Деконгестанти за лечение на симптоми на алергия

Повечето хора, които имат алергии, са запознати с запушването на носа. Това може да включва запушен нос, запушени синуси и нарастващо налягане в главата. Запушването на носа е не само неприятно. Той може също да повлияе на съня, производителността и качеството на живот.

Антихистамините могат да помогнат за предотвратяване на симптомите на алергия. Но понякога може да се наложи да приемате допълнителни лекарства. Това е особено вярно, ако трябва да облекчите синусовото налягане и запушен нос. Деконгестантите са лекарства без рецепта, които помагат да се прекъсне този цикъл на задръствания и натиск.

Разбиране на деконгестанти

Деконгестантите действат, като причиняват свиване на кръвоносните съдове. Това помага за облекчаване на задръстванията, причинени от разширяването на кръвоносните съдове в носните проходи.

Фенилефринът и фенилпропаноламинът са две често срещани форми на тези лекарства. Тези лекарства без рецепта могат да донесат временно облекчение от задръстванията. Те обаче не лекуват основната причина за алергии. Те просто предлагат облекчение от един от по -проблемните симптоми на обичайните инхалаторни алергии.

Деконгестантите са сравнително евтини и лесно достъпни. И все пак те са по-трудни за получаване от антихистамините без рецепта.

Псевдоефедрин

Псевдоефедрин (например, Sudafed) е друг клас деконгестанти. Предлага се в ограничени форми в определени щати. Той може да бъде достъпен чрез фармацевта, но други държави може да изискват рецепта. Това гарантира правилното и законно използване и предотвратява взаимодействието на лекарствата. Псевдоефедринът е суровина, използвана при незаконното производство на опасния уличен наркотик кристал метамфетамин.

Конгресът прие Закона за борба с епидемията от метамфетамин от 2005 г., за да ограничи щетите за общностите, причинени от злоупотребата с този наркотик. Президентът Джордж У. Буш го подписа със закон през 2006 г. Законът строго регламентира продажбата на псевдоефедрин, продукти, съдържащи псевдоефедрин, и фенилпропаноламин. Много държави също са въвели ограничения за продажби. Обикновено трябва да видите фармацевт и да покажете личната си карта. Количествата също са ограничени на посещение.

Странични ефекти и ограничения

Деконгестантите са стимуланти. Потенциалните странични ефекти включват:

 • тревожност
 • безсъние
 • безпокойство
 • виене на свят
 • високо кръвно налягане или хипертония

В редки случаи употребата на псевдоефедрин може да бъде свързана с необичайно ускорен пулс или сърцебиене, наричано още неравномерен сърдечен ритъм. Повечето хора не изпитват странични ефекти, когато използват правилно деконгестанти.

Ще трябва да избягвате тези лекарства или да ги приемате под строг контрол, ако имате следното:

 • диабет тип 2
 • хипертония
 • свръхактивна щитовидна жлеза или хипертиреоидизъм
 • закритоъгълна глаукома
 • сърдечно заболяване
 • заболяване на простатата

Бременните жени трябва да избягват псевдоефедрин.

Деконгестантите често се приемат веднъж на всеки 4-6 часа, в идеалния случай не повече от една седмица наведнъж. Други форми се считат за контролирано освобождаване. Това означава, че те се приемат веднъж на 12 часа или веднъж на ден.

Хората, които приемат каквото и да е лекарство от клас, известен като инхибитори на моноаминооксидазата (МАОИ), не трябва да приемат деконгестанти. Някои други лекарства, като антибиотик линезолид (Zyvox), също могат да причинят сериозно лекарствено взаимодействие.

Консултирайте се с Вашия лекар, преди да вземете деконгестант, ако в момента приемате други лекарства. Не трябва да приемате повече от един деконгестант едновременно. Въпреки че те могат да имат отделни активни съставки, все пак може да се изложите на риск от взаимодействие.

Деконгестанти за спрей за нос

Повечето хора приемат деконгестанти под формата на хапчета. Назалните спрейове имат деконгестант, който се доставя директно в носните кухини. Американската академия на семейните лекари (AAFP) препоръчва да не използвате спрейове за деконгестанти повече от три дни наведнъж. Вашето тяло може да расте в зависимост от тях и тогава продуктите вече няма да бъдат ефективни за облекчаване на задръстванията.

Деконгестантите за назални спрейове могат да осигурят временно облекчение от задръстванията. Те обаче са особено склонни да предизвикат толерантност към лекарството. Този толеранс може да доведе до „отскочило“ задръстване, което оставя потребителя да се чувства по -зле, отколкото преди лечението. Примерите за тези назални спрейове включват:

 • оксиметазолин (Африн)
 • фенилефрин (неосинефрин)
 • псевдоефедрин (Sudafed)

Проучванията показват, че комбинацията от антихистаминово лекарство и деконгестант е по -добра за облекчаване на симптомите на алергичен ринит, дължащ се на сезонни инхалаторни алергии. Тези лекарства предлагат само симптоматично облекчение и трябва да се използват с известно внимание. Но те могат да бъдат важно оръжие в продължаващата битка срещу мизерията на алергиите.

Кога да посетите лекар

Понякога приемането на деконгестанти не е достатъчно за облекчаване на тежки симптоми на назална алергия. Ако въпреки приемането на лекарства все още имате притеснителни симптоми, може да е време да посетите лекар. AAFP препоръчва да посетите лекар, ако симптомите Ви не се подобрят след две седмици. Трябва също да се обадите на лекар, ако развиете треска или силна болка в синусите. Това може да показва синузит или по -тежко състояние.

Алергологът може да ви помогне да определите точните причини за задръстванията ви и да препоръча методи за по-дългосрочно облекчение. Предписващите деконгестанти може да са необходими за най -тежките случаи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss