Имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD)

Какво е имплантируем кардиовертер дефибрилатор?

Имплантируемият кардиовертер дефибрилатор (ICD) е малко устройство, което Вашият лекар може да постави в гърдите Ви, за да помогне за регулиране на неправилен сърдечен ритъм или аритмия.

Въпреки че е по-малък от тесте карти, ICD съдържа батерия и малък компютър, който следи пулса ви. Компютърът доставя малки електрически удари на сърцето ви в определени моменти. Това помага да се контролира сърдечната честота.

Лекарите най-често имплантират ICD при хора, които имат животозастрашаващи аритмии и които са изложени на риск от внезапен сърдечен арест, състояние, при което сърцето спира да бие. Аритмиите могат да бъдат вродени (нещо, с което сте родени) или симптом на сърдечно заболяване.

ICD са известни също като сърдечни имплантируеми устройства или дефибрилатори.

Защо имам нужда от имплантируем кардиовертер дефибрилатор?

Сърцето ви има две предсърдия (лява и дясна горна камера) и две вентрикула (лява и дясна долна камера). Вашите вентрикули изпомпват кръв от сърцето ви към останалата част от тялото ви. Тези четири камери на сърцето ви се свиват в определена последователност, за да изпомпват кръв в тялото ви. Това се нарича ритъм.

Два възела в сърцето ви контролират сърдечния ритъм. Всеки възел изпраща електрически импулс в определена последователност. Този импулс кара сърдечните мускули да се свиват. Първо се свиват предсърдията, а след това и вентрикулите. Това създава помпа.

Когато времето на тези импулси е изключено, сърцето ви не изпомпва кръвта много ефективно. Проблемите със сърдечния ритъм във вашите вентрикули са много опасни, защото сърцето ви може да спре да изпомпва. Това може да бъде фатално, ако не получите незабавно лечение.

Може да се възползвате от ICD, ако имате:

 • много бърз и опасен сърдечен ритъм, наречен камерна тахикардия
 • хаотично изпомпване, което се нарича трептене или камерно мъждене
 • сърце, отслабено от анамнеза за сърдечно заболяване или предишен инфаркт
 • уголемен или удебелен сърдечен мускул, който се нарича дилатирана или хипертрофична кардиомиопатия
 • вродени сърдечни дефекти, като синдром на удължен QT, който причинява треперене на сърцето

 • сърдечна недостатъчност

Как работи имплантируемият кардиовертер дефибрилатор?

ICD е малко устройство, имплантирано в гърдите ви. Основната част, която се нарича импулсен генератор, съдържа батерия и малък компютър, който следи сърдечния ви ритъм. Ако сърцето ви бие твърде бързо или неравномерно, компютърът подава електрически импулс, за да коригира проблема.

Проводници, наречени проводници, минават от импулсния генератор към определени области на сърцето ви. Тези проводници доставят електрическите импулси, изпращани от импулсния генератор.

В зависимост от вашата диагноза, Вашият лекар може да препоръча един от следните видове ICD:

 • Еднокамерен ICD изпраща електрически сигнали към дясната камера.
 • Двукамерна ICD изпраща електрически сигнали към дясното предсърдие и дясната камера.
 • Бивентрикуларно устройство изпраща електрически сигнали към дясното предсърдие и двете вентрикули. Лекарите го използват за хора със сърдечна недостатъчност.

ICD може също да достави до четири вида електрически сигнали до сърцето ви:

 1. Кардиоверсия. Кардиоверсията дава силен електрически сигнал, който може да се почувства като удар в гърдите ви. Той нулира сърдечния ритъм към нормалното, когато открие много бърз сърдечен ритъм.
 2. Дефибрилация. Дефибрилацията изпраща много силен електрически сигнал, който рестартира сърцето ви. Усещането е болезнено и може да ви събори от краката ви, но продължава само секунда.
 3. Антитахикардия. Антитахикардното пейсинг осигурява нискоенергиен импулс, предназначен да нулира ускорен сърдечен ритъм. Обикновено не усещате нищо, когато се появи пулс. Въпреки това може да усетите малко трептене в гърдите си.
 4. брадикардия. Пейсингът при брадикардия възстановява до нормална скорост сърдечен ритъм, който е твърде бавен. В тази ситуация ICD работи като пейсмейкър. Хората с ICD обикновено имат сърца, които бият твърде бързо. Въпреки това, дефибрилацията понякога може да доведе до забавяне на сърцето до опасно ниво. Пейсингът при брадикардия връща ритъма към нормалното.

Как да се подготвя за процедурата?

Не трябва да ядете и пиете нищо след полунощ в деня преди процедурата. Вашият лекар може също да Ви помоли да спрете приема на някои лекарства, като аспирин или такива, които пречат на съсирването на кръвта. Преди процедурата не забравяйте да кажете на Вашия лекар за лекарствата, лекарствата без рецепта и добавките, които приемате.

Никога не трябва да спирате да приемате лекарства, без първо да говорите с Вашия лекар.

Какво се случва по време на процедурата?

Процедурата за имплантиране на ICD е минимално инвазивна. Обикновено ще бъдете в електрофизиологична лаборатория, когато електрофизиолог имплантира устройството. В повечето случаи ще сте будни по време на процедурата. Въпреки това, ще получите успокоително, което да ви направи сънливи, и местна упойка, за да обезболите областта на гърдите.

След като направи малки разрези, лекарят насочва проводниците през вена и ги прикрепя към специфичните части на сърдечния мускул. Инструмент за рентгеново наблюдение, наречен флуороскоп, може да ви помогне да насочите лекаря към сърцето ви.

След това прикрепват другия край на проводниците към импулсния генератор. Лекарят прави малък разрез и поставя устройството в кожен джоб на гърдите ви, най-често под лявото ви рамо.

Процедурата обикновено отнема между един и три часа. След това ще останете в болницата поне 24 часа за възстановяване и наблюдение. Трябва да се почувствате напълно възстановени в рамките на четири до шест седмици.

Лекарят може също да имплантира ICD хирургически под обща анестезия. В този случай времето за възстановяване в болницата може да продължи до пет дни.

Какви са рисковете, свързани с процедурата?

Както при всяка операция, процедурата за имплантиране на ICD може да причини кървене, болка и инфекция на мястото на разреза. Възможно е също да имате алергична реакция към лекарствата, които получавате по време на процедурата.

По-сериозните проблеми, специфични за тази процедура, са рядкост. Те обаче могат да включват:

 • кръвни съсиреци
 • увреждане на сърцето, клапите или артериите
 • натрупване на течност около сърцето
 • сърдечен удар
 • колабиран бял дроб

Възможно е също така вашето устройство понякога да шокира сърцето ви ненужно. Въпреки че тези удари са кратки и не са вредни, вероятно ще ги почувствате. Ако има проблем с ICD, вашият електрофизиолог може да се наложи да го препрограмира.

Какво се случва след процедурата?

В зависимост от вашата ситуация, възстановяването може да отнеме от няколко дни до няколко седмици. Избягвайте дейности с голямо въздействие и вдигане на тежести поне един месец след процедурата.

В Американска сърдечна асоциация обезкуражава шофирането най-малко шест месеца след процедура за имплантиране на ICD. Това ви дава възможност да прецените дали удар в сърцето ви ще доведе до припадък. Можете да помислите за шофиране, ако пътувате дълги периоди от време без удари (6 до 12 месеца) или ако не припаднете при шок.

Каква е дългосрочната перспектива?

Наличието на ICD е ангажимент за цял живот.

След като се възстановите, Вашият лекар ще се срещне с Вас, за да програмира Вашето устройство. Трябва да продължите да се срещате с Вашия лекар на всеки три до шест месеца. Не забравяйте да вземете всички предписани лекарства и да приемете промените в начина на живот и диетата, препоръчани от Вашия лекар.

Батериите в устройството издържат от пет до седем години. Ще ви е необходима друга процедура за смяна на батериите. Тази процедура обаче е малко по-сложна от първата.

Някои обекти могат да попречат на работата на вашето устройство, така че ще трябва да ги избягвате. Те включват:

 • системи за сигурност
 • определено медицинско оборудване, като ЯМР машини
 • генератори на енергия

Въпреки че рискът е нисък, хората също трябва да държат всички потребителски електронни устройства, които могат да създават магнитни смущения, включително мобилни телефони и смарт часовници, на най-малко 6 инча от имплантирани медицински устройства. Това се отнася особено за пейсмейкърите и сърдечните дефибрилатори.

Може да искате да носите карта в портфейла си или да носите медицинска гривна за идентификация, която посочва вида на ICD, който имате.

Също така трябва да се опитате да държите мобилните телефони и други мобилни устройства на поне шест инча от вашия ICD.

Уведомете Вашия лекар, ако имате проблеми с устройството си, и незабавно се обадете на Вашия лекар, ако Вашият дефибрилатор предизвика шок, за да рестартира сърцето Ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss