В центъра на вниманието на психичното здраве: екзема и сън

Симптомите на екзема като сърбеж по кожата могат да се влошат през нощта и да повлияят на съня. А нарушенията на съня могат да окажат влияние върху психичното ви здраве. Предприемането на правилните стъпки може да ви помогне да намерите облекчение на кожата и да получите по-добър сън.

Качественият сън е важен за физическото и психическото здраве на всеки. Въпреки това, болезнената, сърбяща кожа, която идва с екзема, може да повлияе на много аспекти на вашето благосъстояние, включително съня ви.

Тази статия ще ви помогне да разберете сложната връзка между екзема, сън и психично здраве, както и да споделите стратегии за приоритизиране на качеството на съня.

Екзема и сън

Проблемите със съня са често срещани при хора с екзема. някои проучвания смятат, че до 80% от децата и 90% от възрастните с екзема имат някакви проблеми със съня, особено по време на обостряне.

Според 2017 изследване, хората с екзема са почти три пъти по-склонни от хората без екзема да се чувстват сякаш не спят всяка нощ. Те също са по-склонни да

 • имате проблеми със заспиването
 • събуди се през нощта
 • събуди се рано
 • чувстват се неотпочинали след сън

Проблемите със съня са третият най-досаден симптом на екзема, колективно докладван от хора, живеещи със заболяването в уеб-базирано проучване, организирано от инициативата More Than Skin Deep. Този симптом се появява само зад сърбеж и външен вид на кожата.

Симптомите на екзема като сърбеж и възпаление са склонни да се влошават през нощта, което може да доведе до проблеми със съня. Това отчасти се дължи на факта, че тялото естествено отделя топлина през часовете, водещи до времето за сън, което може да раздразни кожата и да предизвика симптоми на екзема точно преди лягане.

В резултат на това децата с екзема са склонни да спят най-спокойно, след като достигнат най-ниската си телесна температура през нощта, между 2 и 4 сутринта

Хората с екзема може също да имат затруднения със съня, защото симптоми като болка и сърбеж по кожата могат да ги събудят между циклите на сън. Циклите на съня при децата са по-кратки, отколкото при възрастните, което може да е причината да изглежда, че децата с екзема са будни и сърбят толкова често през нощта.

Сън и психично здраве

Сънят е важна част както от физическото, така и от психическото здраве. Американската академия по медицина на съня предлага всички възрастни да спят поне 7 часа или повече всяка нощ. Нуждата от сън е по-висока при децата: Тийнейджърите трябва да спят между 8 и 10 часа всяка нощ, като нуждите от сън се увеличават още повече за по-младите възрастови групи.

Твърде малко сън или некачествен сън може да повлияе негативно на психичното ви здраве. Според изследване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), хората, които не спят достатъчно (по-малко от 6 часа на ден), са 2,5 пъти по-вероятно е да изпитват чести психични разстройства в сравнение с хората, които спят повече от 6 часа всяка нощ.

Има проблеми със съня свързани към редица различни състояния на психичното здраве, включително:

 • депресия
 • тревожни разстройства, като панически разстройства или обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)
 • посттравматично разстройство
 • хранителни разстройства
 • психиатрични разстройства, като гранично разстройство на личността и шизофрения

Възможно е хората с психични заболявания да са по-склонни да имат проблеми със съня, което би обяснило защо тези нарушения са толкова чести сред хората с проблеми със съня.

Въпреки това, резултати от повече от 65 проучвания показват, че подобряването на качеството на съня подобрява много аспекти на психичното здраве, включително депресия, тревожност и стрес. Тези резултати показват причинно-следствена връзка между съня и проблемите с психичното здраве. Това предполага, че проблемите със съня могат пряко да повлияят на психичното здраве на хората с екзема.

Как сънят помага за справяне със стреса

Връзката между стреса и проблемите със съня е двупосочна – проблемите със съня могат да причинят стрес, а стресът може да причини проблеми със съня.

Сънят играе важна роля за способността на мозъка ви да обработвайте емоциите. По време на сън, особено при съня с бързо движение на очите (REM), мозъкът отразява всички неща, които сте направили през деня, и обработва отрицателните (и положителните) емоции, свързани с тези преживявания. Това може да обясни защо някои хора имат много ярки или емоционални сънища по време на периоди на стрес.

Емоционалната обработка по време на сън е необходима за регулиране на ежедневните нива на стрес. Без достатъчно качествен REM сън хората може да се събудят сутрин в лошо настроение, все още обременени от стреса, който мозъкът им не е имал възможност да обработи предишната нощ.

Хората, които имат високи нива на ежедневен стрес, са особено склонни да усещат тези ефекти. Според проучване на Американската асоциация на психологите, 45% от хората с високи нива на стрес, според които изпитват още повече стрес, ако не спят достатъчно.

Това може да бъде проблематично за хората с екзема, тъй като стресът е често срещан фактор за симптомите на екзема. Нивата на кортизол – хормонът на стреса – се повишават по време на стрес, което може да повлияе на имунната система и да доведе до възпаление.

По този начин хората с екзема са податливи на цикъл от проблеми със съня, стрес, възпаление и сърбеж, от които може да се почувства трудно да се освободят.

Съвети за сън за хора с екзема

Понякога може да изглежда трудно, но качественият сън при екзема е възможен. Националната асоциация по екзема и Американската академия по дерматология споделят няколко съвета за добър сън, докато живеете с кожно заболяване като екзема:

 • Създайте рутина за лягане. Лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден, дори през уикендите. Минимизирайте излагането на ярка светлина и електронни устройства поне 2 часа преди лягане. Дръжте спалнята хладна, тъмна и тиха.
 • Вземете топла вана преди лягане. Топла вана преди лягане може да помогне за естествения процес на тялото ви за регулиране на температурата преди сън. Също така може да помогне за облекчаване на сухота и сърбеж от екзема – просто не забравяйте да овлажните след това.
 • Ограничете или избягвайте дрямките. Дрямката през деня може да затрудни заспиването през нощта.
 • Обърнете внимание на причините за екзема. Прекомерната топлина, определени видове тъкани и продукти за грижа за кожата с аромати могат да предизвикат симптоми на екзема. Уверете се, че никой от тези възможни задействания не е част от нощната ви рутина, в противен случай може да причини сърбеж или дразнене през нощта.
 • Имайте предвид кофеина. Пропуснете консумацията на кофеин след обяд, за да сте сигурни, че не пречи на способността ви да заспите вечер.
 • Практикувайте техники за облекчаване на стреса. Смехът преди лягане може да помогне на тялото да произвежда повече мелатонин – хормона на съня – и може да помогне за съня. Упражненията за внимателност, като прогресивна мускулна релаксация, също могат да помогнат за подобряване на качеството на съня.
 • Следвайте своя план за лечение на екзема. Поддържането на вашите симптоми на екзема под контрол може да помогне за предотвратяване на пристъпи, които могат да доведат до загуба на сън. Ако текущият ви план за лечение не управлява добре симптомите ви, вашият дерматолог може да ви помогне да преоцените дали може да е необходим различен подход.
 • Използвайте лекарствата си. Ако планът ви за лечение включва антихистамин, помислете дали да не го приемате през нощта, за да подпомогнете сънливостта.

Проблемите със съня са често срещани при хора с екзема, което може да допринесе за стрес и проблеми с психичното здраве. Стресът е често срещан фактор за симптомите на екзема, което може да доведе до разочароващ цикъл, който може да повлияе негативно на вашето психическо и емоционално здраве.

Управлението на вашата екзема и практикуването на добри навици за сън могат да помогнат за избягване или минимизиране на проблемите със съня. Ако вашите симптоми на екзема затрудняват добрия нощен сън, дерматолог може да ви помогне да намерите решения за осигуряване на облекчение през нощта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss