Изпаряването повишава риска от сърдечна недостатъчност

Проучване показва, че изпаряването, дори веднъж, повишава риска от сърдечна недостатъчност.

Изпаряването повишава риска от сърдечна недостатъчност
Нови изследвания свързват цигарата с по-висок риск от сърдечна недостатъчност.

  • Повече от 64 милиона души по света са засегнати от сърдечна недостатъчност.
  • Сърдечна недостатъчност може да възникне, ако сърдечният мускул е увреден по някакъв начин, като например поради заболяване, високо кръвно налягане или пушене на цигари.
  • Ново проучване на изследователи от MedStar Health казва, че хората, които използват електронни цигари, имат много по-висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, които никога не са пили.

Повече от 64 милиона души по света са засегнати от сърдечна недостатъчност – сърдечно-съдово заболяване, при което сърдечният мускул не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв за тялото.

Сърдечна недостатъчност може да възникне, ако сърдечният мускул е увреден от инфекция, незаконна употреба на наркотици, високо кръвно налягане, вроден сърдечен дефект, инфаркт, неправилен сърдечен ритъм, някои заболявания, включително диабет и коронарна артериална болест, и пушене на цигари.

Сега, ново проучване, представено на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология този месец, съобщава, че хората, които използват електронни цигари, имат много по-висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, които никога не са пили.

Резултатите от това проучване все още не са публикувани в рецензирано научно списание.

Използването на електронни цигари повишава риска от сърдечна недостатъчност с 19%

Според Yakubu Bene-Alhasan, MD, MPH, резидентен лекар в MedStar Health в Балтимор и водещ автор на това проучване, въпреки че са проведени някои проучвания за връзката между вейпинга и сърдечно-съдовите заболявания, има празнота в знанията, когато става дума за сърдечна недостатъчност.

„Сърдечната недостатъчност е състояние с висока заболеваемост и смъртност“, обясни ни Бене-Алхасан. „Познаването дали вейпингът може да повлияе на сърдечната недостатъчност е полезно при изготвянето на интервенции за намаляване на бича на сърдечната недостатъчност.“

За това проучване Бене-Алхасан и неговият екип прегледаха данни от електронни здравни досиета и проучвания на повече от 175 000 възрастни в САЩ от проучването All of Us, извършено от Националния институт по здравеопазване.

След анализ изследователите установиха, че хората, които са използвали електронни цигари във всеки момент от живота си, са с 19% по-склонни да развият сърдечна недостатъчност, отколкото тези, които никога не са използвали електронни цигари.

„Това не беше изненадващ резултат, тъй като предишни проучвания намекнаха за риск от вреда при употребата на електронни цигари“, каза Бене-Алхасан.

„Неотдавнашен мета-анализ в списанието NEJM установи, че вейпингът повишава риска от сърдечно-съдови заболявания наред с други заболявания. Проучванията при животни също откриха промени в сърцето, водещи до намален контрактилитет и релаксация след излагане на електронни цигари. Тези промени са същите промени, наблюдавани при сърдечна недостатъчност“, добави той.

Повишен риск от диастолна сърдечна недостатъчност

Учените също установиха, че употребата на електронни цигари има най-голямо въздействие върху определен тип сърдечна недостатъчност.

В това проучване изследователите съобщават, че повишеният риск от сърдечна недостатъчност, свързан с употребата на електронни цигари, е статистически значим за диастолна сърдечна недостатъчност.

Диастолна сърдечна недостатъчност възниква, когато сърцето може да изпомпва нормално, но мускулът е твърде схванат, за да му позволи да се напълни правилно с кръв.

Диастолната сърдечна недостатъчност се случва, защото сърдечният мускул е отслабен и лявата камера не е в състояние да се свие достатъчно силно, за да движи кръвта.

„Диастолната сърдечна недостатъчност не се разбира много, но получава все повече признание“, каза Бене-Алхасан.

„Традиционните лекарства, използвани за лечение на сърдечна недостатъчност, имат по-малък ефект върху смъртността при този тип сърдечна недостатъчност. Като такова, неговото управление трябва да включва стратегии за предотвратяване на неговото развитие на първо място. Знаейки, че електронните цигари потенциално могат да доведат до този тип сърдечна недостатъчност, е важно при изготвянето на превантивни интервенции“, обясни той.

Как вейпингът причинява сърдечна недостатъчност?

Тъй като електронните цигари и други продукти за изпаряване се считат за „по-безопасни“ от цигарите, защо използването на електронна цигара или друг продукт за изпаряване потенциално би увеличило риска от сърдечна недостатъчност?

„По-безопасно“ не е същото като „безопасно“, Cheng-Han Chen, MD, сертифициран интервенционален кардиолог и медицински директор на програмата за структурно сърце в MemorialCare Saddleback Medical Center в Лагуна Хилс, Калифорния, който не е участвал в това проучване , казаха ни.

„От други проучвания знаем, че самият никотин има вредно въздействие върху сърцето. По-конкретно в електронните цигари, никотинът е този, който влияе върху това как сърцето функционира ефективно и причинява влошаване на сърдечно-съдовите резултати. Краткият отговор е никотинът – знаем, че никотинът не е добър за вас.
— Ченг-Хан Чен, д-р

„Известно е, че електронните цигари също съдържат никотин и е известно, че пушенето на цигари увеличава риска от сърдечна недостатъчност, следователно електронните цигари също ще увеличат този риск“, каза д-р Дженифър Уонг, сертифициран кардиолог и медицински директор по неинвазивна кардиология в MemorialCare Heart and Vascular Institute в Orange Coast Medical Center във Fountain Valley, Калифорния, който също не е участвал в това проучване.

„В електронните цигари има и аерозолни продукти, които могат да повлияят на дихателната функция и това може да доведе до влошаване на сърдечната недостатъчност“, каза тя.

„Електронните цигари допринасят за възпалението и повишават нивата на липидите в кръвта. Повишените нива на липиди водят до атеросклероза, рисков фактор за много сърдечно-съдови заболявания, включително сърдечна недостатъчност“, добави Бене-Алхасан.

Необходимостта от повече опасност от изпарения застрашава общественото съзнание

Бене-Алхасан каза, че лекарите трябва да информират пациентите си за тази връзка между употребата на електронни цигари и повишения риск от сърдечна недостатъчност, както и други известни връзки.

„Въпреки че са необходими повече изследвания, пациентите все още трябва да знаят какво знаем за това сега, за да могат да вземат информирани решения“, продължи той.

Нашите открития трябва да доведат до повече изследвания върху ефектите от изпаряването. Нашето проучване има някои ограничения и в идеалния случай трябва да се проведат каузални проучвания – рандомизирани клинични изпитвания – за потвърждаване на нашите открития. Също така трябва да се проведат проучвания при други популации, особено при тези с висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност“, добави той.

Чен каза, че резултатите от това проучване допринасят за необходимостта от повишаване на обществената осведоменост за опасностите, свързани с вейпинга и електронните цигари.

„Това проучване трябва да доведе до повече обществени кампании и съобщения за обществени услуги относно безопасността на електронните цигари“, каза той.

Уонг ни каза, че намира това изследване за полезна информация, която да може да сподели с пациентите, особено когато се опитва да ги образова относно превантивните мерки за сърдечна недостатъчност.

„Би било интересно да се види какъв е механизмът на въздействието на електронните цигари върху сърдечната недостатъчност и сърцето като цяло – дали е повишаване на кръвното налягане, повишена атеросклероза или е по-скоро респираторен ефект, който индиректно засяга сърце?” добави тя.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss