Каква е вероятността да получите рак на жлъчните пътища (холангиокарцином)?

Всяка година около 8000 души в Съединените щати получават диагноза рак на жлъчните пътища. Това означава, че това е много рядък рак.

Вашият черен дроб произвежда жлъчка, за да ви помогне да смилате мазнините, като ги превръща в мастни киселини. Жлъчката преминава от черния дроб в тънките черва през тънки тръби, наречени жлъчни пътища. Холангиокарциномът (CCA), известен също като рак на жлъчните пътища, е вид рак, който започва в жлъчните ви пътища. CCA може да се появи както вътре, така и извън черния дроб.

Все още не е ясно какво причинява CCA. Тъй като няма ранен тест за това, може да искате да внимавате за възможни симптоми, които включват:

 • тъмна урина
 • пожълтяване на кожата или очите
 • болка в корема
 • столче с цвят на глина
 • треска

Въпреки това, не всеки, който има CCA, изпитва тези симптоми. Също така наличието на някой от тези симптоми не означава, че имате CCA.

В тази статия изследваме вероятността да получите CCA, как прогресира, дали е лечимо и степента на оцеляване.

Колко често се среща ракът на жлъчните пътища?

В сравнение с други видове рак, CCA е рядък. Всяка година около 8000 хората в Съединените щати получават диагноза CCA. Действителните числа вероятно са по-високи, защото е трудно да се открие CCA рано и да се постави диагноза.

Кой е най-вероятно да получи рак на жлъчните пътища?

Според Национален институт по ракарисковите фактори включват:

 • първичен склерозиращ холангит, заболяване, при което жлъчните ви пътища са блокирани от белези и възпаление

 • хроничен улцерозен колит, който е възпаление на дебелото черво

 • кисти във вашите жлъчни пътища, които могат да причинят инфекция, възпаление или подуване
 • инфекция с паразит китайски чернодробен метил

The Американско дружество за борба с рака (ACS) споменава, че някои заболявания на черния дроб или жлъчните пътища, както и други състояния, могат да доведат до CCA. Те включват:

 • аномалия, която кара течностите от панкреаса да се връщат обратно в жлъчните ви пътища
 • цироза, което представлява увреждане на черния дроб от белези

 • хепатит Б
 • хепатит С
 • затлъстяване
 • неалкохолно мастно чернодробно заболяване

Други рискови фактори включват:

 • напреднала възраст
 • диабет
 • излагане на радиоактивен материал ториев диоксид или Thorotrast
 • фамилна анамнеза за CCA

Повечето хора с CCA получават диагноза на 60-те или 70-те години. В Съединените щати CCA е най-често в испаноамериканците.

Колко бързо се разпространява ракът на жлъчните пътища?

Въпреки че CCA е рядък, изследванията показват, че това е агресивен рак и вашата перспектива може да зависи на етап рак. Според преглед от 2019 г. процентът на преживяемост, след като ракът се разпространи, е много нисък.

Ето защо е изключително важно незабавно да посетите лекар, ако имате някой от изброените по-горе симптоми и те продължават повече от няколко седмици. Ако имате CCA, по-ранното започване на лечението може да е по-вероятно да забави прогресията на рака или да предотврати разпространението му.

Лечим ли е ракът на жлъчните пътища?

Дали CCA е лечимо обикновено зависи от стадия на рака при диагностицирането.

Според ACS, лекарите ще дадат приоритет на операцията, защото това е единственото лечение, което може да предложи излекуване. Налични са и други опции, но те работят предимно за предизвикване и удължаване на ремисия.

Поради това лекарите категоризират CCA в два типа: резектабилни и неоперабилни. Има няколко етапа на рак на жлъчните пътища. Етапи 0, 1, 2 и някои ракови заболявания в стадий 3 са резектабилни. Повечето ракови заболявания в стадий 3 и 4 са неоперабилни.

Ресектабилен CCA е локализиран рак, който не се е разпространил и може да бъде отстранен с операция. В този случай може да се наложи лекарят да извърши образни тестове като MRI или CT, за да се увери, че ракът не се е разпространил в други области, като например корема. Те също ще трябва да се уверят, че сте достатъчно здрави за операция.

Нерезектабилен CCA е рак, който се е разпространил твърде далеч, за да могат лекарите да достигнат и да го отстранят напълно с операция. В този случай Вашият лекар може да препоръча химиотерапия и лъчева терапия за намаляване на рака и последваща операция, ако се локализира. Може също да отговаряте на условията за чернодробна трансплантация, но намирането на подходящ донор може да бъде трудно.

Ако Вашият лекар реши, че операцията не е опция, той може да препоръча таргетна терапия или аблация, за да облекчи някои от симптомите и да забави растежа на рака. Аблацията включва използване на екстремна топлина или студ, за да се опитате да унищожите възможно най-много от раковите клетки.

Каква е степента на преживяемост при рак на жлъчните пътища?

Изгледите за CCA зависят от няколко фактора, включително неговия стадий, колко бързо расте и дали се е разпространил в други органи. Като цяло общата 5-годишна преживяемост при този вид рак е 23% или по-малко. Въпреки това, ако лекарите диагностицират и лекуват рака достатъчно рано, може да имате по-голям шанс да оцелеете повече от 5 години.

Преживяемостта има тенденция да спада, когато ракът се разпространи регионално до лимфни възли или далеч до други части на тялото. Също така се различава в зависимост от това дали ракът е започнал вътре или извън черния дроб.

Каква е 5-годишната преживяемост?

Здравните специалисти често използват 5-годишната преживяемост като мярка за перспективите на заболяването. Той описва процента на хората с болестта, които са все още живи поне 5 години след диагностицирането им.

Друг често използван термин е „5-годишна относителна преживяемост“. Това е мярка за това колко хора с болестта са живи 5 години по-късно в сравнение с хората без болестта.

Беше ли Ви полезно?

Ето 5-годишните нива на относителна преживяемост за CCA, който започва в черния дроб, според ACS:

 • Локализиран: 23%
 • Регионален: 9%
 • Дистанционно: 3%

Ето относителните 5-годишни нива на преживяемост за CCA, който започва извън черния дроб, според ACS:

 • Локализиран: 18%
 • Регионален: 18%
 • Дистанционно: 2%

За вкъщи

Ракът на жлъчните пътища е рядък, но доста труден за диагностициране. Въпреки че има налични лечения за рак на жлъчните пътища, той може да не е лечим, след като се разпространи. Може би бихме могли да променим последното изречение на „Осъзнаването на рисковите фактори може да допринесе за ранното откриване, което е жизненоважно за подобряване на перспективата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss