ръцете ви са чисти, като ги измиете със сапун и вода.
 2. Поставете капка мек почистващ препарат върху чиста, влажна кърпа.
 3. Внимателно притиснете кърпата към затворените си очи (очи) за няколко минути. Това ще помогне за разхлабването на коричките. Също така може да помогне за отварянето на мастните жлези, като ги предпазва от запушване.
 4. Използвайки много малко сила, разтрийте кърпата върху клепачите си, за да премахнете коричките.
 5. Изплакнете очите си с чиста вода.
 6. Повторете, ако е необходимо.

Може също да искате да използвате капки за очи без рецепта, често наричани „изкуствени сълзи“, за да помогнете за справяне със сухотата и дискомфорта.

Ако симптомите ви не изчезнат за няколко дни, проследете се с медицински специалист. Те могат да направят физически очен преглед, за да оценят състоянието ви.

Въз основа на вашите симптоми те може да предпишат:

 • Капки за очи: Стероидните капки за очи могат да помогнат за облекчаване на болката, зачервяването и възпалението. В по-стар проучване от 2012 г от 107 души с блефарит, симптомите са отстранени чрез лечение с капки за очи и/или мехлеми.
 • Антибиотици: Ако вашият медицински специалист смята, че бактериите са причинили вашия блефарит, той може да предпише антибиотици. Предлагат се под формата на капсули, кремове или капки за очи.

В някои случаи основно заболяване, като розацея, псориазис или пърхот, може да предизвика симптоми на блефарит. В този случай ще трябва да лекувате основната причина.

Ако имате удължени мигли, лечението може да включва премахването им, за да се намалят симптомите.

Съвети за профилактика

Няма изпитан начин за предотвратяване на блефарит от удължаване на мигли, но има няколко неща, които могат да помогнат, включително:

 • Практикуване на добра хигиена: Измивайте лицето и очите си поне два пъти на ден с чисти ръце. За да избегнете разпространението на бактерии, винаги мийте ръцете си, преди да докоснете лицето или очите си.
 • Избягване на задействания: Тъй като неща като спирала, грим, разтвор за контакт и удължаване на миглите могат да провокират блефарит, може да искате да ги избягвате или да ги използвате умерено.
 • Намаляване на разпространението на бактерии: Ако не искате да се откажете от вашите мигли, контактни лещи или спирала, това е разбираемо. Намалете риска от проблеми, като сменяте спиралата си на всеки 3 месеца. Използвайте пресен контактен разтвор без изтекъл срок на годност според указанията. Когато става въпрос за удължаване на миглите, извършвайте ги само от лицензиран и обучен професионалист, който използва дезинфекцирано оборудване.

Долния ред

Удължаването на миглите понякога може да причини блефарит, състояние, характеризиращо се с възпаление на клепачите. Това вероятно се дължи на лепилото в миглите, което може да причини алергична реакция.

Ако имате блефарит, внимателно мийте очите си редовно с чисти ръце и мек почистващ препарат. Ако симптомите ви не изчезнат след няколко дни, говорете със здравен специалист. Те могат да предпишат капки за очи или антибиотици за лечение на състоянието.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss