Дозировка за Zetia: Какво трябва да знаете

Въведение

Ако имате висок холестерол, Вашият лекар може да предложи Zetia като опция за лечение. Това е лекарство с рецепта, използвано при възрастни и някои деца заедно с диетични промени за лечение на:

 • хомозиготна фамилна хиперхолестеролемия
 • смесена хиперлипидемия
 • първична хиперлипидемия

Zetia може да се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за понижаване на различни видове висок холестерол. Също така се използва самостоятелно за понижаване на кръвното ниво на мазнини, наречени растителни стероли, при хора с хомозиготна ситостеролемия.

Zetia идва като таблетка, която поглъщате. Съдържа активната съставка езетимиб. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) То принадлежи към група лекарства, наречени блокери на холестерола.

Тази статия описва дозировката на Zetia, както и неговата сила и как да го приемате. За да научите повече за лекарството, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайната дозировка на Zetia, която се предоставя от производителя на лекарства. Но когато използвате Zetia, винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Каква е дозировката на Zetia?

По-долу е дадена информация за обичайната дозировка на Zetia.

Каква е формата на Zetia?

Zetia идва като таблетка, която поглъщате.

С каква сила идва Zetia?

Zetia се предлага само в една концентрация от 10 милиграма (mg) на таблетка.

Каква е обичайната дозировка на Zetia?

Информацията по-долу описва най-често използваната и препоръчвана дозировка на Zetia. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Типичната доза Zetia е 10 mg, приемана веднъж дневно за:

 • понижаване на високия холестерол
 • понижават кръвното ниво на мазнини, наречени растителни стероли, при хора с хомозиготна ситостеролемия

Каква е дозировката на Zetia за деца?

Zetia може да се предписва на деца на възраст над 10 години. (Не е проучван при деца на възраст под 10 години.) Дозировката за деца е същата като за възрастни: 10 mg, приемани веднъж дневно със или без храна. Не се предписва с други лекарства за понижаване на холестерола за тази възрастова група.

Ако имате въпроси относно Zetia за Вашето дете, попитайте Вашия лекар за повече информация.

Zetia използва ли се дългосрочно?

Да, Zetia обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често срещани въпроси относно дозировката на Zetia.

Каква е максималната доза Zetia?

Максималната доза Zetia е 10 милиграма (mg), приемани веднъж на ден. Вашият лекар или фармацевт ще ви обясни как да приемате това лекарство за вашето състояние. Не приемайте повече от предписаното от Вашия лекар, тъй като това може да увеличи риска от нежелани реакции.

Има ли доза Zetia от 5 mg?

Не, Zetia се предлага само като таблетка от 10 mg. И препоръчителната доза е 10 mg, приемана веднъж дневно. Ако Вашият лекар Ви предложи да вземете доза от 5 mg Zetia, това би било употреба не по предназначение*. Вашият лекар може да предостави повече информация, ако смята, че може да се нуждаете от различна доза Zetia.

* При употреба извън указанията лекарството се предписва по начин или за състояние, за което не е одобрено.

Има ли Zetia препоръчителни инструкции за дозиране?

Да, Zetia се предписва като 10 mg, приемани веднъж дневно. Може да се приема със или без храна.

Ако приемате секвестрант на жлъчна киселина заедно със Zetia, вземете Zetia 2 часа преди или 4 часа след другото лекарство. Това е така, защото секвестрантите на жлъчните киселини могат да намалят ефектите на Zetia в тялото ви.

Вашият лекар или фармацевт може да предостави подробни инструкции за дозиране на Zetia. Можете също да прегледате инструкциите за пациента, предоставени от производителя на лекарството.

Как се приема Zetia?

Ще приемате Zetia веднъж дневно през устата със или без храна. Опитайте се да го приемате по едно и също време всеки ден, за да имате постоянно ниво на лекарството в тялото си.

Не е известно дали Zetia може да се дъвче, смачква или нарязва. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, говорете с вашия фармацевт или вижте тази статия за съвети как да го улесните.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Zetia вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да имат съвети, които да ви помогнат да го улесните, или може да са в състояние да доставят Zetia в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете редовната си дневна доза Zetia, вземете я веднага щом си спомните. Ако е близо до следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и продължете с нормалната си дневна схема на дозиране. Не приемайте две дози наведнъж, тъй като това може да увеличи риска от странични ефекти.

Ако се нуждаете от помощ да запомните да вземете дозата си Zetia навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Zetia, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Какво да направите, в случай че сте приели твърде много Zetia

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Zetia. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на лекарства Zetia. Ако вашият лекар ви препоръча това лекарство, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Zetia без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Zetia точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка. Примери за въпроси, които може да искате да зададете, включват:

 • Ако Zetia не ми действа, би ли помогнало приемането на по-висока доза?
 • Ще бъде ли различна дозата ми Zetia, ако я приемам с други лекарства за понижаване на холестерола?
 • Трябва ли да се промени моята доза Zetia, ако имам мускулна болка?

За да научите повече за Zetia, вижте тези статии:

 • Всичко за Zetia
 • Странични ефекти на Zetia: Какво трябва да знаете
 • Взаимодействия на Zetia: алкохол, лекарства и други

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss