Затлъстяването може да увеличи сърдечната честота в покой

Затлъстяването може да повиши риска от повишена сърдечна честота в покой, което е свързано с много сърдечно-съдови здравословни проблеми. Но други фактори също могат да играят роля, като топлина, стрес или някои лекарства.

Вашият пулс в покой, известен още като пулс, е броят удари на сърцето в минута (удари в минута), докато седите, почивате или по друг начин сте тихи и неподвижни.

Сърдечната честота в покой (RHR), която е по-бърза от нормалното, понякога може да показва проблеми със сърдечната функция, като например наличие на аритмия, потенциално опасно нарушение на сърдечния ритъм. По-бавният от нормалния сърдечен ритъм (брадикардия) също може да бъде проблематичен, въпреки че може също да показва високи нива на сърдечно-съдова годност.

Много фактори могат да повлияят на сърдечната честота, включително телесните мазнини. Телесните мазнини се измерват чрез индекс на телесна маса (ИТМ), който използва височината и теглото на човек, за да достигне до резултат. Хората със затлъстяване може да са по-склонни да имат повишен RHR.

The Световна здравна организация (СЗО) определя наднорменото тегло като ИТМ резултат от 25 до 29, докато затлъстяването се отнася до ИТМ резултат 30 или по-висок. Измерването на сърдечната честота, независимо от вашия ИТМ, е един от начините да наблюдавате сърдечната си функция и да сте нащрек за признаци на потенциални проблеми.

Каква е сърдечната честота на човек със затлъстяване?

Според Американската сърдечна асоциация средният RHR на човек може да бъде от 60 bpm до 100 bpm, въпреки че RHR в долния край на този диапазон обикновено се счита за по-здравословен. Вашият идеален пулс, независимо дали в покой или при упражнения, зависи от фактори като възраст, пол и начин на живот.

Тъй като има толкова широк диапазон за среден RHR, много хора със затлъстяване може да имат същия RHR като хората със среден ИТМ. Изследванията обаче показват, че затлъстяването често се свързва с повишен RHR.

Например, a Проучване от 2020 г предполага, че участниците в проучването със среден ИТМ от 22,9 са имали среден RHR от 75,5. bpm. Участниците в проучването със среден ИТМ от 32,5 са имали среден пулс в покой от 78,1 удара в минута.

Телосложението може да е един фактор, който може да повиши RHR на човек, но има и други. Следните състояния и поведения също могат да предизвикат повишаване на сърдечната честота:

  • позиция на тялото: стоенето може да повиши RHR повече от седенето или легналото положение
  • емоционално състояние: особено чувства като стрес, вълнение или гняв
  • лекарства: като тези за заболяване на щитовидната жлеза, астма и други състояния

Температурата и влажността на въздуха също могат да повлияят на RHR, особено ако имате наднормено тегло или затлъстяване.

Проучване от 2015 г. предполага, че при много горещи и умерено влажни условия, човек с ИТМ между приблизително 18 и 25 има среден RHR между 67 и 89 bpm, докато някой с ИТМ между 25 и 32 има среден RHR между 71 и 101 bpm.

Какво причинява повишаване на сърдечната честота при затлъстяване?

Носенето на наднормено тегло може да затрудни сърцето да изпомпва кръв в цялото тяло. Това може да повиши сърдечната честота и кръвното налягане.

Затлъстяването също се свързва с натрупване на мастни плаки вътре в артериите, което ги кара да се стесняват (атеросклероза).

Излишната телесна мазнина също може да окаже натиск върху органите и кръвоносните съдове в тях. Свиването може да доведе до повишаване на RHR, тъй като сърцето работи по-усилено, за да снабди с кръв всички органи, мускули и тъкани на тялото.

Какво всъщност представляват телесните мазнини?

Телесните мазнини се наричат ​​в научни термини мастна тъкан. Това е съединителна тъкан, която се намира точно под кожата, между вътрешните ви органи и на други места в тялото.

Затлъстяването означава, че имате прекомерно количество мастна тъкан и това може да доведе до много здравословни проблеми. Например, излишната мастна тъкан кара метаболизма на тялото да работи по-усилено и в резултат това означава, че RHR ще се увеличи.

Беше ли Ви полезно?

Какви са потенциалните усложнения на високия пулс със затлъстяване?

Високият RHR е един от няколкото индикатора, че вашата сърдечно-съдова система е под стрес, което може да доведе до сърдечни проблеми.

Проучване от 2018 г. предполага, че хората със затлъстяване не само са по-склонни да имат повишен сърдечен ритъм, но са изложени на по-висок риск от развитие на потенциално опасен проблем със сърдечния ритъм, наречен предсърдно мъждене (afib). Afib е основен рисков фактор за образуване на кръвни съсиреци и инсулт.

А Проучване от 2021 г предполага, че здравите хора със затлъстяване (тези без сериозни медицински състояния и които не пият прекомерно или не пушат), които имат повишен RHR, също са изправени пред по-висок риск от възпаление и рискови фактори за сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане и висок холестерол.

А 2016 проучване също така отбелязва, че наднорменото тегло повишава риска от преддиабет и диабет тип 2 и че повишеният RHR увеличава риска от тези нарушения на кръвната глюкоза (захар).

Можете ли да намалите сърдечната честота, като отслабнете?

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите сърдечната си честота, включително загуба на тегло, ако имате затлъстяване.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Като възприемете модели на здравословно хранене и рутинни редовни упражнения, имате най-добрия шанс да задържите теглото си, след като сте го загубили.

Други начини за намаляване на сърдечната честота включват:

  • получаване на достатъчно сън
  • ограничаване на приема на кофеин
  • отказване от пушенето, ако пушите

  • управление на стреса чрез медитация, йога, дихателни упражнения и други методи

Въпреки че наличието на затлъстяване не означава непременно, че ще имате и необичайно висок RHR, това повишава риска вашият RHR, заедно с кръвното налягане, холестерола и нивата на кръвната захар, да бъдат твърде високи.

Говорете с лекар за стратегии за управление на теглото си и привеждане на RHR в здравословен диапазон. Справянето с тези два проблема може много да ви помогне да постигнете и поддържате добро сърдечно-съдово здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss